Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев иска да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура

Иван Гешев иска да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура

Defakto.bg
Бившият главен прокурор Иван Гешев

Във Висшия съдебен съвет е постъпила молба от бившия главен прокурор Иван Гешев да бъде възстановен на поста прокурор във Върховната касационна прокуратура, съобщи  пред БНТ Калина Чапкънова, член на ВСС, една от предложителите за отстраняването му. По думите й все още няма произнасяне по молбата му от прокурорската колегия в съвета.

Вероятно произнасянето ще стане в кратък срок, като има и възможност на Гешев да му бъде отказано да се върне на работа като прокурор. „Имало е такива случаи, поради отрицателно становище на етичната комисия на ВСС, отбеляза тя.

 Заради израза „политически боклук“, който трябва да бъде „изметен“ с 16: 4  гласа  ВСК пpиe, чe с израза  „политически боклук“ към представителите на законодателната власт,  главният прокурор е нарушил принципите за „Вежливост и толерантност“ и  „Почтеност и благоприличие“ от Кодекса за етично поведение на българските магистрати и c тoвa e нapyшил Koнcтитyциятa. В четвъртък държавният  глава подписа указа  за освобожаването на Иван Гешев и той стана първият  главен прокурор отстранен преди изтичане на 7-годишния му мандат за нарушение  на основния закон.

Ясно е, че прегрешнието на Гешев е извършено в качеството му  на  главен прокурор, но е много любопитно  дали оценката за липса на  етика и благоприличие няма да има никакво значение за  назначението в  друг кабинет, пак на най-високия етаж в Съдебната палата, този на Върховна касационна прокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.