Последни новини
Home / Законът / Без губене на време: Делян Пеевски ще прави конституционна реформа, след като го избраха в едноименната комисия

Без губене на време: Делян Пеевски ще прави конституционна реформа, след като го избраха в едноименната комисия

Defakto.bg

Лидерите на ПП и ДБ не гласуваха „против“

Със 109 гласа „За“, 67 „против“ и 8 „въздържали се“ парламентът прие депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси.

Сегашният представител на ДПС Гюнер Ахмед бе освободен. „За“ гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“.  Против бяха 50 депутати от ПП-ДБ и 16 от БСП. „Възраждане“ не участваха в гласуването.

 Според проверка на „Капитал“ лидерите на ПП-ДБ, както и народни представители от ПП са гласували с „въздържал се“, пише Сега. Това са Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владимир Панев. Те не са натиснали бутона „против“. Същото са направили шефът на правната комисия Стою Стоев и колегите му: Христо Даскалов, Калоян Икономов и Васил Стефанов.
Така най-важната фигура на ДПС влезе в комисията, от която се очаква да направи  реформа в основния закон – основният приоритет на новата коалиционна власт на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.
В началото на заседанието независимият депутат Радостин Василев попита защо в седмичния дневен ред не присъства искането на главния прокурор за отнемане имунитета на Бойко Борисов.  „Виждам, че в ДПС има желание господин Пеевски да започне бързо с конституционната реформа. Явно новият парламент ще достигне нови висини в своето развитие. Предполагам след това Халил Летифов трябва да оглави централната избирателна комисия предвид сигналите срещу него в полицията за купуване на гласове.  

Господин председател, къде е точката в дневния ред за имунитета на господин Борисов? Всички знаем, че главният прокурор е депозирал в Народното събрание искане за сваляне на него имунитет! Моля, вие да припознаете тази точка като важна от дневния ред – доста по-важна от всемирния пощенски съюз – и да се включите в дневния ред, за да може Народното събрание да гласува в крайна сметка имунитета на господин Борисов, за да може на господин Борисов, преди да бъде овладяна Прокуратурата, да му се търси отговорност„.

Вчера, веднага след като  Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски покрепиха правителството „Денков – Габриел“,   стана ясно, че Карадайъ е внесъл проекторешение за промяна в състава на постоянната комисия по конституционни въпроси, която ще обсъжда промените в основния закон.   В кулоарите лидерът на движението съобщи, че двамата с Пеевски ще представляват партията в комисията. Допълни, че конституционните промени са приоритетна задача за ДПС  и това е била причината той и Пеевски да гласуват „за“ кабинета „Денков – Габриел“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.