Последни новини
Home / Актуално / Шестимата, поискали предсрочно освобождаване на Гешев, изненадващо оттеглиха предложението си (допълнена)

Шестимата, поискали предсрочно освобождаване на Гешев, изненадващо оттеглиха предложението си (допълнена)

Defakto.bg

Пленумът  разгледа  само второто искането за отстраняване на главния прокурор за думите  „политическия боклук“, изречени от него за депутатите в НС 

След 14 – часов дебат  ВСС закри заседанието, то продължава в понеделик, 12 юни.

След няколко часов дебат сутринта в четвъртък със 17 гласа „за“ и трима против, ВСС прие да  разгледа само второто искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, което е за нарушение на етичния кодекс на по повод думите му, че трябва да се измете политичедикя боклук в парламента.  Решението на ВСС за прекратяване на процедурата за отстраняване за тежки нарушения на служебните задължения може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

До това решение се стигна след като изненадващо Огнян Дамянов обяви от името на шестимата вносителите на първото предложениелите: „Оттегляме предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор“ , каза той и поиска  прекратяване на производството,  образувано по сигнала им от 12 май, когато то бе направено.  Изненадващото предложение подкрепи и прокурорът Гергана  Мутафова, която заяви, че с оттегленото на първото  предложение пленумът на ВСС трябва да се смята за десезиран с въпроса.

Обяснения за решението си вносителите първоначално не дадоха. Малко преди изявлението на  Огнянов, Калина Чапкънова от шестимата,  защитаваше тезата, че трябва да се даде ход на заседанието за обсъждане на направеното искане.

За първи път заседанието на Съвета бе  председателствано от новия правосъден министър Атанас Славов, който при поемане на поста от предшественика си Крум Зарков коментира: „Това, разбира се, не е процес, в който съм участвал досега. Тук министър Зарков ми помага и със съвети и с разстановката на силите във ВСС, доколкото той от 10 месеца води тази битка. И се надявам в най-скоро време да видим резултата, който очакват голяма част от гражданите – г-н Гешев да бъде освободен от поста главен прокурор, не просто заради тези искания, които сега бяха внесени. Само напомням – преди година-година и половина имаше други искания, които бяха достатъчно силно мотивирани още тогава. Надявам се този процес да бъде завършен по такъв начин, че да няма съмнения в неговата легитимност и да няма съмнение, че е имало външни влияния в този процес“.

Настоятелният въпрос на Атанаска Дишева към вносителите  „защо“ оттеглят предложението си, не получи отговор. „Дължите на обществото този отговор„, каза тя и напомни, че  повече от месец ВСС се занимава с въпросите поставени именно от тях.

Изключително смущаващо е решението за това оттегляне,  каза Дишева.  Според нея и Цветинка Пашкунова предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС за това, те правят аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли поствения въпрос.

Обидно е за колегите, това което се случва. Аз не се притеснявам от нищо„, добави Пашкунова.

Огнян Дамянов, подписал се е и под второто искане за освобождаване на Гешев, заяви че съдебният съвет се намира в тази ситуация, защото Народното събрание не е разписал подробни правила за подобни ситуации.

Знам, че не сте длъжни да се мотивирате, но яснота за решението ви е абслюлютно необходима с оглед престижа на Пленума на ВСС , който е длъжен да осъществява дейността си в условията на прозрачност, каза председателят на ВКС  Галина Захарова, която се присъедини към позицията на Атанаска Дишева.

Председателят на ВАС Георги Чолаков бе уведомил Боян Магдалинчев, че по лични причини не може  да присъства на заседанието.

Виждаме дефицитите и на Конституцията, и на законово ниво за липсата на детайли за търсене на отговорност на тримата висши ръководители в съдебната система, обобщи  правосъдният  министър Атанас Славов.

По-късно Гергана Мутафова  опита да обясни решението на шестимага с постановление на СГП за отказ да образува досъдебно производство на главния прокурор във възка с присъствието на чуждо лице  на местопроизшествието по указания на Гешев. Информация за това обаче бе разпространена още преди прокурорите да внесат предложението си за отстраняването му 12 май.

Приемам изразената причина,  като признание, че оттеглянето е несъстотелно„,  заяви Пашкунова.

