Последни новини
Home / Актуално / Пленумът на ВСС с 16 гласа „за“ и 4 -ма „против“ отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор

Пленумът на ВСС с 16 гласа „за“ и 4 -ма „против“ отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор

Defakto.bg

Посред заседанието за отстраняването му,  той  отлетя за Страсбург, където щяло да е „много интересно

Олга Керелска: Не подкрепям Гешев, но независмостта на съдебната власт ми е по-скъпа

С 16 гласа “ за“ и 4-ма „против“ Пленума на  ВСС установи, че Иван Гешев е  уронил престижа на съдебната власта и предлага на президента да издаде указ за  неговото освобождаване. Срещу решението за отстраняване гласуваха Евгени Иванов, Вероника Имова, Пламен Найденов и критичката на Гешев Олга Керелска (виж по долу). Сред 16-те „за“ бяха председателите на ВАС и ВКС Георги Чолаков и Галина Захарова.

Предложението ще бъде изпратено незабавно на държавния глава, а като мотиви към него  ще бъдат приложени изказаните мнения от членовете на Пленума на ВСС. Мнозинството от тях се обединиха около становището, че с израза  „политически боклук“ към представителите на законодателната власт,  главният прокурор е нарушил принципите за „Вежливост и толерантност“ и  „Почтеност и благоприличие“ от Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

До издаване на заключителния указ за освобождаване, Гешев остава главен прокурор.

Това стана след общо 24 – часово заседание,   тръгнало миналия четвъртък и преключило около 19 ч. в понеделник.

Решението бе взето в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев и неговия защитник. Посред  заседанието  на Пленума на ВСС за предсрочното му освобождаване, главният прокурор напусна и отлетя за Страсбург. Показа, че държи да се яви лично пред евродепутатите, където обеща да бъде „много  интересно“.  Изглеждаше вероятно, че Гешев  ще огласява причините за поисканите имунитети в България.

По –  късно от ПРБ съобщиха, че той ще представи „постигнатия от ПРБ напредък при разследване на случаи на корупцията по „високите етажи“ на властта„, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група (DRFMG)- т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“.

ВСС  продължи  обсъждането на въпроса  дали главният прокурор е нарушил етичния кодекс на  магистратите с  изявлението си “ ..  cъдeйĸи пo изявлeниятa нa няĸoи тaĸa нapeчeни пoлитици  (изявлeниe пpидpyжeнo c жecт ) „ и e вpeмe дa бъдe измeтeн тoзи,  ĸaĸтo ĸaзax  пoлитичecĸи бoĸлyĸ.“  Заради тези думи  четирима членове от Прокурорската колегия  предложиха предсрочното му отстраняване  от поста за уронване на престижа на съдебната власт.  На 14-часовото заседание в края на миналата седмица бе оттеглено първото предложение за освобождаване за нарушения на служебните от Гешев с допускането на израелски експерт по контратероризъм на огледа на взрива до автомобила на Гешев.

   Отлитане и протакане

След  изслушване на зам. главния  прокурор Даниела Машева в 11, 30 ч. Гешев обяви, че напуска заседанието, защото трябва да лети за Страсбург, където ще се яви на  изслушването пред Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE. Заседанието  е насрочено за вторник.  Напусна и адвокатът му Радостина Томова по указание на клиента й.  Тя поиска ВСС да определи друга дата за процедурата по поисканото предсрочно освобождаване.

На тръгване Гешев не пропусна да каже, че държи да се защити и присъства лично в процедрата по отстраняването му.  „Мисля, че осъзнаваме, че върховенството на закона е много важно“, каза той. Като много полезен за съдебната система настоя да  бъде изслушан и записът от последния му брифинг, който Гешев в присъствието на заместниците си прожектира в Съдебната палата.

„Вие заявихте,  че ще участвате в днешното заседание„,  обърна се министър Славов към гл. прокурор.  „Също считам,  че тръгването ви осуетява разследването и не разбирам тактиката ви да тръгнете  в момента, когато се обсъжда  по същество  един толкова важен въпрос.   Аз също също съм поканен на изслушването в комисията  на Либе, но съобразявам, че трябва  да остана тук„, отбеляза Славов.   Попитан защо  не изпрати свой заместник да го представлява, Гешев й отвърна, че държи да отиде лично.

Държа да пристъствам лично в комисията  и вярвайте ми ще бъде доста интересно. Ще слушате, ще  чуете„, каза Гешев.  Той обяви също, че си е насрочил персонални срещи, на които ще говори за върховенството на закона в България.  По-късно стана ясно, че главният прокурор днес е можел да лети с по – късен полет за Страсбург.

