Последни новини
Home / Актуално / В шеметна процедура Народното събрание обяви независимост на следствието и шефа на НСлС от прокуратурата и Гешев

В шеметна процедура Народното събрание обяви независимост на следствието и шефа на НСлС от прокуратурата и Гешев

Defakto.bg

Как се приема закон, който не е одобрен за второ четене от  правна комисия

С гласовете на ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, ДПС и част от „Има такъв народ“ парламентът в задъхна от бързане процедура  за малко над час обяви независимост на следствието от прокурататурата.   „Против“ или „въздържали се“ гласуваха депутатите от ПП-ДБ и БСП и повечето от ИТН.

Войната по върховете на прокуратурата ( Гешев –  Сарафов) изненадващо се пренесе в Народното събрание при второто четене на законопроекта на Закона за съдебната власт. Вместо да се обсъжда само законопроекта на  правителството, получил одобрение за второ четене в правна комисия, бяха разгледани  и приети  предложенията на Възраждане, отхвърлени  от комисията.

Петър Петров от Възраждане предложи да се разгледат отхвърлените му идеи и депутатите подозрително  бързо се съгласиха.   Така между поправките в правителствения законопроект за промени в задълженията на Инспектората на ВСС и въвеждането на отделни етични  кодекси за съдии и и прокурори, мнозинството се захванаха да възстановява независимостта на следствието от прокуратурата. В движение Петров спешно  правеше технически и редакционни поправки на предложението си, отказваше се от текстове, някои от които свързани с дисциплинарната отговорност на магистратите и прочие.

  НСлС вече не е  пряко подчинена на  Главния 

Депутатите гласуваха, че  следствените органи са НСлС и окръжните следствени служби, а окръжни следствени служби се създават във всеки административен център на област в страната, а за София – и следствена служба „София-град“. Окръжните следствени служби ще се ръководят от директори.

Следствените отдели към към прокуратурата стават следствени служби, на които занапред шефовете на прокуратура няма да възлагат дела.

Изрично се прие, че прокурорите се ръководят от административните ръководители на съответната прокуратура.  Отпадна разпоредбата, че НСлС е на пряко подчинение на Главния прокурор.   В същия текст беше записано, че шефът на НСлС осъществява методическо ръководство на всички следователи от страната и назначава служителите в националното следствие.

Навсякъде в закона следствените отдели стават следствени служби като изрично се премахва опцията, че шефовете на прокуратури им възлагат дела. Вместо това депутатите записаха, че те им се разпределят по реда на случайното разпределение.

Въпросната новост целево кореспондира с  процедурата  във ВСС за  отстраняване  на Гешев, по повод на която комисията по атестирането установи, че главният прокурор  не е възложил на Сарафов управленски фунции над НСлС и по тази причина директорът на следствието не може да му иска дисициплинарна отговорност.

Гласувано бе още, че  шефовете на отдели в НСлС вече ще се назначават от директора на службата, а не от главния прокурор, както е сега.

  Нов удар върху обвинител  №1 

Парламентът  приравни избора на шефа на НСлС  с процедурата на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС.  Според  поправките в ЗСВ процедурата за избор на шеф на НСлС се открива от Пленума на ВСС не по-рано от 6 месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичането на мандата. Номинации могат да правят министърът на правосъдието и поне трима членове на ВСС. Премахва се сегашната възможност според която гл на главния  прокурор предлага шеф на НСлС, дава се възможност дори на  съдиите да номинират, а самият избор се прехвърля от Прокурорската колегия на Пленума на ВСС.

Промените бяха одобрени от Бойко Рашков, който подчерта, че е на различно мнение от групата си. Каза, че през 2009 г. прокуратурата е създадена като следствено – прокурорска система от съветски тип. Времето показа,  че не е добро решение, заяви той и настоя за промени в  НПК, за да се преуредят взаимоотношенията между прокурори и следователи, „тъй като сега следователите са напълно безгласни букви“.  Пропусна да спомене, че „унищожаването“ на следствието бе извършено по изрично  настояване на емисарите от ЕС и бе превърнато в едно от условията за членство на страната в Съюза.

Реформа на галоп

По едно време не беше ясно дали депутати знаят какво гласуват -процедурата бе пришпорвана с нетърпящ възражения тон  от зам. председателя на НС  Росица Кирилова от ГЕРБ,  бе доста затруднена с разчитането на законопроекта. Независимият   Радостин Василев поиска да бъде сменена, но председателят на НС Росен Желязков остана пасивен до нея на трибуната през цялото време. Не се намеси и когато тя нарече изказванията  на опозицията „малцинствени“, а Родомир Чолаков определи протестите като „интриги“.   В залата регулировчици даваха указания „за“ и „против“, очевидно бяха наясно с  тайнството за скоростното приемане на един  закон, отхвърлен от компетентната комисия.

Председателят на правна комисия Стою Стоев отказа да докладва законопроекта за второ  четене,  докладът за който бе изготвил той и в който ясно бе посочено, че предложенията на Възраждане не са приети. Шефството по законопроекта  пое Радомир Чолаков от ГЕРБ,  страстен фен на консултираната с когото трябва идея на Възраждане.