„Производството  пред нас не е образувано за извършено престъпление от главния прокурор „,  каза Дишева.  „Едно поведение може да не е престъпление, но в същото време да е основание за друга орговорност, а цитираното от Мутафова постановление на СГП няма доказателствена сила за производството пред ВСС“, отбеляза тя и настоя , че няма основание за прекратяване на производството.

Натиск

Огнян Дамянов, повлиян от критиките за немотивираното оттегляне, подсказа:   Върху вносителите се оказва натиск и това е очевидно, но в момента мълчим„, заяви Дамянов.  Той се  позова на получените призовки от шестимата вносители да се явят пред държавното обвинение.

„Г-н Гешев няма нищо воеводско това което прави прокуратурата в момента“, обърна се той към главния прокурор. Това бе съобщено и от  Гергана Мутафова по – рано на едно от заседанията   на ВСС.  “ Видяхте на какво  беше подложен и е подложен колегата Георги Кузманов във връзка с негови изявления пред медиите“, каза тя и  подчерта, че са били засипани с  компрометиращи публикации.  По-късно изявленията им недвусмислено очертаха хипотеза, че  шестимата са били притискани чрез разпити.

Гешев отговори, че  по сигнал на представител на прокуратурата, срещу него е било образувано досъдебно производство. Обвинител №1 каза това в отговор на  Огнян Дамянов. Главният прокурор не уточни за какво разследване става дума, но коментира, че не може една проверка да се възприема като натиск. Използва поводът, за да повтори, че откакто е на поста, срещу него са били подадени над 70 сигнала, което показвало, че не е недосегаем –  обстоятелство обаче, което по никакъв  начин не опроверга твърдението на Дамянов за натиск след внесеното предложение за отстраняването на Гешев.

Министърът на правосъдието Атанас Славов, видимо бе впечатлен от казаното от Дамянов и Мутафова и  предложи на отделно заседание членовете на Висшия съдебен съвет да се занимаят със сериозните съмнения за оказван натиск върху членове от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. „Не мога да подмина тези твърдения като министър на правосъдието. Затова предлагам вместо да влизаме в този дебат, който би скрил системни проблеми в съдебната власт и системни проблеми в устройството на ВСС, да има отделно заседание, на което да се обърне внимание на този проблем„, каза Славов.

И Гешев недоволен от оттеглянето

Оттеглянето на предложението от шестимата стана след няколко заседания, на  които ВСС взе решения  за откриване на процедурата за предсрочно освобождаване и обединяване на двете искания за отстраняване на главния прокурор,  направени бяха серия доказателствени искания,  допуснати доказателства и призовани  свидетели, които  в четвъртък   чакаха да дадат обяснения пред  ВСС.  Иван Гешев,  поне на  думи  се противопостави на оттегленото предложение и поиска да бъде изяснено защо вносителите правят това.

Наред с общи доводи за приложение на Конституцията и закона,  той изрази страховете си, че в обществото и магистратската общност може да  остане впечатлението, че той  е въздействал по някакъв начин на шестимата. Изненада от оттегленото  предложение показа и адв. Радостина Томова, която придружаваше своя клиент на заседанието.

Преди това с 15 гласа „за“ и 4 „против“ Пленумът на ВСС прие да започне  обсъждане по същество и на двете искания по внесените две предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от поста.  Над час кадровиците обсъждаха предложението на новия министър Атанас Славов процедурата за освобождаване  да бъде включена като извънредна  точка в дневния ред на днешното заседание на ВСС.

Искането на шестимата премислили,  бе внесено на 12 май заради  намесата на Гешев в  разследването на взрива до автомобила му на 1 май, с което тежко е  нарушил тежко служебните си задължения. Те твърдяха, че той е извършл тежки нарушения на служебните като е допуснал израелския експерт до местопроизшествието след вз рива на 1  май.

Седмица по-късно четирима от шестимата съдебните кадровици внесоха и второ искане – този път, че квалифицирайки народните представители като „политически боклук“, Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт.

Шecтимaтa излязoxa c  дeлaĸлapaция  зa бeзпpeцeдeнтeн нaтиcĸ въpxy тяx oт глaвния  пpoĸypop.  “ Зa дa пpиĸpиe cвoитe дeйcтвия тoй изпoлзвa пpoĸypaтypaтa ĸaтo жив щит“, написаха прокурорите на 23 май т.г. Преди два дни  Огнян Дамянов призова Гешев да не използва прокуратурата в свой интерес.

