Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Defakto.bg
Докато е в отпуск главният прокурор участва в Международната конференция на тема „Обмяна на опит и добри практики за противодействие на транснационалната престъпност, киберпрестъпността и изпирането на пари“, която се провежда в Бургас. “ В основата на борбата с трансграничната престъпност стои личният контакт между прокуратурите в и извън Европейския съюз. Извършителите на престъпления са доста бързи и ние трябва да компенсираме предимството им“, заявява той.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката по предложението на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов  за освобождаване на Ясен Тодоров от заеманата длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-директор“ на НСлС за отговор на поставени  от членове на ПК въпроси.

Това стана след като ПК не прие становището на КАК , че НСлС  се ръководи пряко от главния прокурор, а не от директора си, който е и зам. главен прокурор.  Според  становището на комисията директорът на НСлС Борислав Сарафов не може да иска отстраняването на заместника си Ясен Тодоров.   Комисията за атестирането и конкурсите приема единодушно, че искането на Сарафов е недопустимо, като се позовава на становище на главния прокурор Иван Гешев.

Директорът на следствието не осъществява същински функции на административен ръководител„, докладва Стефан Петров пред Прокурорската колегия на ВСС днес. По думите му законът е направен така, че директорът виси във въздуха и дори чистачките в НСлС ги назначава главният прокурор. Стана ясно още, че нито Гешев, нито предшественикът му Сотир Цацаров са делегирали правомощия на директора на следствието. Това е направил единствено Борис Велчев, който ръководи прокуратурата преди Цацаров, когато законът е променен в тази посока.

С мнозинство на гласовете срещу Гешев (5 на 3) членовете на ПК върнаха преписката  за доизясняване на помощната комисия. На заседнаието не присъстваха  Огнян Дамянов и Гешев, които са в отпуск.

На 10 май т.г. зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов  поиска Прокурорската колегия на ВСС да освободи Ясен Тодоров като негов заместник.  Самият Тодоров беше назначен за трети зам.-директор на НСлС през декември 2021 г. по предложение  на  главния прокурор Иван Гешев, а не на  Борислав Сарафов.

Предложението на шефа на НСлС трябваше първо да бъде разгледано от Комисията за атестирането и конкурсите и след това да бъде внесено за обсъждане и гласуване в Прокурорската колегия

Преди това със същите 5:3 гласа Прокурорската колегия отказа да включи в дневния си ред като допълнителна точка предложението на Гешев за образуване на дисциплинарно производство срещу самия Сарафов.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.