Последни новини
Home / Законът / „ДВ“ обнародва промените в НПК за независимо разследване на главния прокурор, „тримата големи“ станаха двама

„ДВ“ обнародва промените в НПК за независимо разследване на главния прокурор, „тримата големи“ станаха двама

Defakto.bg

В днешния  брой 48 на „Държавен вестник“ е публикуван Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.  Това стана след като в четвъртък министърът на правосъдието Крум Зарков постави държавния печат на указа на президента  Радев за обнародване на промените, които въвеждащ механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

Промените влизат в сила  във вторник – три дни след обнародването им в Държавен вестник.

На  26 май  т.г. Народното събрание със значително  мнозинство от 210 гласа пpиe най-важната промяна за независимо разследване на главния прокурор от ад хок наказателен съдия от ВКС, от апелативен или окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС.   Това  ще става при наличие на законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.   Така 14 години след осъдителното решение на ЕСПЧ през 2009 г. по делото „Колеви срещу България“, държавата изпълни  абсолютното си задължение да коригира установения факт, че в България законът не гарантира независимо разследване на главен прокурор,  тъй като то е  поверено на подчинените му прокурори и следователи.

При постъпване на  данни  за започване на разследване срещу него или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС).  След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКС), за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор. Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ контрол върху действията на прокурора, водещ разследването на главния прокурор.

B 14 – днeвeн cpoĸ oт влизaнeтo нa зaĸoнa в cилa Haĸaзaтeлнaтa ĸoлeгия нa BKC тpябвa дa oдoбpи cпиcъĸ нa cъдиитe, ĸoитo ще мoгaт дa бъдaт нaзнaчaвaни зa пpoĸypopи aд xoĸ пo мexaнизмa, записа  законът.

Една от значителните  промени  е  „ разкачването“  на главния  прокурор от председателите на  ВКС и ВАС. В  Закона за съдебната власт бе записано, че решенията на Пленума на Висшия съдебен съвет  за избор  и освобождаване на главния прокурор ще се приемат с мнозинство не по-малко от 13 гласа. За председателите  на Върховния касационен съд и председателя на Върховния административен съд (ВАС) бе запазено сегашното  мнозинство от  не по-малко от 17 гласа.

Така наред и с други поправки, от понятието „тримата големи“, отпадна фигурата на главния прокурор.

В контекста на започналата поредна процедурата пред Пленума на ВСС срещу  Иван Гешев за нарушение на Конституцията,  ако  твърденията бъдат  доказани,  той ще бъде отстранен  с 13 гласа, а ВСС ще направил предложение до президента да го освободи с указ.

В закона изрично е посочено, че  заварените процедури пред ВСС срещу действащия главен прокурор, ще се прилагат новите правила.

Главният прокурор поиска вече от КС да каже може ли ВСС с изтекъл мандат да го освободи от поста. Пленумът на ВСС в четвъртък  стигна до решение, че това искане не спира процедурата пред него по поисканото отстраняване, тъй като то е за тълкуване, а не за обявяване на противоконституционност.

До три месеца от влизането в сила на този закон Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет, реши парламентът.

Заради многократните  обещания на главния прокурор, че ще сезира Конституционния съд за въведените правила, се очаква  след влизане на промените  в сила, те да бъдат  атакувани.  Оспорването не спира действието на закона. Той ще се прилага в пълния си вид до произнасянето на съда.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.