Последни новини
Home / Актуално / Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев, обедини процедурите  (допълнена)

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев, обедини процедурите  (допълнена)

Defakto.bg

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас

Пленумът на ВСС отхвърли с 18 гласа искането на  Гешев да спиране на процедурата по второто  искане за неговото предсрочно освобождаване, а с 19  гласа „За“  откри производството за отстраняването му.

Съветът  обедини двете искания за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Така на следващото си заседание , според постъплите  доказателства, съдебните кадровици могат да дебатират по същество  извършил ли е Обвинител номер тежко нарушение, намесвайки се в разследването на взрива до автомобила му на 1 май, както и дали с думите си „политически боклук“ по отношение на народните представители е уронил престижа на съдебната власт.

Пленумът на ВСС прие да обедини двете предложения за отстраняване на главния прокурор в едно производство.  Министрът на правосъдието Крум Зарков заяви, че ще включи обединените искания за отстраняването на Иван Гешев в дневния ред на Съвета още този четвъртък.     За Крум Зарков  днешното заседание на ВСС беше последно заради смяната на вахтата в управлението, а след Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, главният прокурор  Гешев сменя  трети министър по време на  процедура за отстраняването му от поста (виж по долу).

Сутринта Висшият съдебен съвет започна обсъждане на допустимостта на второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на  Иван Гешев за уронване на преситжа на съдебната власт. То е внесено от четирима от шестимата членове на прокурорската колегия, които се подписаха под първото искане, което вече беше допуснато за дебат по същество –  Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова. Те твърдят, че изказването на Гешев е в нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати, а „ползваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представителите на законодателната власт като „мутренски и непристойни“.

След като министърът на правосъдието  откри заседанието на Пленума на ВСС,  Калина Чапкънова прочете предложението за освобождаване на  Иван Гешев,   главният прокурор, дошъл с адвоката си Радостина Томава,  взе думата.

“ Аз съм наясно с предмета на днешното заседание„, каза той, но предупреди, че няма да се ограничава „само с  предмета на днешната дискусия„.  В изказването си съзря опит за политическа намеса  в съдебната власт  от политическата класа:

Най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ, заяви  Гешев и подчерта, че това му прилича на преврат.Това е тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни и чието неуважение към правото и принципността са фрапантни. Те се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки“, каза Гешев и обяви, че него може би го виждат като враг, но той е враг на този, който нарушава закона и конституцията.“ Хора които искат да изтърбушат нашата съдебна система .. Тези хора направо  яхат съдебната власт като бащиния.  Това е най-лошият  възможен сценарии към  този момент. Скоро ще искат вероятно и  президента, когото наричат както си  искат. Може би  всички тези хора искат и те да имат шкафчета. .. Това ми прилича на сталинизъм.  Окей, вие не ме харесвате и някои политици не ме харесват,   за да защитят един бивш министър председател .. Ще ангажирам своя  ресурс, за  да се проичистят  авгиевите обори в прокуратурата, да вкараме действително ред в хаоса, но всъщност нарочно създават този хаос, може би за да си пълнят джобовете“.

Независимо къде съм съм, аз няма да се откажа от тази мисия.  Позорът се обединява, ако не се сложи край на това, репресиите може да нямат край.  Всички знаем,  че  правото е свещено и неприкосновенстта сновено. Политиката трябва да е  ограничена, но както виждаме „пипат с мазни пръсти  конституцията“. Аз и колеги ще продължим да работим с нашите евроатлантичесик партньри, каза Гешев.  Категоричен, е че ще се бори за оцеляването на съдебната власт.

По време на изслушването Гешев обяви, че ако му остане време след заседанието, ще сезира Конституционния съд във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които според него са противоконституционни.  Как става така, че аз съм избран със 17 гласа, а ще бъда освободен с 13 гласа , каза Гешев по повод „разкачането “ на главния прокурор от председателите на върховните съдилища, които ще бъдат избирани и осбождавани със 17 гласа, а за обвинител номер едно  с 13, според промените в ЗСВ.

Не мислете, че като минат  през прокуратурата няма дойдат и за вас, обърна се  Гешев към вносителите на искането.

Адвокат Радостина Томова повтори съображенията на Гешев за спиране на процедурата заради искането на главния прокурор до КС. В него той пoиcĸa cъдът дa  ĸaжe дaли Bиcш cъдeбeн cъвeт c изтeĸъл мaндaт мoжe дa ce  зaнимaвa c ĸaдpoви въпpocи, вĸлючитeлнo и c ocвoбoждaвaнeтo и нaзнaчaвaнeтo нa глaвния пpoĸypop и пpeдceдaтeлитe нa двaтa въpxoвни  cъдa. Според адв. Томова над Йордан Стоев и Георги Кузманов е оказван психически натиск да внесат искането за отстраняването на Гешев. Двамата отричат.

Не ползвайте прокуратурата в личен интерес

 „Не използвайте ресурса на прокуратурата в личен интерес“, призова Гешев  Огнян Дамянов, един от шестимата вносители, поискали  предсрочното му  освобождаване.  Въпросът до КС дали е легитимен ВСС стои от 3 октомври м.г, когато изтече мандата на ВСС. .Ако тогава беше отправено това питане, щях  да го приема като нещо нормално за мандата на ВСС.  „До този момент главния прокурор е направили 17 искания по различни въпроси към различни комисии или органи на  ВСС, което означава, че лично  той до този момент ги е приемал за легитимни“, каза той. Когато са ти дадени правомощия да защитаваш обществения интерес, а ти ги упражниш в личен интерес, когато срещу теб е започнала една процедура, означава възползване от институцията,   заяви    Дамянов.