Атанаска Дишева определи поведението на Гешев като „шиканиране на процеса“.  Категорична бе, че поведението на гл. прокурор си е „злоупотреба с правото  на защита“.    На същото мнение бе и  Огнян Дамянов. „Това ако не е шиканиране на процеса,  не знам какво е“ , отбеляза той.“ Не можем да си съобразяваме работата с графика на главния прокурор„, допълни той.

Аз съм адвокат от 25 години. Ако напусна  едно заседание  по средата, веднага ще ми поискат дисциплинарно наказание от адвокатската колегия„, вметна  Боян Новански.

Цветинка  Пашкунова  предложи съветът да отложи заседанието. „Правото на защита е  основно право при  застрашени права, нека обезпечим това право, за да не се създат предпоставки за  атакуване на решенията ни„, призова тя.

„За какво право на защита става дума, когато адвокатът напусна заседанието“, намеси се Марчева и се обяви за продължаване на заседанието. Вероника  Имова заяви, че личното присъствие на Гешев в процедурата е елемент от защитата му по Конституция.

Пленумът с 13 гласа „за“  и 7 „против“ гласува заседанието на пленума да продължи в отсъствието на Гешев.

Процедурата върви така, както е записана в закона и вътрешните правила. Процедурата ще приключи тогава, когато са изчерпани всички доказателствени искания и членовете са обсъдили и са готови да вземат решение„.  Това заяви  министърът на правосъдието Атанас Славов в началото на заседанието на ВСС по повод критики, които е чул през последните няколко дни – че процедурата се движи твърде бързо или твърде бавно.

ВСС да не влезе в графика на Пеевски и Борисов

При откриване на заседанието в 9. сутринта,  Гешев поиска социологическа  експертиза на израза „политически боклук“ и социология за доверието в съдебната система – тоест, да се изследва дали употребения от него  израз за политическия боклук се е отразил негативно на имиджа на съдебната власт и е довел до промяна в мнението на обществото за нея.

„След като опитаха да ме убият и последвалата  организирана политическа атака, в нарушение на всякакви основни правни принципи, в нарушение на елементарна дори почтеност, спрямо главен прокурор, представете си какво означава, и какви гаранции има за всеки един обикновен магистрат, пък и всеки един българине ясно,  че не съм бил спокоен, добави в своя защита  Гешев.  Съобщи още, че вярва в колегите си и  членовете на ВСС, че няма да влязат в „политическия график, може би графика на Делян Пеевски и на Бойко Борисов“.

Атанаска Дишева и Цветника  Пашкунова се противопоставиха на исканията за нови доказателства. „Поисканата  експертиза цели да замени волята на членовете на  ВСС при взимане  на решението за накърнения престиж на съдебната власт със заключения на социологисчеко проучване“, категорична бе Дишева. Традиционно Вероника Имова защити исканията на главния прокурор и се обяви за допускането на нови доказателста.

С  5 гласа „за“ и 16  „против “ пленумът отхвърли искането социологическата експертиза.  Отхвърли и останалите две нови искания за разглеждане на непредставителни социологически анкети, направени от  БНТ и Труд.  След продължила няколко часа дискусия ВСС  отказа да  изслуша и  записът на брифинга на Иван Гешев на 22 май, както той поиска „на тръгване“.

  След напускането на Иван Гешев, Съветът реши да продължи процедурата в негово отсъствие като  прие, че не  е нарушено правото му на защита.

След решението да бъдат отхвърлени и последните доказателствени искания и да се премине към дебат по същество Вероника Имова, която активно подкрепяше главния прокурор Иван Гешев,  призова колегите си да не бързат.   Тя използва  част от лексиката на  Гешев, който видя  изпълнение на график в обсъждането.

Не бързайте! График ли имате, колеги? Къде отива правото? Недопустимо и чудовищно нарушаване на конституцията е да откажем да изслушаме главния прокурор, който изрично пожела да присъства лично и със защитника си. Това е негово конституционно право на защита. Той има право да присъства и да изложи факти и аргументи„, пое защитата му Имова в отсъствието на напусналия адвокат.

За и против  

Севдалин Мавров заяви, че отказва да участва в процедурата и няма да гласува. По думите му се нарушава Конституцията и правото на защита, след като заседанието продължава в отсъствието на Гешев.

Галина Захарова
„В конкретния случай използваната лексика от главния прокурор може да се окачестви като арогантен израз, който поначало не би следвало да е присъщ за никого от магистратите, особено от страна на личности, които по силата на позицията си са натоварени с изключително високи изисквания за професионални и нравствени качества“, заяви председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова.

