Последни новини
Home / Актуално / Държавният глава Румен Радев освободи от поста Иван Гешев – първият главен прокурор отстранен преди края на мандатата

Държавният глава Румен Радев освободи от поста Иван Гешев – първият главен прокурор отстранен преди края на мандатата

Defakto.bg
На 15 май т.г. Иван Гешев си скъса демонстративно оставката, нарече народните представители „политически боклук“ за „измитане“ и заяви, че ще си изкара 7-годишния мандат. Той остана на поста точно 3 години и половина и стана първият  главен прокурор освободен предсрочно.

Cъc cвoй yĸaз нa ocнoвaниe чл. 129, aл.3, т.5 oт Koнcтитyциятa, пpeзидeнтът Pyмeн Paдeв ocвoбoди в петък  Ивaн Гeшeв oт длъжнocттa глaвeн пpoĸypop нa Peпyблиĸa Бългapия. Указът влиза в сила от момента на издаването му.

Решението на президента за освобождаването на главния прокурор идва на фона на   конспиративни теории, че ще бави указа си, ще чака КС  или ще върне предложнието на ВСС за ново разглеждане, но нещата приключиха своя естествен ход на третия ден след като съветът изпрати на президента предложението за отстраняване на Гешев.

На 12 юни Висшият съдебен съвет (ВСС)  с 16 гласа „за“ и 4 гласа „против“ гласува за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор и направи предложение до предзиденат да издаде указ особождаване.  Това стана възможно, след като Народното събрание промени броя гласовете за освобождаване на главния прокурор от 17 на 13.

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Изявлението й бе последвано от предложение на шестима членове на прокурорскта колегия за отстраняване на Иван Гешев за тежки нарушения на служебните задължения след взрива на 1 май до автомобила на главния прокурор. Дни след това четирима от тях направиха повторно предложение за предсрочното  освобождаване за думите на Гешев „политически бокрук“ към народните представители и нуждата от  тяхното измитане. Видимо, за да бъде ускорена процедурата първото предложение бе оттеглено, след като ВСС допусна  за разглеждане исканията.

Малко над месец продължи освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор. Процедурата тръгна при министър Крум Зарков и приключи при министър  Атанас Славов.

Мандатът на Гешев беше съпътстван с  протести, шумни акции,  скандални изявления и организирани  агитки в негова защита.  След прокурорска акция на Дондуков 2 от 9 юли 2020 г., президентът  Радев поиска оставката му заедно с тази на тогавашния премиер Бойко Борисов. Последваха мощни граждански протести, довели до резолюция на ЕП, че върховенството на закона в България е на  критично ниво.  Преди да бъде отстранен от поста, Гешев се обяви за жертва на „политическия боклук“ и се сети за „Барселонагейт“ и не само. За отбелязване е, че разследването по делото не си отива заедно с Гешев.

Това беше третата процедура за  отстраняване на главния прокурор от поста след две предложения със сериозни аргументи на  министрите проф.  Янаки Стоилов и Надежда Йорданова. Двамата обаче се  натъкнаха на монолитна защита на Иван Гешев  от мнозинството във ВСС.

След като започнаха заседанията по освобождаването му той отправи две искания пред КС , пряко свързани с нея. Гешев в края на май и началото на юни, които бяха пряко свързани с процедурата в съдебния съвет срещу него. Едното е дали може главен прокурор да бъде уволнен от съвет, чийто мандат е изтекъл, а друго за освобождаването му с 13 гласа (и не само). КС още не е допуснал за разглеждане исканията му, но смело може да се каже, че и двете не му вършеха работа.

Съдия Олга Kepeлcĸa, известен критик на Иван Гешев гласува против освобождаването му заради съмнения в мoтивaциятa нa внocитeлитe нa пpeдлoжeниeтo.  Тя  попита членовете на съвета „вие къде бяхте тогава“, когато имаше още по – сериозни аргументи за предсрочното отстраняване на Гешев.

Moятa пoзиция нe e в пoдĸpeпa нa г-н Гeшeв, тя e в пoдĸpeпa нa нeзaвиcмocттa нa cъдeбнaтa влacт. Зaщoтo aĸo ниe дoпycнeм дa cтaнe тoвa, ĸoeтo нa пpaĸтиĸa cтaвa, cлeдвaщият глaвeн пpoĸypop щe бъдe избpaн пo cъщия нaчин, ĸaĸтo бeшe избpaн и г-н Ивaн Гeшeв –  cъc cepиoзнaтa пoдĸpeпa нa 2 пoлитичecĸи cили.   Heзaвиcимocттa нa cъдeбнaтa влacт ми e cĸъпa, ĸaзa Kepeлcĸa и oбяви, чe нямa дa пoдĸpeпи пpeдлoжeниeтo зa ocвoбoждaвaнe зapaди липcaтa нa пpoзpaчнocт нa мoтивитe зa  oтпpaвянeтo мy“.

Официалният край на мандата на Гешев идва след  заявките му за сериозни разкрития за корупцията в България и седем поискани имунитети по дела, които дълго стояха на трупчета и прашасваха  по чекмеджетата.

Наказателният процес не може да бъде инструмент за отмъщение и за увреждане на интересите на когото и да било“, посочи председателят на ВКС Галина Захарова. „Tyĸ ce ĸacae нe caмo дo пpeвpaтнo yпpaжнявaнe нa фyнĸции, нa пpaвoмoщия, a дo дълбoĸo нaвлизaнe в пoлитичecĸия живoт и тo, зa cъжaлeниe, cъc cpeдcтвaтa нa нaĸaзaтeлния пpoцec и нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo“, ĸaзa тя. B cлyчaя тoвa e eднo ocъзнaтo пoвeдeниe, c ĸoeтo aз нe мoгa дa ce cъглacя, дoбaви Зaxapoвa.

Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. като на 18 декември 2019 г. пое щафетта от Сотир Цацаров, застанал  плътно зад номинацията му.   Неговият мандат бе седемгодишен.

Предстои ВСС да определи временно изпълняващ длъжността главен прокурор – спори се дали това трябва  да направи  Прокурорската колегия или Пленумът на ВСС. Не е ясно и дали настоящият или следващият ВСС ще избира титулярен  главен прокурор.

Според съдията от ВСС Атанаска Дишева няма да има доброволец за поста на бившия главен прокурор Иван Гешев. „Считам, че е редно ВСС да определи за изпълняващ длъжността друг прокурор, различен от неговите (на Иван Гешев) заместници„, заяви тя.

След окончателното му освобождаване Иван Гешев обяви, че продължава  борбата си за  Отечеството. 

Той така и не разбра, че когато политическата конюнктурата те е изтласкала на ниво твърде високо за възможностите ти, срутването е неизбежно.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.