Корнелия Нинона от БСП попита депутатите от ПП:“ Колеги какво правим. Може ли текстове на „Възраждане“,  които сте отхвърлили да се гласуват днес в зала.  Г-н Петров в рамките на шест минути каза многократно „оттеглям, поддържам“.  Под формата на технически поправки се пренаписва целият закон. Обърна се към депутатите от ПП с въпрос –  „Защо мълчите и само клатите глави. Не е ли ясно, че не може между  другото да се прави съдебна реформа, за да спасите имунетита на Бойко Борисов, попита  Нинова.

Радомир Чолаков от ГЕРБ защити идеята ва Възраждане като разумна, защото й е дошло времето. В определението на  КС, който отхвърли  искането на ГЕРБ за тълкуване на независисимостта на следствието от прокуратурата,  той  намери опора в онова изречение, което казва, че  въпросът е от компетентност на НС.

Нетърпима  е войната между Гешев и Сарафов и законотдателинят орган е просто длъжен да ги разтърве тези хора“, мотивира се Чолаков и добави, че в правна комисия  имало принципно съгласие за отделяне на следствието от прокуратура.

Радостин Василев, доскорошен член на ПП го репликира: „Това, което се случва  днес не знам как го опредялате като конституционно.  В комисия  отхвърлихме на  първо гласуване законопроекат на Възраждане,  който включваше  всички тези текстове,  които днес влизат по втория начин в зала. Не е вярно, че в комисията е имало нагласа  за приемането на предложенията на Възраждане. Комисията отхвърли  всички предложения по закона и затова не сме ги разглеждали за  второ четене.  Това което  се случва днес е  от последните  24 часа, което само вие си знаете“.

Преди това заяви, че в битката между Иван Гешев и Борислав Боби Сарафов „ние изведнъж правим следствието независимо. „Това, което прави новосформираното мнозинство е пренаписване на закона, да даде повече сили на ортака на „Осемте джуджета“ и на този там, който го преследва – Борислав Боби Сарафов да има повече независимост в защита на Бойко Борисов. Така  се осра това Народно събрание в момента, че от една добра идея, борбата на „Продължаваме промяната“ и на „Има такъв народ“ преди това, отиде в кофата – защото първите стана патерица на ГЕРБ“.

Надежда Йорданова от ДБ заяви, че приемането на промените не съответства на законодателната  техниката, която прилича на едно Народно събрание. Явно се налага в днешния петъчен ден от тази трибуна да се обърна към парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, ДПС и част от колегите от „Има такъв народ“. Колеги, така не се прави. Между първо и второ четене променяме принципно два важни момента – организационната структура на националното следствие и дисциплинарна процедура, след като сме го отхвърлили на първо четене по принцип. Мислите ли, че така утвърждаваме съдийската независимост? Мислите ли, че така даваме добър сигнал към българското общество? Ние гласувахме против предложението. В момента поддържаме много ясно позиция по отношение на гласуването. Времето ще покаже какво сме направили, но аз не съм оптимист“, коментира тя.

Надявам се следващите ви гласувания да са по мъдри,  репликира Йорданова гласуването, че  ВСС може да лишава от  право да се упражнява  юридическа професия. Това е откровено противоконституционно, заяви  Йорданова.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ се обърна към Йорданова с думите, че  половината от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ не е в залата. „Къде са ви другите колеги? Ако бяха в залата другите ви колеги, тези предложения нямаше да минат. Те не са обсъждани на второ четене, но явно са обсъдени на някоя маса с Делян Пеевски и Бойко Борисов, за да може да ви е удобен. Това вие го допускате с вашата уйдурма с ГЕРБ„, коментира Балабанов.

По предложение на  Радомир Чолаков бе прието, че всички висящи процедури за членове на ВСС се прекратяват, за да се синхронизират с НПК, обясни той. Това означава,  изборът на  11 – те магистрати от професионалната квота се заличава.   „Това не е съдебна реформа, а хаос, подчинен на една лична цел и интереси, но не и на целта за истинска съдебна реформа“,  вметна по този повод Нинова.

По реда на закона

Междудругото бяха гласувани и промените, внесени от правителството, консултирани с европейските институции и приети за окончателно гласуване от правна комисия. Въведено бе е изрично правомощие на двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) поотделно да приемат кодекси за етично поведение, съответно Кодекс за етично поведение на българските съдии и Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, които ще заменят Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

В cpoĸ oт тpи мeceцa oт влизaнeтo нa зaĸoнa в cилa cъдийcĸaтa и пpoĸypopcĸaтa ĸoлeгии нa BCC трябва да пpиeмaт ĸoдeĸcите си.

Инспекторатът към ВСС ще  анализира и обобщава делата, по които има влязъл в сила съдебен акт, както и приключилите преписки и дела на прокурорите и следователите, се предвижда приемането на процедура за редовно отчитане и публикуване на резултатите от приключване на делата, както и приемане на образец за докладване на приключилите дела в законоустановените срокове след съгласуване с ВСС.  Като отделно правомощие на Инспектората бе прието  да  организира  и провежда антикорупционни обучения, включително обучения за укрепване на почтеността и независимостта на съдиите, прокурорите и следователите и конфликт на интереси.

За правителствените промени тук

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.