Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на двама депутати от „Възраждане“

Главният прокурор внесе искане за сваляне на имунитета на двама депутати от „Възраждане“

Defakto.bg

 

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народните представители от Възраждане Ангел Георгиев и Веселин Вешев по предложение на Софийската районна прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Срещу двамата има внесен обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) за извършени от всеки един от тях  хулиганство и нанасяне на телесни повреди по чл. 131, ал. 2, т. 4, вр. чл. 130, ал. 2 НК и по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

С определение от 09.12.2021 г. на СРС, наказателното производство по делото е спряно, тъй като А.Г. е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а В.В. е избран за общински съветник.

С определение от 16.08.2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че макар след разпускане на 47-то Народно събрание на 02.08.2022 г. за Ангел Георгиев  да е отпаднало основанието за спиране на наказателното производство, то за Веселин Вешев  не е отпаднало, тъй като към този момент все още се явява лице с имунитет, а за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. нгел Георгиев и Веселин Вешев  са обявени за народни представители и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явяват лица с имунитет.

Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна, съобразно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

„И двамата имат обвинения от 2020 година, когато започна протестът срещу режима на ГЕРБ и т.нар. патриоти“, каза Костадин Костадинов и напомни, че двамата са били арестувани тогава от полицията. Той добави, че и двамата депутати искат тези дела да продължат, „за да бъдат спечелени“. Според Костадинов имало ясни свидетелства, че те не са посягали на полицаите. Лидерът на „Възраждане“ допусна, че искането на имунитетите може да е опит за сплашване преди протеста срещу съставянето на правителство, но каза че партията му вече не може да бъде притискана.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.