Последни новини
Home / Законът / ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Defakto.bg
Министърът на правосъдието Крум Зарков постави държавния печат на указа на указа на президента Румен Радев за обнародване в Държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който въведе механизъм за разследване на главния прокурор.   Той ще бъде обнародван в петък. Това означава още, че ако процедурата във ВСС утанови,че главният  прокурор Иван Гешев е извършил нарушение на Конституцията, той ще бъде освободен с 13, а не със 17 гласа, както бе досега. Промените в НПК  влизат три дни след обнародването.“Мисля, че шиканирания на процеса от какъвто и да е характер, ще повлияят на скоростта на взимане на решения“, коментира Зарков днешното искане на Гешев за  отлагане и спиране на производството.

 

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува за „Държавен вестник“
По-рано днес чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което се  обсъди първото искане за неговото отстраняване от поста.  Като причина се сочи, Иван Гешев е  в командировка в Бургас  на международна конференция до 2 юни включително, която е планирана отдавна. След това,  щял да бъде отново в платен годишен отпуск до 9 юни.  Второто посочено основание за отлагане е  „внезапно влошено здравословно състояние“ на  адвокат  Радостина  Томова, което налагало домашно лечение за срок от 7 дни“.

С 14 гласа „против“ и 5 „за“  Пленума на ВСС отхвърли искането на Гешев.  

Съдия Атанаска Дишева изложи аргументи,  че първо гл. прокурор не е уведомил съвета за тази отдавна планирана  конференция, а и този служебен ангажимент не е задължителен за главния  прокурор.  Според  нея става дума за „превратно упражняване на права“.  “ Неколкократно чухме от главния прокурор Иван Гешев, че желае да се разглежда искането за отстраняване, ще съдейства и ще даде обяснения. Приемам този довод за „превратно упражняване на права“, каза тя.  Участието на адвокат  не препятства  защитата на гл. прокурор, а по вътрешните  правила на процедурата, това участие не е задължителн,  напомни Дишева.

Единодушно с  19 гласа  ВСС отхвърли  и  искането на гл. прокурор чрез пълномощника си адв.  Томова,  ако не бъде отложено обсъждането на производството за отстраняване, то да бъде спряно заради искането на задължително тълкуване отправено от Иван Гешев до Конституционния съд.  В него той поиска съдът да  каже дали Висш съдебен съвет с изтекъл мандат може да се  занимава с кадрови въпроси, включително и с освобождаването и назначаването на главния прокурор и председателите на двата върховни  съда.

Председателят на ВАС Георги Чолаков  обясни, че не подкрепя искането, защото правилатата на процедурата са описани ясно в АПК, а Атанаска Дишева напомни, че КС на този етеп е образувал дело, но не е допуснал искането за разглеждане по същество. Освен това спиране се предвиджа при искания за обявяване на  противоконституционност, а в случая искането на Гешев е за задължително тълкуване.  Съдия Вероника Имова също не подкрепи искането за спиране на процедурата,  но  беше „за отлагане на заседанието.

Миналия четвъртък  с 14 глaca „зa“, чeтиpимa „пpoтив“ Πлeнyмът нa BCC oтĸpи  пpoцeдypa  пo иcĸaнeтo нa шecтимaтa пpoĸypopи зa ocвoбoждaвaнe нa глaвния пpoĸypop  Ивaн Гeшeв.  B пpeдложeниeтo cи тe твъpдят, чe тoй e  извъpшил  тeжĸи нapyшeния нa Koнcтитyциятa и  e нaĸъpнил пpecтижa нa cъдeбнaтa влacт.  Πлeнyмът пpиe  зa peдoвнo и дoпycтимo внeceнoтo пpeдлoжeниe.

Днес  ВСС  обсъди процедурни правила по първото искане на шестима  прокурори, които смятат, че главният прокурор се е намесил в разследването на взрива до автомобила му на 1 май. Както и допълнителни искания на Гешев и на вносителите на предложението за  освобождаването. В този смисъл днес не можеше да се  стигне до обсъждане на освобождаването по  същество.

Пленумът допусна  искането на шестимата прокурори, предложили освобождаването на главния  прокурор,  да бъдат изслушани директора  на НСлС Борислав Сарафов, заместника му Ясен  Тодоров и дежурните следователи посетили местопроизшествието от 1 май , когато до автомобила на Гешев избухна взрив.  Допуснати бяха изслушвания на  наблюдаващите досъдебното производство прокурори, както и на израелски експерт, който е бил на местопроизшествието.

Кадровиците  приеха доказателствените искания на главния прокурор,  11 на брой.

На 05 юни  2023 г. от 9,30 ч. Пленумът на ВСС ще се произнесе по допустимостта на второто предложение за установяване на основания за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, направено от  четирима от шестима прокурори. членове на Прокурорската колегия.

До предложението се стигна след  изявление на Иван Гешев на 15 май, в което заяви,  че трябва да бъде „изметен политическя бокулук“ в парламента.

Второто предложение за освобождаване на Гешев е  мотивирано  с нapyшение  нa Eтичния ĸoдeĸc нa мaгиcтpaтa.  „Изпoлзвaнaтa лeĸcиĸa, интoнaция и жecтoвe нa глaвния пpoĸypop ce възпpиeмaт oт пpeдcтaвитeлитe нa зaĸoнoдaтeлнaтa влacт ĸaтo „мyтpeнcĸи и нeпpиcтoйни“ зa виcш пpeдcтaвитeл нa cъдeбнaтa влacт и ce oпpeдeлят ĸaтo „зaĸaнa зa oтĸpoвeн peĸeт“ cпpямo пoлитичecĸaтa cиcтeмa, посочиха четиримата.

To e  пoдпиcaнo oт Йopдaн Cтoeв, Kaлинa Чaпĸънoвa, Гeopги Kyзмaнoв и Гepгaнa  Myтaфoвa.

В становището си по това искане  главният прокурор смята, че предложението е недопустимо, защото ВСС е с  изтекъл мандат. Той разсъждава и върху значението на фразата „политически боклук“ като казва, че това е събирателно съществително, без каквато и да е конкретика или пък нарицателно, което широко се употребява в ежедневието не само у нас.

В понеделник ВСС ще обсъди обединяването и съвместното разглеждане и на  двете производства  за  предсрочно освобождаване на Гешев от поста.

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.