Последни новини
Home / Законът / Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

Defakto.bg

 

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев

Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, включително срещу главния прокурор

  „Комитетът на министрите на Съвета на Европа (СЕ) приветства приемането на важни и дългоочаквани реформи, въвеждащи, механизъм за независимо разследване на главния прокурор“, се казва в прессъобщение на Комисията от днес.

Поводът е проведеното от 5 до 7 юни т.г. редовно заседание на Комитета по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) ,в съответствие с надзорната му роля, съгласно чл. 46 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ).

Комитетът на министрите посочва като важна стъпка и въвеждането на съдебен контрол на отказите за започване на разследване на тежки престъпления и някои други престъпления, засягащи нарушения на ЕКПЧ и корупция. Посочва, че това средство за защита ще бъде достъпно както за жертвите, така и за лицата, съобщили за престъпление.

По време на заседанието Комитетът разгледа групата „С.З./Колеви“ срещу България, които засягат основно системния проблем с неефективните наказателни разследвания, включително липсата на независимост на наказателните разследвания по отношение на главния прокурор. На срещата присъства заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев, което бе отбелязано, като сигнал за ангажимента на България за пълно изпълнение на решенията на ЕСПЧ.

В изказването си зам.-министър Дечев изтъкна, че „след дълги години невъзможност решенията на ЕСПЧ от групата „С.З./Колеви“ да бъдат ефективно изпълнени, поради липса на политически консенсус, успяхме да постигнем пробив в изключително сложна политическа ситуация. Значителните ни усилия, следва да бъдат взети предвид като ясен знак за нашата воля и решимост да предприемем конкретни и целенасочени мерки за изпълнението на тази група.“

Дечев посочи още, че изпълнението на групата решения на ЕСПЧ е едно от най-сложните за страната ни, предвид сериозните конституционни въпроси и ограничения. Въпреки това, току-що постигнатото следва да се разглежда с цялата си значимост – важна стъпка за силен политически консенсус относно необходимостта от по-прозрачна и отговорна прокуратура и по-ефективен наказателен процес,  съответстващ на стандартите на Конвенцията.

Комитетът на министрите приветства и информацията за приемането на законодателни изменения относно защитата на жертвите, също насочени към повишаване на ефективността на разследванията на изнасилвания и сексуални посегателства.

Отбеляза с интерес искането на властите за техническа помощ от Съвета на Европа за по-нататъшно укрепване на гаранциите по отношение на повдигането на обвинения, намаляването на формализма на съдебния етап и подобряването на практиките по отношение на съдържанието, разглеждането и изменението на обвинителни актове. Комитетът прикани властите в България да оценят допълнително и анализират приетите мерки, включително да анализират евентуалното им укрепване чрез законодателни или конституционни реформи.

Отбеляза, че парламентът все още не е избрал нови членове на Висшия съдебен съвет и настоя за необходимостта този избор да се проведе по начин, който ефективно да намали влиянието на главния прокурор върху новия ВСС.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.