Последни новини
Home / Законът / ВКС и ВАС отклониха искане за тълкуване на въпрос за спиране на производството поради отправено преюдициално запитване

ВКС и ВАС отклониха искане за тълкуване на въпрос за спиране на производството поради отправено преюдициално запитване

Defakto.bg

 

ВКС и ВАС отклониха искането за приемане на тълкувателно постановление по въпрос относно обжалваемостта на определението за спиране на производството поради отправено преюдициално запитване от друг съд, съобщиха от ВКС.

С протоколно определение от заседание, поведено на 17.05.2023 г., Общото събрание на съдиите от Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд и Първа и Втора колегии на Върховния административен съд отклонява искането за приемане на съвместно тълкувателно постановление по тълкувателно дело № 1/2022 г. по описа на ВКС по въпроса:

Подлежи ли на обжалване определение за спиране, постановено от първоинстанционен, въззивен или касационен съд, поради отправено по реда на чл. 628 и сл. ГПК преюдициално запитване от друг съд.“

Cпopeд чл. 631, aл. 1 oт ГΠK c oтпpaвянeтo нa пpeюдициaлнo зaпитвaнe дo Cъдa нa Eвpoпeйcĸия cъюз (CEC) cъдът cпиpa пpoизвoдcтвoтo пo дeлoтo, ĸaтo oпpeдeлeниeтo нe пoдлeжи нa oбжaлвaнe. Cъглacнo чл. 229, aл. 1, т. 4 oт ГΠK cъдът cпиpa пpoизвoдcтвoтo, ĸoгaтo в cъщия или в дpyг cъд ce paзглeждa дeлo, peшeниeтo пo ĸoeтo щe имa знaчeниe зa пpaвилнoтo peшaвaнe нa cпopa. Повод за образуваното тълкувателно дело бе противоречивата практика на съдебни състави от ВКС и ВАС по въпроса.

      Тъй като при проведените две поредни гласувания в закрити заседания на 15.02.2023 г. и на 17.05.2023 г. не е постигнато изискуемото мнозинство за приемане на решение, както и на основание т. 14.5 от Правилата за приемане на съвместни тълкувателни постановления от колегиите на съдиите от Върховния касационен съд и от Върховния административен съд, със 104 гласа „за“ е прието предложението за отклоняване на разглежданото искане.

Според т. 13.2 от Правилата Общото събрание се провежда, ако присъстват повече от две трети от съдиите от колегиите, в които се разглежда искането за приемане на тълкувателно постановление, и приема решения по него с мнозинство повече от половината от всички съдии в тези колегии, като не се допуска въздържане от гласуване. Съгласно т. 14.4 решение по искането се приема, ако при гласуването е постигнато изискуемото мнозинство от гласовете по т. 13.2 от Правилата. Точка 14.5 гласи, че ако по поставените въпроси не се постигне необходимото мнозинство по т. 13.2, по решение на Общото събрание обсъждането се отлага или искането се отклонява след гласуване от Общото събрание.

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.