Последни новини
Home / Законът / Демерджиев: Унизително е над 160 полицаи да охраняват хора по заведения, обявени от прокуратурата за застрашени

Демерджиев: Унизително е над 160 полицаи да охраняват хора по заведения, обявени от прокуратурата за застрашени

Defakto.bg

Ситуацията в прокуратурата се отразява и на МВР, каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред депутатите от ресорната комисия в парламента.

Той допълни, че по разпореждане на прокуратурата над 160 полицаи охраняват хора, обявени за застрашени.

“ „Войната в прокуратурата ни се отразява, защото 160 полицаи охраняват лица, които се съмнявам, че имат такава нужда. Лицата, които ни се възлага да охраняваме – към момента 16 патрула плюс още два – охраняват такива лица. Това са над 160 полицаи. Аз дълбоко се съмнявам всички тези лица да имат нужда от такава охрана, но подчертавам, че всяко едно от тези лица се охранява по-добре, отколкото аз лично се охранявам като министър на вътрешните работи. Тази охрана ни се възлага с актове на прокуратурата, те за нас са задължителни и много пъти нашите полицаи са поставени в унизителната ситуация да стоят в заведения, пазейки хора, които се веселят през това време, бидейки застрашени. „.

По този начин се вреди на обществения ред, защото така се отнема ресурс за контрол по пътищата“, каза Демерджиев и отбеляза, че всяко едно от тези лица се охранява по-добре дори от него като министър.

Атанас Атанасов смята, че това е злоупотреба с власт, при положение че МВР има нужда от ресурс, съобщи  БТА. Маноил Манов от ГЕРБ-СДС коментира, че в закона „ясно и точно“ е упоменат кръгът на лица за охрана от МВР. И те не включват този кръг лица, за които говори министърът, отбеляза депутатът. Той запита дали в постановленията на МВР се посочва степента на заплаха на лицата, за които се иска охрана. Демерджиев отговори, че такава информация липсва.

Има Национална служба „Охрана“, Бюро за защита на свидетели и Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, посочи Демерджиев. И подчерта, че за МВР е неспецифична функция да охранява лица. По думите на министъра исканата охрана е за свидетели, с което е редно да се заеме Бюрото за защита на свидетели.

Демерджиев каза, че МВР е възразявало срещу почти всички постановления на прокуратурата с искане за охрана. Продължават да идват постановления, в които няма мотиви защо МВР трябва да се занимава с това, коментира още министърът.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.