Последни новини
Home / Законът / Илияна Йотова: Учудващо една политическа сила опита да се намеси в решения на независимата съдебна власт

Илияна Йотова: Учудващо една политическа сила опита да се намеси в решения на независимата съдебна власт

Defakto.bg
Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че няма да коментира избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор, тъй като това решение е изцяло в правомощията на съдебната власт и съдебните кадровици са в правото си да решат какво да правят оттук нататък.

За мен, обаче, беше учудваща реакцията на една от партиите, която снощи направи опит да се набърка в независимата съдебна система, което не ме изненадва„, каза Йотова.

Вчера от ПП-ДБ призоваха избраният за и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов да подаде незабавно оставка. От коалицията  заявяха, че ако Сарафов, не си подаде оставката, министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора му.  България има нужда от истинска съдебна реформа, като подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, се казва в позицията, според която Прокурорската колегия на ВСС е провела процедура при „порочна прибързаност и тайнственост“.

Според коалицията Сарафов не отговаря на изискванията за заемане на новата си длъжност, съгласно чл. 170, ал. 4 и 5 от Закона за съдебната власт – изявена независимост, воля за налагане на законността, принос за утвърждаване на правовата държава и др.

 С изненадваща експедитивност вчера Прокурорската колегия (ПК) на ВСС проведе процедура по избора на временно изпълняващ длъжността  „Главен прокурор“, веднага на следващия ден след като президентът издаде указ за освобождаването на  Иван Гешев.  ПК се позова на чл. 168 ал.7 от ЗСВ и прие, че  изборът на и.ф. не е огледален  на избора на главен прокурор, тъй като „заместникът“ има по – малко правомощия от редовния ръководител на прокуратурата – не участва в заседанията на ВСС и не може да отправя искания до КС.
  Кадровиците избраха измежду заместниците на Гешев по старшинство с 8:1 гласа Борислав Сарафов, директор на ВСС,  който пое функциите на главен прокурор до избора на нов.
Той  веднага обяви, че ще се освободи от останалите „гешевчета“, лоялни към бившия  главен прокурор.
Зарече се да  направи ревизия за срочността на делата, по които Гешев е поискал имунитетите на депутати, сред които Бойко Борисов за „Барселонагейт“ и Кирил Петков за канадското гражданство.  Междувременно Петков се отказа от депутатския си имунитет заради  избора на Сарафов за и.ф. гл. прокурор.

Пpeди дa ce извъpши тaĸъв избop, пpeдвид зaявĸaтa зa peшитeлнa пpoмянa в пpoĸypaтypaтa, бeшe вaжнo пъpвo дa ce изгoтви пpoфил нa ĸaндидaтa, ĸoйтo дa cъoтвeтcтвa нa пpинципитe и изиcĸвaниятa, зaлoжeни в Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт, коментира правосъдният министър Атанас Славов, който изрази изненада от бързия избор, проведен от ПК.

 Още преди  да бъде извършен избор в петък съдия Атанаска Дишева от ВСС коментира, че временният главен прокурор  би трябвало да бъде избран от Пленума на ВСС. „ Прокурорската колегия на практика си избра член по право. Сега Сарафов има пълния обем правомощия, които главният прокурор по принцип има“, заяви вчера тя, като  коментира и разпространените снимките на Петьо Петров – Еврото с Борислав Сарафов. „В мен будят сериозни притеснения. Вчера тези обстоятелства бяха мимоходом споменати по време на заседанието на Прокурорска колегия, в частност подаването на сигналите. Обсъждането беше в смисъл, че такива сигнали, които не са приключили съответното производство не следва да бъдат взимани предвид“, каза Дишева.
Главният прокурор на републиката се избира от пленума на ВСС, който изпраща предложение на президента за назначаването му. Тази процедура следва да бъде приложена по аналогия и спрямо избора на временно изпълняващ длъжността„, коментира адв. Адела Качаунова .
„Това е превратно упражняване на власт“, заяви тя.
Качаунова  призова оправомощените органи да се обърнат към Конституционния съд с искане за тълкуване дали нормата на чл. 168, ал. 7 от ЗСВ е приложима към избирането на изпълняващ длъжността главен прокурор и дали прилагането й от  прокурорската колегия на ВСС при избора на Сарафов съответсва на Конституцията.
От „Правосъдие за всеки“ призоваха вчерашния  избор да бъде незабавно оспорен пред ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.