Последни новини
Home / Законът / ПК на ВСС назначи следователя Мария Павлова за зам.- главен прокурор и преназначи заместниците на Гешев във ВКП и ВАП (обновена)

ПК на ВСС назначи следователя Мария Павлова за зам.- главен прокурор и преназначи заместниците на Гешев във ВКП и ВАП (обновена)

Defakto.bg
Като зам. министър Мария Павлова често представляваше министерството на различни форуми по законодателството в Брюксел и Страсбург.

На извънредно заседание Прокурорската колегия (ПК) на Висшия съдебен съвет назначи Мария Павлова – следовател в Националната следствена служба, на длъжност „заместник на главния прокурор“ при Върховна касационна прокуратура. Предложението е на Борислав Сарафов, изпълняващ функциите „главен прокурор“..

Доскоро Мария Павлова бе заместник-министър на правосъдието. Тя има над 25 годин трудов стаж в съдебната система, била прокурор и следовател, както и министър  и зам. министърв Министерството  на правосъдието.

За нея Калина Чапкънова отбеляза, че е магистрат с високи професионалин качества,  висок етичен стандарт и  отлична атестационна оценка.

Павлова е служебен министър на правосъдието в периода от 27 януари до 4 май 2017 г. в първото служебно правителство, назначено от Румен Радев, с премиер Огнян Герджиков. Заместник – министър на правосъдието е в двете служебни правителства с премиер Стефан Янев от май 2021 г. до януари 2022 г. Запази длъжността и в кабинетите на Гълъб Донев.

В дневния ред на заседанието ПК разгледа молбите на Красимира Филипома, Даниела Машева и Десислава Пиронева за освобождаване от  длъжностите  „заместник на главния прокурор“ при Върховна касационна прокуратура  и Върховна административна прокуратуара.  Единодушно с по 8 гласа „за“ те бяха преназначени като прокурори във ВКП и ВАП.

Четвъртата заместничка на Гешев – Пламена Цветанова, подаде оставка , която бе приета от ПК миналата седмица, веднага след като президентът издаде указ за предсрочното отстраняване на Гешев.

Единодушно ПК назначи нов зам. главен прокурор, преназначи заместниците на Гешев и прие заявлението му за напускане на прокуратурата.
Предложение за освобождаване на Десислава Пиронева и преназначаване на длъжност „прокурор“ при Върховна административна прокуратура, и на Даниела Машева и преназначаването ѝ на длъжност „прокурор“ в ВКП, бе направено и от Борислав Сарафов.

Колегията прие оттеглената молба от 15 юни т.т на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъде преназначен за прокурор във ВКП.

В новото уведомление Гешев  казва, че: С оглед актуалните събития, начин и на тълкуване и прилагане на ЗСВ на 16 .06. 23 г. и опитите за дискредитиране на постигнатото в прокуратурата през последните години, не желая да продължа да работя като прокурор. Всичко, което заявих, че е целта за отстраняването ми като главен прокурор пред Пленума на ВСС при явно нарушеине на Конституцията на РБ, практиката на ЕСПЧ, както и погазване на основни приницип на правото, вече е реалност.

С настоящето заявявам, че не желая да бъда преназначаван на длъжността прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата на РБ. Можете да приемет горното като депозиране на оствка. “  

Без изказвания заявлението на Иван Гешев бе прието и краткото заседание приключи.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.