Главният прокурор Иван Гешев по време на 14-часовото заседание на ВСС обяви, че ще се обърне към обществото в петък вечерта по БНТ По-късно се разбра, че се е отказал  за друг път.

Дебатът за „политическия боклук“

Заседанието на Пленума на ВСС продължи само с  второто предложение от четирима членове на Висшия съдебен съвет, като пленумът гласува да  бъдат изслушани  Ясен Тодоров и Борислав Сарафов.

Калина Чапкънова от ВСС представи фактически обстоятелства, които обосновават тяхното предложение. Тя посочи, че те са на база на пресконференцията, която главният прокурор проведе на 15 май в Съдебната палата и в която той нарече българските политици „боклук“. Чапкънова допълни, че вече са внесли и съответните доказателствени материали.

Преди главният прокурор Иван Гешев да изрази своето становище по предложението, той напомни, че може да прави доказателствени искания по време на процедурата и след това поиска да изслушат зам.-директорът на НСлС  Ясен Тодоров. Главният прокурор каза, че според него изслушването на Тодоров е относимо по процедурата и ще стане ясно какво са коментирали двамата след опита за атентат срещу него и какво е било емоционалното му състояние.

Адвокатът на Гешев Радостина Томова оспори второто искане на четирима от членовете на прокурорската колегия на ВСС за отстраняване на главния прокурор с мотива, че той има право да направи лични изказвания, както и че фразата му е била извадена от контекста. По думите й изявлението на Гешев от 15 май, че:  „време е политическият боклук от Народното събрание да бъде изметен“, след като демонстративно скъса оставката си, не е в нарушение на Етичния кодекс на българските магистрати.

По време на дебата Атанаска Дишева посочи, че би трябвало да се изслуша целият запис от пресконференцията на главния прокурор заради твърденията, че думите му са извадени от контекста. Освен това тя настоя да бъде разпитан и Борислав Сарафов, чиито показания също имат отношение към случая. Според Йордан Стоев обаче Сарафов нямал абсолютно нищо общо със случая и нямало смисъл да бъде изслушван.  Драгомир Кояджиков  подкрепи предложението за разпит на Сарафов, но само по отношение на емоционалното състояние на главния прокурор,  не и за други обстоятелства. 11 от членовете гласуваха „за“ разпита на Сарафов, а 8  бяха против.

„На мен наистина не ми ясно защо изследваме емоциалното състояние на г -н Гешев и каква връзка  има то с  думите,  които е казал“, зачуди  се  Огнян Дамянов.  Съветът  отхвърли предложението да бъдат разпитвани и други двама заместници на Гешев – Красимира Филипова и Даниела Машева като неутрални участници в събитията, както и Марчела Пантелеева, служителка по публична комуникация в пресцентъра на ПРБ,  която  трябвало да опише  емоционалното му състояние след като на 13 май на летището, след завръщането САЩ, той  получил заплашително писмо да се оттегли. По- късно ВСС прегласува решението си за Пантелеева след ново настояване на главния прокурор. Прегласувано бе и решението  за Машева, чиито обяснения ще бъдат изслушани на следващото заседание.

Гешев поиска изслушване на всички, които са присъствали на срещата в кабинета му преди пресконференцията на 15 май, а не само на Сарафов, както и на заместниците си и на градския прокурор на София, присъствали на пресконференцията.

Дано не ви се налага да определяте емоционалното си състояние, когато ей такива сачми са минали на сантиметри от вас„,  отбеляза главният прокурор, който настояваше служители, които са в иерархична зависимост от него да свидетелстват за емоционалното състояние, в което е бил, когато е изрекъл откровението за политическия  боклук.

Въпреки, че подновяваните искания на Гешев за вече отхвърлени свидетели бяха на ръба на злоупотребата с права, кадровиците оставиха  впечатление, че се пазят от обвинения, че  нарушават правото му на защита.

