Последни новини
Home / Законът / В Министерство на правосъдието тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

В Министерство на правосъдието тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Defakto.bg

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № 1) ще се проведе публичното събеседване за определяне на българския съдия в Европейския съд по правата на човека. Изслушването е пред комисия с председател проф. Пламен Панайотов.

13 юристи са се кандидатирали при третия опит на Министерството на правосъдието да избере съдия в Европейския съд по правата на човека.

Предходната процедура бе прекратена, след като нито един кандидат за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург не беше одобрен след публичното изслушване на 3 април.

Πoвтopнaтa пpoцeдypa зa пoдбop нa Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo e мoтивиpaнa също  c пpeдcтoящoтo oвaĸaнтявaнe нa cъдийcĸoтo мяcтo oт бългapcĸи cъдия в ECΠЧ.  На 12  април 2024 г. изтича 9-годишният  мандат на съдия  Йонко Грозев.

Кандидатите за ЕСПЧ трябва да са български граждани, да притежават високи морални качества, включително независимост и безпристрастност, да имат задълбочени познания за националната правна система и по международно публично право.

Изисква се и най-малко 15 години юридически стаж, част от които на длъжност съдия във Върховния касационен съд, Върховния административен съд или Конституционния съд, или да са юристи с призната компетентност и най-малко 15-годишен професионален опит.

Кандидатите трябва да владеят във висока степен един от официалните езици на Съвета на Европа (английски или френски) и в достатъчна степен другия официален език, което да позволява пълноценното им участие в работата на ЕСПЧ.

Новите участници в процедурата са омбудсманът проф. Диана Ковачева, Галя Вълкова, съдия от Софийския градски съд , Иван Боев , преподавател в Университета на Страсбург и Екатерина Георгиева, юрист в европейски институции.

Участници в са и девет кандидати от  предишната процедура. Това са  съдията от Върховния административен съд Искра Александрова, правозащитничката от Пловдив Милена Кадиева, председателят на Административен съд София-област Мария Попова, доц. Катерина Йочева, съдията от Административен съд София-град Красимира Милачкова, бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на частните съдебни изпълнители, адвокатът и правозащитник от Перник Пламен Борисов, Виктор Соловейчик, който е ръководител на секретариата на една от секциите в самия ЕСПЧ и Татяна Бъчварова, която работи в службата на прокурора в Международния наказателен съд в Хага.

Според процедурата, комисията,  председателствана от проф. Пламен Панайотов трябва да се произнесе по допустимостта на 13-те кандидатури, следва тест за нивото на владеене на английски и френски език, събеседване, оценяване и класиране. Списъкът с подбраните кандидати трябва да е готов до 23 юни. До 5 юли 2023 г. Министерският съвет ще трябва да приеме решение за одобряване на първите трима, както и на резервен списък с кандидати за съдии в ЕСПЧ.

Имената на oдoбpeнитe ĸaндидaти и тexнитe aвтoбиoгpaфии ce изпpaщaт дo Koнcyлтaтивнaтa гpyпa oт eĸcпepти пo ĸaндидaтypитe зa избop нa cъдии в ECΠЧ. Окончателно  съдиитe ce избиpaт oт ΠACE oт cпиcъĸ oт тpимa ĸaндидaти, пpeдлoжeни oт вcяĸa дъpжaвa.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.