Последни новини
Home / Законът / БСП внася в НС проект на решение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, Нинова зове Желязков да не крие документи

БСП внася в НС проект на решение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, Нинова зове Желязков да не крие документи

Defakto.bg

 

БСП внася проект на решение на НС за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова пред журналисти. „Целта е да се изпълни законът. Мина 5-дневният срок, никой нищо не прави. Целта е дадем възможност на г-н Борисов да докаже думите си, че е невинен по тези дела. Няма да стане, ако не се свали имунитета и няма прозрачен и честен процес“, заяви още Нинова.

Според нея няма необходимост от протакане на процедурата:“Чухме записите за комисията, която да тупа топката 6 месеца, за да се „изпере“ Борисов. Цитирам. Очевидно целта не е да се установи истината, а да спаси Борисов. Прокуратурата няма думата. Съдът ще каже„, изтъкна лидерът на БСП.

Добави: „Внасяме предложение – проект на решение, залата да гласува “за” или “против” сваляне на имунитета на господин Борисов. Без учредяване на комисия, която 6 месеца да тупа топката, за да го изпере. След като те нищо не правят, след като той няма доблестта сам да си го даде, а председателят на парламента и мнозинството в момента тупат топката и го крият, ние поемаме инициативата да внесем този проект за решение“. 

Нинова и депутатите от ПГ направили  опит да се запознаят с документите, внесени от главния прокурор Иван Гешев като мотив за искане на имунитета на Борисов. Но се оказало,че  е необходимо писмено разрешение от председателя на НС, макар документите да не са засекретени.

Това е ненормална, нетрадиционна процедура. Не знам защо Росен Желязков си е измислил такава процедура, но всеки депутат трябва да си пусне отделно писмено искане той да му сложи резолюция, за да може да чете документи, които не са секретни и са общодостъпни и са задължителни да ги прочетем преди да вземем решение в зала как да гласуваме.  Аз се обръщам към председателя на парламента да предостави тези документи на всички депутати, без да се налага изрично да искаме разрешение за това. Не се налага“.

По – късно искането не успя да се класира за разглеждане в параламента.

Действията на Корнелия Нинова се диктуват от главния прокурор Иван Гешев,  коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев по повод обявеното от БСП намерение.

Не ви ли прави впечатление, че бутонът Enter работи от господин Гешев? Госпожа Корнелия Нинова стои, стои и  като някой ѝ натисне бутончето и тя започва да играе ролята, примерно, на секретарка на г-н Гешев, различна от тая, която е предвидил народа като е избрал„, защити  лидера си Борисов той.

След като на 30 май поиска имунитета на Борисов по „Барселонагейт“,  в четвъртък главният  прокурор внесе последната част от допълнителните матариали към искането си – преводи от испански на български език, получени във връзка с изпълнена от Кралство Испания Европейска заповед за разследване (ЕЗР)  от СГП. На 6 юни Гешев изпрати на депутатите   пpoтoĸoл зa пpeтъpcвaнe и иззeмвaнe нa имoт за иззeти мнoжecтвo вeщecтвeни дoĸaзaтeлcтвa – дoĸyмeнти и eлeĸтpoнни ycтpoйcтвa. Πpилoжeни бяха  oщe пpoтoĸoл зa дoбpoвoлнo пpeдaвaнe, cпpaвĸa oт пpoвepĸa нa CДBP пo пoвoд възлoжeни oпepaтивнo-издиpвaтeлни мepoпpиятия и мoлбa зa пpaвнa пoмoщ дo  Typция.

От ПГ на ГЕРБ- СДС обявиха, че няма да гласуват нито един поискан имунитет от главния прокурор Гешев.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.