Последни новини
Home / Законът / Проф. Пламен Панайотов: Много въпросителни ще отпаднат, ако управляващите час по – скоро изберат нов ВСС

Проф. Пламен Панайотов: Много въпросителни ще отпаднат, ако управляващите час по – скоро изберат нов ВСС

Defakto.bg
Проф. Пламен Панайотов

Вниманието на управляващите трябва да бъде съсредоточено върху  изпълнението  на приетите от тях разпоредби в  НПК и в Закона за съдебната власт. Това заяви професорът по наказателно право и бивш вицепремиер  Пламен Панайотов пред БНР.

От началото на този месец измененията влязоха в сила и съобразно приетото управляващите се задължават в тримесечен срок парламентът и органите на съдебната власт да излъчат своите квоти в нов Висш съдебен съвет (ВСС). Това означава, че  до началото на септември трябва да имаме нов ВСС, а парламентът обичайно през август е в отпуск, тоест, така им остава месец и половина. Затова кой ще изпълнява временно длъжността „главен прокурор“ в този месец и половина – два не е центърът на вниманиеот, а  час по-скоро да има нов ВСС„, акцентира професорът.

Панайотов подчерта, че управляващите имат всички механизми да проведат политическия диалог с необходимите мнозинства в парламента за провеждането на избор на нов ВСС, излъчвайки своята квота, а органите на съдебната власт да излъчат своите представители. Според него така много от въпросителните ще отпаднат.

Професорът посочи, че каквото и да е законодателството, ако съответният човек, който олицетворява възможността да го прилага към конкретния момент, не се придържа към стриктното му прилагане, то ще има уродливи практики.

Крайно нежелателно е прокуратурата, че по закон е и недопустимо, да се намесва в политическия живот на страната. Прокуратурата, докато представлява част от съдебната власт, е необходимо да провежда наред с другите органи на съдебната власт наказателната политика в държавата. Затова тя носи отговорност наравно с всички други органи с отношение към правораздаването“.

По думите му е възможно орязване на правомощията на главния прокурор, но като екзотично решение той определи идеята да отпадне фигурата на обвинител номер 1.

„В много развити държави функцията на главен прокурор се изпълнява от министъра на правосъдието. Но тогава рисковете са големи, особено при българските условия. В Полша, например, министърът на правосъдието е член на правителството и е главен прокурор, но наред с това контролира и назначенията във Върховния съд. Това означава, че в едно лице са съсредоточени възможности през трите власти“.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.