ВСС изслуша  записа от пресконференцията, на който отново се чуха „извадените от контекста“ думи на Гешев, че:  “ ..  cъдeйĸи пo изявлeниятa нa няĸoи тaĸa нapeчeни пoлитици  (изявлeниe пpидpyжeнo c жecт ) „ и e вpeмe дa бъдe измeтeн тoзи,  ĸaĸтo ĸaзax  пoлитичecĸи бoĸлyĸ..“ 

Защитата на Гешев  целеше да се докаже, че  изречените думи са били под силен емоционален стрес. В същото време той имал право на мнение, каза защитата, като  изненадващо се  позова  на осъдителното решение  на  ЕСПЧ за отнетото право на мнение от властите на съдия Мирослава Тодорова.   Акцент в решението на съда бе заключението, че спpямo съдията e нapyшeн и чл. 18 oт ĸoнвeнциятa, ĸoйтo зaбpaнявa изпoлзвaнeтo нa зaĸoнни пpoцeдypи зa пocтигaнeтo нa цeли paзлични oт oбявeнитe, проблем който в случая не стои.

 

Ясен Тодоров: Иван Гешев  се чувстваше  опрян до стената

Засението продължи с обяснения на Ясен Тодоров, който свидетелства за  емоционалното състояние на главния прокурор по време на събитията след взрива до автомобила му на първи май. По думите на Тодоров, Гешев се е чувствал „опрян до стената.“  Със сигурност стресът и уплахата, загрижеността за сигурността на неговото семейство, писмото, което е имало заплашителен характер, както и загубата на подкрепата на прокуроската колегия, която го поддържаше няколко години.  Считам, че и това е повлияло на състоянието му да се чувства сам и опрян до стената“, заяви Тодоров.  По думите на Тодров главният прокурор му  казал, че няма избор и е опрян до стената, както и че „след като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, докато съм сам на улицата„, както и със семейството му. Тодоров е  един от малцината на които Гешев доверил, че няма да подаде оставката си, както твърдял пред  другите.  Свидетелства, че Гешев е научил от него за израелския  експерт, поискал да види местопроизшествието, главният прокурор му се обадил след половин час и разрешил „експертизата“, след като разговарял със Сарафов, каза Тодоров.  Той потвърди мнението на експерта по контратероризъм, че  взривът от 1 май е бил „опит за убийство“.

На 14 май Гешев го поканил в дома си,  къща с двор. Тогава бил по – хаотичен в разговорите, които провели,  за разлика от 15 май, когато дал брифинга. На пресконференцията си от 15 май Иван Гешев съобщи, че пристигайки от САЩ, е бил приканен до 10:00 часа да си подаде оставката и че ако не го направи, „някой ще натисне копчето Enter“.

Попитан колко  още членове от семейството му са в  иерархична зависимост от главния  прокурор, първоначално  Тодоров заяви, че въпросът навлиза  в личната му сфера и отказа да отговори.  Дишева обаче го  поправи, че в  случая става дума за  публична  функция и въпросът не засяга личния му живот, защото има значение доколко са безпристрастни  оценките, които  дава. Последва отговор от който се разбра, че още: двама души от широкото понятие за моето семейство са служители на прокуратурата на Република България.

  Борислав Сарафов:  Допуснахме израелския експерт по искане на Гешев

Обясненията и на директора на НСлС, като тези на Тодоров,   неизменно се върнаха към  огледа на мястото на взрива от 1 май до кортежа на главния прокурор, независимо че дебатът по този въпрос бе  прекратен заради оттегленото предложение на шестимата, че Гешев е извършил  тежко нарушение на служебните си задължания като е изпратил на мястото на разследването  „чуждо“ лице.  Сарафов потвърди, че израелският експерт е бил доведен от Ясен Тодоров по настояване на Гешев, а събитията последвали взрива и довели до разрива в отношенията им. Според него на 1 май вечерта, след взрива,  Иван Гешев  изглеждал като човек, преодолял препятствие. Сарафов  разказа и за разговора, който изтече в медии, в който Гешев казва, че и двамата са били „похарчени“.

Сарафов обърна внимание, че когато е замествал Гешев, не е встъпвал във функциите му на главен прокурор, а е бил ангажиран само с администравина дейност.“Аз не можех да участвам като гл. прокурор в заседанията на ВСС например вместо главния прокурор, можех само да разписвам отпуски и други само администратвни задължения„, каза той.

За чуждия експерт на 1 май

„На 1-ви май бяхме на местопроизшествието. Следобед господин Гешев ми се обади и каза Ясен ще доведе израелски експерт. Гешев ми каза: „Пуснете го да види какво се случва и да види какви са пораженията„, обясни директорът на следствието.

