Последни новини
Home / Законът / Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

Defakto.bg

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде поставен на обсъждане във ВСС

 

Министър Атанас Славов за първи председателства заседанието на ВСС по предложението за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. На снимката от дясно на ляво:  министър Славов, председателят на ВКС Галина Захарова и адвокат Радостина Томова, процесуален защитник на Иван Гешев.

Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че ще постави на обсъждане във Висшия съдебен съвет (ВСС) казуса с отношенията и зависимостите в съдебната власт около ресторанта “Осемте джуджета”. Това ще стане в рамките на обсъждане за натиска и зависимостите в съдебната система. Коментарът бе направен в предаването „Още от деня“по БНР след 14-часовото заседание в четвъртък на Пленума на ВСС по исканото отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Процедурата по предсрочното освобождаване, проведена в четвъртък,   Атанас Славов председателства за първи  път след оттеляненото Крум Зарков заради смяната във властта.  Славов  показа, че оценява толерантното отношение към него от членовете на  ВСС, които са се съобразили със сложността на задачата пред новия министър. Посочи, че на първото  заседание като председателстващ ВСС се е стремил да покаже, че процесът за предсрочното освобождаване на Иван Гешев отговаря на изискванията на справедливия процес –  неутралност, за обективност, за събиране на доказателства, за да може защитата да изложи своята теза. Славов подчерта, че  така ще е  до края на процедурата, която продължава в понеделник.

Аз казах, че министърът на правосъдието не бързам заникъде. За министерството е важно тази процедура да не оставя никакви съмнения в честността, справедливостта и ненарушаването на процесуални права, като правото на защита е първо по важност. Настоявах да могат да се направят всички доказателствени искания и те да бъдат допуснати с решение на членовете на ВСС”, заяви министър Славов и напомни, че по всяка от темите на заседанието първо и последно е давал думата за изложение на главния прокурор.

Министърът обърна внимание, че информацията, съобщена от прокурорите, които оттеглиха  първото първото си предложение  за освобождаване на Гешев и от която се разбра, че върху тях се оказва натиск,  заслужава да бъде обсъдена на следващо заседание.  “Твърденията за оказван натиск наистина звучат стряскащо. Не е нещо, което не сме чували и нещо, което не знаем, но когато идват от членове на ВСС, които са упражнили своето право по закон да внесат искане, очевидно става въпрос за много сериозен проблем в системата”, заяви министърът.  “Поех ангажимент този проблем да бъде поставен и обсъден. Ако някой от членовете не внесе подобно искане като точка или предложение за заседание, аз ще го направя. Този въпрос трябва да бъде обсъден заедно със заплашителното писмо, което е било връчено на главния прокурор на летището във ВИП зоната”, допълни той.

В тази връзка той ще внесе за обсъждане и въпроса с данните, които са излизали за дейността и отношенията на магистрати в ресторант “Осемте джуджета”.

Предстои да обсъдим с колегите как да действаме, но когато се обсъжда натиска в съдебната система, това е естественият момент да се постави въпроса за тези зависимости, които години наред са били култивирани от някакви мрежи на влияние в и около съдебната власт”, допълни правосъдният министър.

При предаването на властта в МП бившият министър Крум Зарков се обърна към Атанас Славов с думите:„Πoeмaтe MΠ в мнoгo тeжъĸ мoмeнт, нo ĸpизaтa дaвa шaнc зa нeoбpaтимoтo paзглoбявaнe нa eднa cиcтeмa, ĸoятo имaшe мнoгo пoвeчe oбщo c pecтopaнти и джyджeтa, oтĸoлĸoтo cъc cъдeбнaтa cиcтeмa и мaгиcтpaтитe“.

Министър Славов изрази  изненада от желанието на  Иван Гешев  да бъде изслушан в НС и да представи пред депутатите конкретни казуси, да извади производства, които дълго време са държани висящи, и то производства за корупция по високите етажи на властта.

Главният прокурор няколко пъти е идвал в парламента, задавали са му се въпроси, обикновено е отговарял, че няма разрешение да коментира конкретни казуси по конкретни дела. Сега виждаме едно желание да влезе в конкретика, да изкара производства, които дълго време са били държани висящи, да бъдат представени пред депутатите, вероятно това е идеята, и то за корупция по висшите етажи на властта. Интересно е кое е онова, което е обърнало тактиката на главния прокурор, че изведнъж иска да споделя с парламента и да търси обратна връзка”, каза Славов.

Той е категоричен, че има очакване в българското общество, че правосъдието наистина ще е правосъдие и за да се отговори на това очакване, е нужна промяна на Конституцията.

Във връзка с другата актуална тема – промените в конституцията за правомощията и статута на главния прокурор, правосъдният министър обяви, че вижда два подхода. Единият е премахване на фигурата на главния прокурор от конституцията. Другият е фигурата му да остане под някаква форма, но да бъде изпълнена с ново съдържание, което да отговаря на стандартите за отчетност и отговорност.

Струва ми се приложим по-умереният подход, но ако се намери мнозинство и воля за по-радикалния подход, бих го подкрепил, защото в много държави няма такава фигура като главен прокурор. В това отношение България е уникална в своя постсъветски модел на конструкция на прокуратурата”, коментира той.

About De Fakto

Проверете също

ВСС призова управляващите да подложат на обществено обсъждане промените в Конституцията преди да ги гласуват

Преди конституционната парламентарна комисия да започне  обсъждане на първо четене предложенията на  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и …

Правосъдие за всеки: Промените в Конституцията да се гласуват на първо четене, но после… много да се мисли

Управителният съвет на Инициатива „Правосъдие за всеки“ изпрати становището си по предлаганите промени в Конституцията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.