Последни новини
Home / Без категория / Атанаска Дешева: ВСС има право да избере нов главен прокурор, но няма подкрепата на обществото за това

Атанаска Дешева: ВСС има право да избере нов главен прокурор, но няма подкрепата на обществото за това

Defakto.bg

Пленумът, а не Прокурорската колегия  трябваше  да избере временно изпълняващ длъжността „главен прокурор“

„Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път в историята на България главен прокурор се освобождава предсрочно. Но правомощието да се определи изпълняващ длъжността „главен прокурор“ е на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), тъй като процедурата по избор се провежда пред Пленума и тя е различна от процедурата за избор на административен ръководител. Нямаме гаранция, че временно изпълняващият няма да остане на тази длъжност в продължение на месеци или години. Докато изпълнява длъжността, Борислав Сарафов може да упражнява всички правомощия на главния прокурор„.

Това заяви пред БНР съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет. При избора на Иван Гешев за обвинител номер 1 през 2019 година тя гласува „против“.  Тя бе една от 16-те членове на ВСС, които гласуваха за  предсрочното му освобождаване на 12 юни т.т. за уронване на престижа на съдебната власт.

Дишева коментира, че  няколко  часа след издаването на Указа от президента за освобождаването на Иван Гешев Прокурорската колегия на ВСС се е събрала и в рамките на „семпло обсъждане“ на критериите и качествата на Борислав Сарафов изборът се е провел.   „Трябваше на публичен и на задълбочен дебат да бъде поставено наличието на професионални и нравствени качества, изисквания, нужни за заемането на административни длъжности във всички органи на съдебна власт„, каза тя.

Дишева подчерта: „Предвид скоростта, с която се проведе изборът на изпълняващия длъжността, затварянето му само в рамките на Прокурорската колегия, мнозинството, с което това решение беше взето, ме води на мисълта, че дори обсъждането да беше проведено пред Пленума, то решението щеше да бъде същото„.

По думите ѝ, за да бъде променен начинът, по който работи ВСС, трябва да има промяна в начина, по който той е структуриран, в начина, по който се избират неговите членове, както и съществена промяна в неговите правомощия.

ВСС трябва да бъде разделен на две колегии. Няма защо във вземането на решения, които касаят съдилищата, да участват прокурори. И обратното. Важно е в съвета, който отговаря за работата на съдилищата, да има преимуществено участие на съдии, избрани от съдии. В прокурорския съвет да има външен контрол, да не бъде съставен само от прокурори, защото тогава ще има ограничение на влиянието на главен прокурор. Според мен не е необходимо запазването на фигурата на главния прокурор. Административен ръководител начело на прокуратурата би следвало да има, но не с тази различна регламентация от председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд„.

Πлeнyмът нa BCC тpябвa в 7-днeвeн cpoĸ cлeд yĸaзa на президента за осбождаване на Иван Гешев  дa зaпoчнe нoвaтa пpoцeдypa зa избop нa нoв глaвeн пpoĸypop. B  paмĸитe нa 4 пopeдни зaceдaния нa BCC могта да бъдат  дeпoзиpaни пpeдлoжeниятa зa нoв глaвeн пpoĸypop.

В този  контескст  Атанаска Дишева посочи, че в петък ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор.  Според нея този ВСС – с изтекъл мандат, има законно право да избере новия главен прокурор, но това няма да отговори на обществените очаквания.

About De Fakto

Проверете също

Нови образци на задължителните документи по Закона за етажната собственост

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) …

Заключение на ген. адвокат: Закриването на Специализарания наказателен съд не противоречи на правото на ЕС

Гнералният адвокат Сampos Sanchez–Bordona  от  Съда на ЕС обяви в закючение, че  закриването на специализирания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.