Последни новини
Home / Законът / Министър Славов ще иска извънредно разглеждане от пленума на ВСС на избора на Сарафов за и.д. главен прокурор от ВСС

Министър Славов ще иска извънредно разглеждане от пленума на ВСС на избора на Сарафов за и.д. главен прокурор от ВСС

Defakto.bg

Връщането на Иван Гешев като прокурор във Върховната касационна прокуратура  е недопустимо

 

Министър Атанас Славов

Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че ще инициира обсъждане в  дневния ред на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък за обсъждане на компетентността на органа по избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор.

Както е известно, колегията на прокурорите във ВСС в петък  избра заместник-главния прокурор Сарафов за временно да изпълнява функциите на отстранения от поста Иван Гешев.  Според експерти и  членове на ВСС е  спорно дали колегията или пленумът на ВСС са в правото да изберат изпълняващ длъжността главен прокурор.

Тъй като дневният ред на заседанието на ВСС в четвъртък вече е определен, аз ще предложа включването на извънредна точка, в която да се разгледа въпросът за компетентността на органа по избора. Ако не бъде приета, със сигурност ще включа такава точка на следващото заседание другия четвъртък”, обяви Славов пред БНР и бТВ.

Той заяви, че ще се придържа към процедурите по отношение на избора на и.д. главен прокурор. На първо място той ще постави въпроса за компетентността на колегията да пристъпи към такъв избор. Следваща възможна стъпка е решението да се обжалва във Върховния административен съд (ВАС).

Според него Борислав Сарафов започва да изпълнява функциите си с много ниска степен на доверие поради редица фактори – и свързани с неговата кариера и досегашна дейност като заместник-главен прокурор, и по начина, по който беше скоростно и без широко обществено обсъждане избран на мястото на Гешев.

Нямаше съмнение кой ще наследи Иван Гешев, но имаше в начина, по който беше избран Борислав Сарафов – в рамките на часове и без обсъждане, както и при липсата на възможност публично да се защити аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов тръгва с ниска степен на доверие, и поради начина, по който беше осъществен неговия избор„, коментира Славов, като отново припомни, че за главен прокурор има заложени изисквания в закона да притежават високи професионални и нравствени качества.

Славов  допълни, че вероятно е изкушаващо да се мисли, че отстраняването на Иван Гешев се е случило, защото хората, които държат ключа към мнозинствата в съдебната система и във Висшия съдебен съвет, са го използвали и са завъртели ключалката.

Гешев загуби легитимация като главен прокурор още в началото на неговия избор, толкова много провинения и нарушения имаше. Тогавашното мнозинство във ВСС не го освободи. Хора, които доскоро бяха монолитното мнозинство зад главния прокурор, се обърнаха на 180 градуса. Това остави впечатление за външна намеса в целия процес„, коментира той.

По думите на Атанас Славов първият тест за Борислав Сарафов ще бъде при избора му на заместници.

Ако иска да работи за успокояване на напрежението в системата на прокуратурата, трябва да предложи за свои заместници хора, доказали своя интегритет, които имат професионални качества, които са познати в системата като такива, които не са изпълнявали поръчки… Има нива в прокуратурата, които трябва да минат през проверка за интегритет и професионализъм, след като са изпълнявали поръчки, идващи от главния прокурор. Не бива да демонтираме един модел с простото му обръщане с обратен знак. Ако видим, че Сарафов влиза удобно в обувките на Гешев, използвайки същите методи, това е ясен сигнал какво ще последва„.

Връщането на Иван Гешев като прокурор във Върховната касационна прокуратура  е недопустимо, коментира още в предаването „Защо, господин министър“ министърът на правосъдието..

Гешев бе освободен от длъжността главен прокурор на конституционно основание за нарушаване престижа на съдебната власт. Той подаде молба във ВСС да бъде възстановен като прокурор във ВКП. Няма как, освободен на това основание, да се върне като прокурор във ВКП. За мен това връщане би било недопустимо, заключи  Славов.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.