Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието са с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието са с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

Defakto.bg
Крум Зарков, министър на правосъдието

Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете на съдебната власт, прокуратура и следствие„. Това заяви в предването „Панорама“ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.  Повод за коментара бяха изненадващо  гласуваните в петък  промени в Закона за съдебната власт, с които мнозинството ГЕРБ -СДС, Възраждане и ДПС набързо  прие отхвърлени от правна комисия предложения за независимост на следствието от прокуратурата, нови безапелационни правомощия за шефа на Националната следствена служба и въздигане  на статута му  до този на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Зарков добави, че този закон е недовършен и остават редица неизяснени и неуредени въпроси.

Очевидно е, че имаме сблъсък между главния прокурор и неговия заместник. Такъв тип дълбоки реформи, направени по този начин, имат два пътя – по-маловажният е да останат само на хартия, другият е, че след като вече имаме механизъм на контрол на главния прокурор,  ние създаваме нещо паралелно и неясно, което може да се превърне в това срещу което довчера се борихме, каза Зарков.

Притеснен съм, че се прави конюнктурна промяна заради процесите на противопоставяне на висшите етажи в прокуратурата“,  коментира  Зарков и в предаването „Въпросите“ по TV1. Това е набързо направена и много тежка промяна, отбеляза той.

Той  припомни, че вливането на следствието в прокуратурата преди години е станало след сериозни обсъждания. По думите му подобни промени се правят след години работа и съгласувания.

Напълно е възможно Гешев да бъде свален следващата седмица, това зависи от Висшия съдебен съвет, реалистично е. Трябва ВСС да стъпи на краката си, да вземе решение и да го обясни, срочно и по процедури, няма място за скатаване„, коментира още Крум Зарков.

Готови сме да отстъпим мястото на редовното правителство,  дори много се забави. Трудна коалиция, която се очакваше, има два начина да се легитимира – с обща цел, което е правилно, поемайки отговорността или с очертаване на имагинерен враг“, заяви

Той коментира предложения за правосъден министър в проектокабинета „Денков-Габриел“ Атанас Славов така: Уважавам го и му пожелавам успех. „Има личните качества, но ще му е необходима и политическа подкрепа“.

Зарков напомни, че  има хора, които изпитват затруднение да обяснят собствените си решения и ги прехвърлят върху някой друг.

Обвиненията към Радев са несъстоятелни и не отговарят на истината. Това служебно правителство направи толкова за интеграцията на България в Европа, с колкото малко могат да се похвалят“, допълни правосъдният министър.

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.