Късния следобед пристигнаха с експерта, заедно с преводач. Допуснахме експертът. Дадохме му информация, огледа пораженията по дърветата. Не разбрах името на експерта, не е пречил на процесуално следствените дейстивя. Не е имал досег с веществени доказателства.  „От 8-10 метра огледа пораженията, от мястото където е била поставена бомба. Каза си мнението, че е била „сериозна бомба“.  Не знам каква е неговата квалификация. Стоя 20 минути“, заяви Борислав Сарафов.

В отговор на въпрос на министъра на правосъдието, който обърна внимание, че в постановлението на СГП  за прекратяване на производството е посочено, че експерът е бил разстояние от 20 – 30 метра от местопроизшествието, Сарафов заяви: „По отношение мястото на експерта, не бих могъл да си позволя да кажа нещо друго освен това, което реално се е случило. Там имаше 20-30 човека и това е изключително лесно да се установи къде е стоял експерта“.

В една такава ситуация, когато се работи на терен, може би не е толкова лесно да се разсъждава и да се вземат решения. Към момента отчитам, че може би е допусната грешка да се допусне експерта, но със сигурност не е осуетил и не е попречил на процесуално-следствените действия. В онзи момент не съм се замислял дали е правилно. Думите на Гешев приех и като нареждане от главен прокурор, и като молба от приятел„, обясни Сарафов.

И още: „Неговото участие не е вписано в протокола. Нито съм диктувал протокола, нито съм го чел, но знам, че неговата роля за протокола е нулева. Неговата роля беше да си създаде мнение. Експертът не е имал функции по самото разследване, той е имал само осведомителна роля и е изградил мнението си, което после е споделил с главния прокурор„, подчерта  директорът на следствието.

Той все още е на мнение, че срещу Иван Гешев е бил извършен опит за атентат, но само експертизата може да каже дали целта е била сплашване или убийство.

За записа

На 15 май сутринта около 8 ч. – 8:20 ч. получих есемес в чат група в „Сигнал“, че всички зам.-главни прокурори се събират на оперативка в 9 ч. Господин Гешев ни посрещна и посочи кой къде да седне и на кое място. Аз трябваше да седна отсреща като отстрани до мен не трябваше да сяда никой. Той каза, че ще пусне запис на Йордан Стоев. Записът го слушах не повече от 3-4 минути, след което излязох„, разказа Борислав Сарафов.

Емоционалното му състояние беше с негативно отношение към мен. Беше войнствени и враждебен. Сякаш трябваше да седна на стола на мъченията срещу него. Някакво особено емоционално състояние не съм забелязал. С Гешев не сме разменяли комуникация на 13 май. На 14 май в неделя някъде следобяд той ми се обади по телефона, само че връзката не беше много добра, защото бяхме отишли с жена ми да купуваме подарък на сина ми, който има рожден ден на 15 май, на злополучния 15-ти май. Не успях да присъствам на рождения ден на сина си„, разказа Сарафов.

Същият този разговор после беше пуснат в една трибуквена медия. Оттогава не съм общувал с Гешев. Към момента съм изключен и от чат групата. Отношението на Гешев към мен беше войнствено и агресивно„, каза Сарафов и увери, че не е правил записи на разговорите си, а и няма такива умения.

В началото на месеца пред  бТВ той съобщи, че Гешев разполага със звено за външно наблюдение, което е ситуирано в Съдебната палата и се ръководи бившия шеф на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков, който бе уволнен от Бойко Рашков

Малко преди полунощ, след 14 часа Пленумът на ВСС прекрати заседанието си след разпит на Марчела Пантелеева, която е пътувала с Иван Гешев в Турция и Съединените щати веднага след взрива до автомобила му на 1 май. Тя обясни, че той е бил разконцентриран, притеснен, малко объркан, което не било типично за него, тъй като по принцип бил устойчив. Свидетелства още, че след като получил писмото с намека за копчето“ Enter“, ако не освободи поста, дори  „крещял“.

Заседанието продължава в понеделик, 12 юни с изслушване на допуснатите свидетели. Сред тях е зам.главният прокурор Даниела Машева, която също ще разяснява емоционалното състоявие на главния прокурор след опита за покушение срещу него на 1 май , заплашителното писмо и огласеният  запис в кабинета на главния прокурор на разговор с прокурора Йорда  Стоев, записван без негово знание. По думите на Сарафов на тази оперативка Гешев заявил, че притежа още над 150 записи с членове на ВСС, политици и магистрати.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.