Морално ли е да използвате правомощията си, за да си спасите кожата?  Той призова главния прокурор  да излезе в отпуск докато тече процедурата. Дамянов  също е получил призовка да се яви в прокуратурата след отправеното искане за предсрочно освобождаване на Гешев.

По искането за спиране на процедурата Атанаска Дишева бе категорична: „Нямаме основание да спрем производството,  защото няма образувано нито висящо адимнистративно произоводство, нито висящо производство пред КС, каза Атанаска Дишева.  Тя повтори  тезата си, че КС още не се е произнесъл по допустимстта на тълкувателното искане.  Освен това спиране се предвиджа при искания за обявяване на  противоконституционност, а в случая искането на Гешев е за задължително тълкуване.

Считам, че трябва да се образува производството по предложението за освобожздаване на главния  прокурор“, каза Дишева.

Цветинка Пашкунова  също изрази позиция, че  са налице основания за  допустимост на процедурата. Тя се обяви за обсъждане и на двете искания  в общо производство. Според Вероника Имова също  няма основания за спиране на процедурата.

Пленумът на ВСС прие да обедини двете предложения за отстраняване на главния прокурор в едно производство. До следващото заседание страните по процедурата имат възможност да представят допълнителни искания за доказателства.

На 25 май Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и допусна събирането на доказателства по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС. То е заради допуснато тежко нарушение на служебните задължения след взрива на 1 май и появата на израелския експерт на местопроизшествието  и е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

Нови доказателства

ВСС съвет прие нови шест писмени доказателства на четиримата  вносители  на повторното искане за  обществната  оценка на  цитираните от Гешев изказвания.

Ако  процедурата по отстраняването  продължи на заседание в понеделник, 12 юни,  Гешев ще бъде на официално посещение в Брюксел по покана на подкомисията на ЛИБЕ в Европейския парламент, стана ясно от  изявление на гл. прокурор.  Той щял да  направи всичко възможно полетът да бъде по-късно, за да присъства на заседанието. Кадровиците приеха ангажимента му, получен с покана по електроен път.  Атанаска Дишева беше против, защото й се видя абсурдно да се приема като писмено доказателство покана, която никой от съвета не е виждал.

Пленумът допусна за изслушване свидетел, поискан  от главния  прокурор, който ще  установява емоционалното състояние на Иван Гешев след  като получил заплашително писмо, в което му се поставя срок да напусне поста до следващия ден в 10 ч.  и други  писмени доказателства.  “ Нормално е да се доказва с гласни докзателства моето състояние, включително и как  съм реагирал, след като след два дни давам  пресконферениция на която казвам едно едно изречение, извадено от контекста,  заради което ми се иска отстраняване в нарушение но Конституцията„, настоя Гешев.

Изречението в прав текст гласеше:  „..„ между другото   ясно е какъв е политическия боклук в Народното  събрание. Съдeйĸи пo изявлeниятa нa няĸoи тaĸa нapeчeни пoлитици е вpeмe дa бъдe измeтeн тoзи,  ĸaĸтo ĸaзax  пoлитичecĸи бoĸлyĸ..“

До окончателното решение на пленума  по поисканите отстранявания на главния прокурор, страните по процедурата ще имат възможност да представят допълнителни искания за доказателства, каза министър  Зарков.

            За последен път Зарков председателства процедурата за отстраняване на Гешев  

На снимката – 2 август 2022 г. за първи път напът към минитерския пост в МП, където Надежда Йорданова му връчи държавния печат.

За  последен път като служебен министър правосъден министър Крум Зарков председателства  заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, обяви той пред членовете на съвета.

Аз съм заставал зад една и съща позиция, когато съм имал думата. Тези, които са я сменяли, да обяснят причината за смяната. Тази тема дълго време беше табу за този ВСС.  Този ВСС избра и Иван Гешев за главен прокурор, и Борислав Сарафов за негов заместник. Този ВСС има възможност и да реши споровете между двамата. „Споровете“ е доста евфемистичен израз между другото„.

Когато встъпих в длъжност на 2 август разговори като тези за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор бяха абсолютно невъзможни, сега вече се говори. Крачка напред, но важни са крайните решения, важно е и какво следва след тях, това ще е дълъг процес, но надявам се оздравителен“, коментира пред жураналисти още Крум Зарков.

За 10 – те  месеци, през които пребива в МП успя да организира изненадващо активна законодателна дейност – над 10, законопроекта изработени в МП влязоха в парламента. След 14 г. лутане и застой, Зарков сложи точката на механизма за независимо разследване на главния прокурор.  Никога не засвои „чужд“ труд, обратно подчертаваше приемствеността.  Внесе забележителен  проект на антикорупционен закон, чиито разпоредби за сформиране на антикорупционна комисия от няколко органа, за да не я владее мнозинството на нито една политическа сила,  едва ли ще видят бял свят.

Безапелационно защити екипи на Министреството на правосъдието, когато бе нападан от Гешев и Сарафов в правна комисия заради НПК и ЗСВ. „Тези, за които казвате, че са слаби юристи, защитават вашата работа пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург„,  постави Зарков на място Сарафов, позволил си обидни обобщения, тогава удобни за главния прокурор.

Досега министър Зарков водеше заседанията на ВСС по отстраняването на Иван Гешев стриктно по правилата, експедитивно и делово, респектиращо овладя  страстите около вота.

Остави впечатление, че е личност  с почтена кауза.

Процедурата пред ВСС ще бъде продължена от новия министър Атанас Славов, след като утре гласуването на правителството  стане факт.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.