По думите ѝ не само конкретната изява на Иван Гешев, а цялостното му поведение довежда до извода за силна политизираност. „Особено опасно и тежко укоримо за мен е това, че цялото му поведение е насочено към постигането на конкретна политическа цел. Тук се касае не само до превратно упражняване на функции, на правомощия, а до дълбоко навлизане в политическия живот и то, за съжаление, със средствата на наказателния процес и наказателното производство“, каза тя. В случая това е едно осъзнато поведение, с което аз не мога да се съглася, добави Захарова. Наказателният процес не може да бъде инструмент за отмъщение и за увреждане на интересите на когото и да било, посочи председателят на ВКС.

Атанаска Дишева

В изказваниято си Атанаска Дишева подкрепи искането за предсрочно прекратяване на функциите на главния прокурор Иван Гешев.  Казаното от главния прокурор е безспорно, както е  безспорно, че  подобни  изявления водя  до намалаване на авторитета, доброто име и довериеот в съдебната  власт, каза Дишева.  Тя обърна внимание на чл. 10 от ЕКПЧ, който  ограничава правото на  лично мнение  на магистратите заради престижа на съдебната власт.  Дишева отбеляза, че повторената няколко  пъти реплика  за „политическия боклук“  се родее с реч на омраза, нещо което един главен прокурор не може да си позволява.

Общоизвестно е, каза тя, че главният прокурор може да поиска сваляне на имунитета на  народен  представител. В този смисъл изразът за „измитане на политичесикя боклук“ може да се приеме като рефериране на подобен вид действия, а няколко дни  след това бяхме свидетели на такива дейстивя„, напомни Дишева.

Малко след изказването й,  бе внесено искане на главния прокурор в НС за сваляне на имунитета на Кирил Петков,  съпредседседател на „ПП“.

„Оттук нататък върху всяко искане за сваляне на  имунитет  ще тегне  съмнение за обектиността  и безпристрастността на разследването „, подчерта  Огнян Дамянов.  Добави, че това изказване ще доведе осъждания било в български съд, било в Страсбург. Той призна, че искрено съжалява, че навремето е подкрепил кандидатурата на Гешев за главен прокурор, къкто и по-късно при двете искания на министрите  Стоилов и Йорданова. Заяви, че е разочарован от поведението на главния прокурор Иван Гешев. Един главен прокурор в такава процедура трябва да има друго поведение, посочи Дамянов.

Цветинка Пашкунова

Етичният кодекс въвежда принципи,   които очертават  поведението на  българския  магистрат, за да гарантират авторитета на съдебната власт, каза Цветинка Пашкунова. Тя цитира решения на  ВАС,  които са трасирали категориите за  трайно и неприемливо поведение, което уврежда почтеността на професията.  „Ние сме изправени точно  пред  случай, с които е нарушен етичния кодекс и приниципите за благоприличие и  почетност.

Освен това, добави тя “ измитането на политичесикя боклук говори за закана за саморазправа  и произвол.  Случилото  през следващите дни е  пример  за това и по тази причина ще продкрепя искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, обясни Пашкунова.

Вероника Имова

Според Вероника Имова обсъждането, продължило  без участие на Иван Гешев, е нарушение на Конституцията.

Ако така правораздаввате,  съмнявам че ще бъдете стожери на правото,  обърна се тя към колегите изказали друго мнение.

Обяви, че няма да подкрепи искането, защото не смята, че е налице уронване на престижа на съдебната власт.

 

Олга Керелска:   Не подкрепям Гешев, но независимостта на съдебната власт ми е най-скъпа

Голямата изненада поднесе Олга Керелска, известна критичка на Иван Гешев и една от негласувалите за него още при избора му.  Тя напомни как беше избран главният прокурор, „стоманобетонната“ подкрепа  която получи  от сегашните вносители на искането за отстраняване,  както и на всички искания на двамата бивши министри на правосъдието, сред които бяха случаите „Жоси“ и „Осемте джуджета“, незачитане на презумпцията за невиновност, уронване престижа на съдебната власт и още, и още.  Тя  попита членовете на съвета „вие къде бяхте тогава“, когато имаше още по – сериозни аргументи за предсрочното отстраняване на Гешев.

Керелска изказа  съмнения в мотивацията на вносителите на предложението. По нейна преценка  те  са направили   един реверанс  към политическата класа, защото са се концетрирали само върху изречението за „политическия боклук“, но е останало без сериозни обяснения оттеглянето на първото им  искане за отстраняване  на главния прокурор за сериозни нарушения на служебните задължения от Иван Гешев в случая с взрива  от 1 май.  Независимостта на съдебната власт ми е скъпа, каза Керелска и обяви, че няма да подкрепи предложението за освобождаване заради липсата на прозрачност на мотивите за  отправянето му.

