Последни новини
Home / Законът / Гешев напуска прокуратурата, дава заявка за политическа кариера, няма да щади „крадливи партийни лидери“

Гешев напуска прокуратурата, дава заявка за политическа кариера, няма да щади „крадливи партийни лидери“

Defakto.bg
Иван Гешев, бивш главен прокурор

„Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората, подадох оставка като прокурор.“ Това посочва бившият главен прокурор Иван Гешев във видеообръщение, публикувано в профила му във Фейсбук и платформата YouTube.

Във връзка с освобождаването си от длъжност от Висшия съдебен съвет и избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС, Гешев коментира, че „се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори“. Според него страхът е голям и „графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко“.

Указът на  президента за освобождаването му е  ненормативен акт, и не е нужно да бъде обнародван, за да влезе в сила, напомниха конституционалисти.

По думите му никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика. Гешев заявява, че работата на прокуратурата „срещу престъпни олигарси и срещу крадливи партийни лидери доведе в последните месеци до безпрецедентното обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес“, като отбелязва, че „се опитват да овладеят и да подчинят прокуратурата“.

Или ще се преборим за истината и за справедливостта, или ще предадем завета на хилядите, загинали за свободата на националната държава България. Или ще отхвърлим измамата и гаврата на корумпираните политици и ще се извисим като народ в целия си ръст, или ще се примирим с наведена глава и никога вече няма да можем да се изправим.“, заявява бившият главен прокурор.

Затова днес говоря на българите в България – така, както обещах – с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства.

Днес ви обещавам само едно – да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество“ казва Гешев в обръщението си и обещава „няма да ви предам и няма да ви излъжа“.

Гешев допълва, че не е „мислил и разсъждавал върху изкушенията“ които са му предлагани, но не е м имал колебания и съмнения в избора си.   Аз направих своя избор – да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта, казва още той.

Изявлението на бившия главен прокурор Иван Гешев идва  дни, след като  подаде  молба за възстановяване като прокурор във Върховна касационнна прокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.