Последни новини
Home / Законът / Иван Брегов: Отстраняването на главния прокурор върви по ускорена процедура, има за какво да се пазари Гешев

Иван Брегов: Отстраняването на главния прокурор върви по ускорена процедура, има за какво да се пазари Гешев

Defakto.bg
Иван Брегов

Фигурата на главния прокурор, устроена по този начин, му дава ключови политически функции, а не такива, свързани с действия по разследването, което е опасното и за което ние трябва да следим. Това заяви в интервю пред  БНР Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика.

Гешев се позиционира твърде политически. Сега е необходимо да се предприемат редица действия, които да променят статуса на главния прокурор, без да говорим за такива крайно витиевати понятия като премахването на тази фигура, които са твърде опасни„, коментира Брегов. И продължи:
ВСС с особена охота действа и се опитва максимално да ускори процедурата по неговото отстраняване от длъжност като главен прокурор. Засега е игра на срокове. Пролича от изказванията на част от членовете на ВСС – те много убедително искаха максимално бързо да придвижат процедурата.  Ще й дадат ход и ще се произнесат в по-кратки срокове, без да чакат КС, което е доста спорен въпрос,  смята той.
По думите му президентът може да върне за ново произнасяне решението на ВСС, без да издаде указ за освобождаването на главния прокурор, с което процедурата потенциално да се повтори. След второто повтаряне, той обаче трябва да издаде указ за освобождаване при необходимите гласове във ВСС, обясни Брегов.
Има накъде да отстъпват силните позиции на ГЕРБ и ДПС в Съвета, има накъде да отстъпва и Гешев. И в двете искания за неговото освобождаване се говори само за освобождаването му като административен ръкововодител, т.е. като главен прокурор. Ако след това той остане в системата и той не бъде дисциплинарно освободен, това е полето за преговори – да не бъде прекратена кариерата му като прокурор, с което да му се даде някакво спокойствие и добър живот в самата система“, изказа мнение той.
Според него е направен опит да бъде спасен Борислав Сарафов със закон.  На 2 юни т.г. депутатите от ГЕРБ – СДС, ДПС и Възраждане обявиха независимост на следствието от прокуратурата, а Сарафов от подчинението на  Гешев. Законопроектът бе приет, след като бе отхвърлен на първо четене и без одобрение за второ от правна комисия.
По думите на Брегов мястото на следствието е много важно и то е неговото закриване и прекратяване като функции:  „Това е един от органите, които трябва да бъдат сложени за разглеждане, а не фигурата на главния прокурор да бъде заличена“. 
Конституционна реформа без гласовете на ДПС е невъзможна, изказа мнение още Иван Брегов.
„Тук е въпрос на политическа ловкост кои ще бъдат партиите, които ще се легитимират като прореформаторски. Сега е възможността ДПС да се заяви като прореформаторски настроена сила, която да се изпере сама по себе си и да скъса мафиотската си опашка поне временно. Много е трудно, когато имаш 25% от гласовете на избирателите да правиш политики, които изискват мнозинство от около 70%“. 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.