Моята позиция не е в подкрепа на г-н Гешев, тя е в подкрепа на независмостта на съдебната власт. Защото ако ние допуснем да стане това, което на практика става, следващият главен прокурор ще бъде избран по същия начин, както беше избран и г-н Иван Гешев –  със сериозната подкрепа на 2 политически сили. Политическите сили сигурно ще се сменят, но по никакъв начин ние с това гласуване – организирано и направено по този начин, няма да допринесем за изясняване на нещата, за някакво изчистване, катарзис или  каквото щете там го наречете“.

Гешев положи клетва в края на 2019 г и встъпи в дължност в началото на 2020 г.
2019 г. Гостите на церемонията по заклеването на Иван Гешев
До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за премиер заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г.  Той бе избран с 20 гласа за и 4 „против“.  Срещу избора му гласуваха Лозан Панов, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

За да се стигне до окончателно  отстраняване от длъжност, е необходимо след като  ВСС изпрати на държавния глава решението насъвета,  той да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“.

След като  върна първия избор на Гешев, а ВСС го преизбра, на 28 ноември 2019 г. президентът издаде указ за нaзнaчaвaнeтo нa Гeшeв от 26 нoeмвpи с.г.

Той встъпи в длъжност след като на специална церемония  в зала „Тържествена“ на Съдебната палата подписа акт за встъпване в длъжност и  положи клетва.

 

 

  Зам. главният прокурор  Даниела  Машева: Този ден беше сложил хладна маска  на лицето 

Зам. главният прокурор  Даниела  Машева, разказа пред пленума възприятията си за емоционалното състояние на Гешев в дните около пресконфернцията от 15 май, на която той си скъса оставката и обеща да си изкара мандата. Този ден беше сложил хладна маска  на лицето, каза тя.

Нетипично изражение на лицето“ – това видяла Машева на свиканата от Гешев оперативка на 15 май, на която пуска записа, нпаревен от разговора с член ана ВСС Йордан Стоев.   Излъчваше голямо притеснение, може би голямо разочарование или обида. Никога не съм виждала подобно изражение на лицето му„, заяви а зам. главният прокурор Даниела Машева по време на изслушването й.

„Държеше се доста хладно, здрависа се с всеки от нас на оперативката на 15 май. Обикновено се държи много по-ведро, много по-лъчезарно. Този ден беше сложил една маска, която може би прикриваше обикновено състояние“,  обясни Машева.

Тя потвърди, че на оперативката са присъствали всички зам. главни прокурори, Сийка Милева, прокурорът Ваня Стефанова и Борислав Сарафов, на когото единствен Гешев посочил  да седне срещу него на масата.  Три четири минути след като главния прокурор пуснал записа , Сарафов  си тръгнал след като го нарекъл „помиярски“.

На самата пресконференция, дадена след това, емоционално състояние  на Гешев останало непроменено.  След нея обаче бил в обичайното си уверено състояние.

На оперативката, предшествала брифинга, Машева отрече да е чувала Гешев да е споменава, че има още над   150 записа по думите на Срафов.  Мога да кажа само за наличието на този въпросен запис, който слушахме и който също е публично известен. Слушах и записа, който изтече в една медия, между Борислав Сарафов и Гешев и доколкото разбрах, той е бил проведен по-рано, преди оперативката„, обясни Машева.

В отговор на въпрос  дали  по време на оперативката при главния прокурор, някой от присъстващите прокурори е попитал как е изготвен този запис и кой го е направил, Машева отрече някой да се интересувал. „Може би имаше едно изречение от г-н Сарафов, че подобно записване е помиярско, и тогава г-н Гешев каза, че помияри записват. Впоследствие разбрахме, след пресконференцията, че този запис е бил предаден на флашка на негов служител, каза Машева.

На въпрос какви са били отношенията й с главния прокурор преди и след като е станала зам.- главен прокурор, тя отговори, че тези отношения винаги са били добри и  професионални и не са се променили до настоящия момент.

По думите й след интервюто на Сарафов пред БНР и изказването му, че политиката трябва да излезе от прокуратурата, прокурорите  във ВКП били много притеснени.

По време на дебата от миналата седмица Борислав Сарафов, директор на НСлС и заместника му Ясен Тодоров говориха за състоянието на Гешев след взрива до колата му,  за ролята на израелския експерт, за записа   на член на ВСС  без негово знание и още над 150, с  които главният прокурор се похвалил, че притежава, по думите на Сарафов. Ясен Тодоров определи състоянието му като на „човек, опрян до стената“, а Борислав Сарафов заяви, че бил агресивен и войнствено настроен спрямо него, но „твърд и решителен“.  Защитата поддържаше, че думите на Иван Гешев са извадени от контекста, а той има право да изразява мнение .

„Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура„, напомниха през седмицата конституционалисти.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.