Последни новини
Home / Законът / Гешев поиска да бъде изслушан на закрито заседание в НС по дела за „високата“ корупция

Гешев поиска да бъде изслушан на закрито заседание в НС по дела за „високата“ корупция

Defakto.bg
Иван Гешев

Разследването по „Барселонагейт“ сочи като действителен източник на средствата за придобиване на имота Бойко Борисов

Главният прокурор  Иван Гешев е изпратил писмо до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Изслушването е поискано на основание чл. 26 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който предвижда обсъждане с народните представители на дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително при възникнали затруднения в осъществяване на функциите им.

Главният прокурор посочва, че „изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация“.

В писмото е  подчертано, че защитата на независимостта на съдебната власт е неразривно свързана с прозрачността и сътрудничеството с другите власти. Откритият диалог би спомогнал за утвърждаване на европейските стандарти с цел гарантиране на стабилност и справедливост за обществото, посочил  Иван Гешев.

„Разследването идентифицира като действителен източник на средствата за придобиване на имота Бойко Методиев Борисов“. Това се твърди във внесените от главния прокурор Иван Гешев документи по разследването „Барселонагейт“, пише Медиапул.    

Средства в посочения размер не могат да имат легален произход, тъй като Борисов не е имал имущество, което да му позволи да извърши такъв разход. Парите за закупуване на имота са преминали през дружество “Tера Тур Сервиз” ЕООД, което е било управлявано от бащата на лицето Валентин Василев Златев, който се намира в близки приятелски отношения с Борисов. Борисов към момента на придобиването на имота е поддържал интимна връзка с Йовчева, от която има дете. Тази връзка се отрича от Борисов, но са събрани доказателства, затова че той отрича отношенията си с посоченото лице, за да не бъде уличен в корупционни действия”, се казва в официалния документ на прокуратурата, подписан от прокурор Стефан Христов от Софийската градска прокуратура,осветен от „Биволъ“.

Софийската градска прокуратура иска снемането на имунитета на Бойко Борисов, за да бъде разследван като участник в организирана престъпна група с цел „пране на пари“. Прокуратурата подозира, че парите за къщата в Барселона са били генерирани от корупционни престъпления на лице, заемащо висша публична длъжност, пише изданието.

По- рано  Иван Гешев отложи заявеното за петък обръщение към народа по Българската национална телевизия, на каквото има право по Закона за радиото и телевизията.  Изявлението направи самият той снощи по време на  14-часовото заседание на Пленума на ВСС по предложението за неговото предсрочно отстраняване.  Причини за промененото  намерение не са посочени.

Според конституционалисти вчерашното изненадващо  оттегляне на първото искане за освобождаване на поста от Иван Гешев има за цел  производството по второто предложение (за „политическия боклук“ в НС)   по – експедитивно да стигне до решение за отстраняване на главния  прокурор.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.