Последни новини
Home / Законът / Атанас Славов, министър на правосъдието: Изборът на Сарафов бе по-бърз от очакваното и това поражда въпроси

Атанас Славов, министър на правосъдието: Изборът на Сарафов бе по-бърз от очакваното и това поражда въпроси

Defakto.bg

 Очаквах, че ще има известно време, преди да бъде извършен този избор, каза Славов

 

Надявам се Борислав Сарафов да изпълни със съдържание заявката, която дава„, така правосъдният министър Атанас Славов коментира избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Със сигурност изборът на Сарафов бе по-бърз от очакваното и това поражда съответните въпроси. Изборът му трябва да бъде легитимиран и оправдан публично„, добави Славов.

„Доколкото разбирам г-н Сарафов обявява курс към реформи и към спиране на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата“ . Той добави, че е важно този избор да не бъде края на започналата реформа в прокуратурата, а само началото.

На въпрос дали той смята, че името на Сарафов е достатъчно чисто, за да бъде избран, той отговори така: „За да бъде максимално легитимна тази процедура, въпросите, които поставяте трябваше да бъдат обсъдени с участието на всички членове на ВСС, а това не беше направено. Прокурорската колегия пое инициативата и отговорността за един много бърз избор, който до голяма степен беше лишен от достатъчна публичност и аргументация“, отбеляза Славов.

Министърът напомни, че: „Преди няколко дни обявих, че ВСС ще проведе заседание на което цялата тема и  проблематиката относно влиянието, натиска, зависимостите в прокуратурата и въобще в съдебната власт ще бъдат поставени на масата, така че да съм сигурен, че няма да има натиск и върху следващият главен прокурор“.

Министърът смята, че преди да бъде избран нов редовен главен прокурор, следва да започне промяната в Конституцията, а за новия обвинител номер едно да гласува нов състав на Висшия съдебен съвет.

Политическите мотиви за смяната на Гешев не мога да коментирам. Формацията, от която произхождам (ДБ) от години настояваше за смяната на главния прокурор при много по-сериозни обвинения и доказателства. Както внасянията на искания за имунитети, така и тяхното изтегляне, трябва да е функция на професионална и независима преценка. Не е моя работа да казвам кой какво да внася или изтегля. Надявам се новото ръководство на прокуратурата да има тази професионална преценка, заяви още шефът на правосъдното ведомство.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.