Последни новини
Home / Законът / Пеевски и Славов обсъждат конституционната реформа, от ДПС „по-скоро съгласни“ да се премахне фигурата “ главен прокурор“

Пеевски и Славов обсъждат конституционната реформа, от ДПС „по-скоро съгласни“ да се премахне фигурата “ главен прокурор“

Defakto.bg
Делян Пеевски, член на конституционната комисия в 49 – ото НС

Новият правосъден министър Атанас Славов пристигна в Народното събрание, където се срещна с депутата от ДПС Делян Пеевски. ДПС  подкрепя отпадането на фигурата на главния прокурор, стана ясно  след среща между двамата, съобщава  БНР.  От изявление на Пеевски  пред медиите се разбира, че премахването на фигурата на главния прокурор е дошла по инициатива на „ПП- ДБ“.

Ето и изявленията по реда на изказванията:

Запознали са се с нашите предложения за конституционната реформа, вчера нали качихме на сайта – нашите предложения. Те са доста остарели вече, защото бяха преди година и половина. Видяхте, че приехме механизма за контрол върху главния прокурор. Също така обсъждахме с господин Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло – да я няма в новата Конституция. Това бяха, базово, обсъжданията.  Нека да не говорим повече, нека видим и техните предложения и ще обявим нататък, когато почне да работи комисията. Това предложение дойде от тях – от ПП-ДБ-за премахване на фигурата. Ние ще мислим върху това, но по-скоро ще бъдем съгласни„, гласи изявлението на Пеевски.

Той казва, че  още не е видял предложението на ПП-ДБ за конституционни промени: „Всички имат проекти, ще седнем и ще работим по всички. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира тази комисия или тази Конституция. Това е Конституцията на България и трябва да я направим заедно. Не сме видели никакъв проект (от ПП-ДБ) за момента. Очакваме го. Когато го получим, ще го коментираме. Нека всички си дадат проектите. Това може да стане само с пълно съгласие от всички партии, които ще подкрепят бъдещата конституция. Надявам се да са повече“.

Министър Атанас Славов

Министърът от своя страна казва, че разговаря с всички политически партии  за необходимостта от конституционни промени.

„В този процес трябва да участват всички. Без участието на всички няма как да се случи процесът.  Той обясни, че след вчерашиня 14-часов  маратон по предложениеот за отстраняване на главиня прокурор, е станало ясно, че трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който  да е ясно разписан на конституционно ниво и на законодателно ниво.

Моята непосредствена работа в Министерство на правосъдието,  е да приключи процедурата, която е започната във връзка с искането за отстраняването на господин Гешев.  Вчера видяхте, в рамките на 14 часа, при спазване на всички процесуални изисквания, при уважаване правото на защита, при допускане на почти всички доказателствени искания, разпит на свидетели, че бяха дадени всички възможности на главния прокурор и на неговия защитник да отстояват своята теза.  Моята цел е да гарантирам едно неутрално, безпристрастно обективно производство, в което истината да възтържествува„, заяви министър Славов.

На въпрос защо се провеждат срещи само с ПГ на ДПС в търсене на подкрепа за конституционно мнозинство, Славов казва:

„Не е само с ДПС. За съжаление опитите за разговор по темата с БСП, след като г-н Крум Зарков и г-н Божанков вече не са в БСП, удрят на камък. И Зарков , и Божанков бяха лидерите на идеята за конституционна и съдебна реформа. Откакто те не са активни, е много труден този разговор“.

 

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието смята, че за промените в съдебната власт, не е нужно свикване на Велико народно събрание

Пред Венецианската комисия (ВК) в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията …

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.