Последни новини
Home / Законът / Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Defakto.bg
Доц. Наталия Киселова

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът

„През цялото време се чудех дали тези хора са цветът на магистратурата, които имат високи професионални качества. Това ли са най-компетентните към онзи момент, когато са избирани? А че явно има натиск, те частично го признаха. Дори да не са имали, вече ще формират мнение за отстраняване.“ Това каза в интервю за БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова по повод 14-часовото заседание на Висшия съдебен съвет по процедурата  за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

Ако в близките дни до седмица Конституционният съд прецени като допустимо искането на главния прокурор да бъдат разгледани законовите промени, с които бе свалено мнозинство за евентуалното му отстраняване от ВСС, ще бъде в компетентността на ВСС дали да спре, или да изчака решението, коментира  Киселова.

Според нея е възмжно до края на следващата седмица главният прокурор да бъде отстранен:  „Според мен ще има още 2 заседания. По-скоро е възможно до края на следващата седмица да има отстраняване.“

Викането на външния експерт след опита за атентат срещу кортежа на главния прокурор не е тежко нарушение по смисъла на конституционните правила, за да бъде отстранен главният прокурор, затова и вносителите на първото искане го оттеглиха. Това е  „за да не се разводнява процедурата“, заяви Киселова по повод изненадващото оттегляне в четвъртък на предложението за отстраняване на Гешев от шестимата прокурори за намеса  в разследаването с изпращането на  изpaeлcĸия eĸcпepт дo мecтoпpoизшecтвиeтo cлeд взрива нa 1  мaй.

За второто искане за отстраняване на Гешев – за изказването му за политическия боклук в парламента като мотив  за отстраняването на главният прокурор заради уронване на  престижа на съдебната власт, доц. Наталия Киселова коментира, че нещата стоят по по-друг начин:

„В стратегията на г-н Гешев ще видим две сюжетни линии. Едната ще бъде за тежко емоционално състояние след преживения инцидент. Другата ще бъде, че той като всеки магистрат има право на мнение. Въпросът е г-н Гешев като гражданин или като магистрат, като представител на една от трите структури в съдебната власт говореше.  Когато говорим за правото на мнение, то е право на мнение на всеки гражданин и по отношение на хората на политическия терен.

Във фокуса обаче е въпросът дали е допустимо такива думи да се използват от представител  на  държавен орган, който трябва да брани законността“ , отбеляза доц. Киселова.

Според нея,  причината главният прокурор „да започне да упражнява правото си на мнение“ не се дължи „на преживения уплах“, а на това, че се е почувствал „притиснат и заплашен, че ще бъде отстранен“.  Близкостоящият до главния прокурор Ясен Тодоров заяви снощи пред ВСС, че  Гешев се е чувствал „опрян до стената.“

Вчера защитата на Иван Гешев се позова на осъдителното решение на ЕСПЧ за отнето право на мнение на съдия Мирослава Тодорова, казус, в който съдът за първи път в решение   срещу  България  заключи, че срещу нея законът е използван с паралегални цели, различни от обявените от властите.

„Практиката на Европейския съд по правата на човека по отношение на текста, който засяга правото на мнение по обществени и политически въпроси е, че е допустимо и по шокиращ начин да бъдат представяни тезите на изразяващия мнениетоно все пак по отношение на гражданите, но не по отношение на лица, които заемат публична длъжност“, изтъкна конституционалистът.

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.