Последни новини
Home / Законът / Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

Defakto.bg
Кун Ленартс, председател на Съда на ЕС

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 май — 03 юни 2023 г. в София, с институционалната подкрепа на Съда на Европейския съюз.

Конгресът е организиран от Българската асоциация по Европейско право (БАЕП), която председателства FIDE в периода 2021 – 2023 година.

Форумите на  FIDE се провеждат  на всеки две години от 1961 г. с институционалната подкрепа на Съда на Европейския съюз и другите институции на Европейския съюз.  В тях участват практикуващи юристи от всички държави членки на ЕС, Обединеното кралство и държавите членки на ЕАСТ, включващи национални конституционни и върховни съдии, съдии и съдебни помощници от Съда на ЕС, юристи от Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейската комисия, както и много адвокати и представители на академичните среди.
Акцентът на конгреса в София е  Конституционната идентичност на Европейския съюз, неговият икономически модел и социално измерение, като трите основни теми са Взаимно доверие, взаимно признаване и върховенство на закона,  Новото геополитическо измерение на политиките на ЕС в областта на конкуренцията и търговията,  Европейски социален съюз.

Дискусиите по тези теми ще бъдат водени от изтъкнати юристи в областта на правото на ЕС и са разделени в 6 успоредни сесии с участието на общите и институционалните докладчици по тях. Те ще се основават на представените над 60 национални доклада, на институционалните доклади и обобщаващите доклади да генералните докладчици по всяка тема, съобщават отрагинзаторите.

На 1 юни 2023 г. конгреса ще открият председателят на Съда на Европейския съюз Koen Lenaerts, председателят на Общия съд на Европейския съюз Marc van der Woude и председателят на FIDE в периода 2021-2023 Александър Арабаджиев (съдия и председател на 1ви състав в Съда на ЕС).

В рамките на церемонията по откриването Александър Корнезов – съдия, председател на състав в Общия съд на ЕС – ще модерира пленарната дискусия с участие на представители на академичната общност на тема Политическата, икономическата и социалната идентичност на Европейския съюз, а   Арабаджиев ще води дискусиите в заключителната пленарна сесия на конгреса на тема Върховенството на правото и разширяването на Европейския съюз. Съдът на ЕС ще вземе участие на конгреса в София с многобройна делегация.

В последния ден на конгреса на 3 юни 2023 г. председателят на Съда на ЕС г-н Lenaerts ще участва в пленарна дискусия на тема Конституционната идентичност на държавите членки и на Европейския съюз, заедно с г-жа Павлина Панова, председател на Конституционния съд на Република България, г-н Stephan Harbarth, председател на Германския Федерален
конституционен съд, г-жа Véronique Malbec, съдия в Конституционния съвет на Франция и г-жа Elena-Simina Tănăsescu, съдия в Конституционния съд на Румъния.

Младежката организация  на  Фиде (Yank fide)  провежда семинар за студенти и  млади адвокати. Тази вечер ще е заключителната му  сесия в Съдебната палата, на която участие ще вземат всички участници в конгреса.

Програма за конгреса на FIDE 2023 г. е достъпна на следния адрес: https://www.fide-europe.org/congresses/next-congress/

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.