Последни новини
Home / Законът / Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

Defakto.bg
Красимир Мазгалов

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена промяна в структурата на прокуратурата, където досега беше следствието. Тези промени следва да минат по съответния законодателен ред – на комисия на първо и второ четене, а след това и в пленарна зала„.

Това заяви  пред БНР изпълнителен секретар на Съюза на съдиите Красимир Мазгалов.  И допълни, че тезата – директорът на следствената служба се превръща един от големите в съдебната система, става вярна. 

Законопроектът бе подкрепен от ГЕРБ- СДС,  Възраждане и ДПС, без да е одобрен за второ  четене от правна комисия. Директорът на HCлC  бе приравнен c пpoцeдypaтa нa глaвния пpoĸypop и пpeдceдaтeлитe нa BKC и BAC.   Hoминaции мoгaт дa пpaвят миниcтъpът нa пpaвocъдиeтo и пoнe тpимa члeнoвe нa BCC. Πpeмaxвa ce ceгaшнaтa възмoжнocт главния  глaвният  пpoĸypop пpeдлaгa шeф нa HCлC, като се дава  възмoжнocт дopи нa  cъдиитe дa нoминиpaт, a caмият избop ce пpexвъpля oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa Πлeнyмa нa BCC.

Понятието „тримата големи“ е неправилно и смисълът му води до неправилна представа за структурата и положението на отделните институции в съдебната власт. Съществуват двама големи и това са председателите на върховните съдилища. Главният прокурор не може да бъде причисляван към тях заради съществената разлика във функциите и в йерархичната структура на прокуратурата от една страна и на съдилищата от друга. До момента директорът на Националната следствена служба се предлагаше от главния прокурор и се избираше от членовете на прокурорската колегия.  Сега този директор ще бъде избиран от Пленума на Висшия съдебен съвет – по същата процедура, по която се избират председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Вместо да се отдели прокуратурата от понятието „трима големи“ и да се уточни неравнопоставеността между съд и прокуратура, се добавя още един субект, който се изравнява с председателите на върховните съдилища“

Мазгалов подчерта, че по отношение на промени в Конституцията трябва да се създаде възможност за осъществяване на няколко принципа, които да подсигуряват независимостта на съдебната власт – тя да функционира така, че да не е зависима от политическо вмешателство:

Извършването на такива промени трябва да става внимателно и с обмислен баланс на действията. Това, което се предлага епизодично и настоятелно от някои политически сили, често гони техните интереси. Политиците в България все още не са се отказали от идеята да владеят съдебната система като собствен инструмент, с който да побеждават останалите политически сили“.

Според него държането на дела на трупчета би могло да бъде редуцирано, ако се ограничи възможността главният прокурор да влияе и да дава разпореждания по всяка една конкретна преписка. 

„Проблемите на българската съдебна система са проблемите на държавата – липса или неспазване на правилата“, обобщи съдия Мазгалов.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.