Последни новини
Home / Законът / Съветът за върховенство на правото излъчи работна група за медийна среда и достъп до информация

Съветът за върховенство на правото излъчи работна група за медийна среда и достъп до информация

Defakto.bg

Представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации се включват в работна група за медийна среда и достъп до информация, стана ясно днес по време на заседанието на Съвета за върховенство на правото, проведено в Министерството на правосъдието.

Министърът на правосъдието Атанас Славов представи пред членовете на Съвета концепция за политиката за свободата на медиите, плурализма и защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (SLAPP дела).

Изключително притеснително е, че в България също има случаи на SLAPP дела. Необходимо е да предложим адекватна законодателна рамка за защита срещу подобни производства, целящи да заглушат критични медии и неправителствени организации“, заяви министър Славов.

Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), така че SLAPP  делата да бъдат включени сред бързите производства, както и възможност за прекратяване на явно необоснованите искове срещу медии, НПО и др., на ранен етап. Акценти в концепцията са също изсветляване на медийната собственост и прозрачност на държавното финансиране чрез реклама.

Пред Съвета бе поставен въпросът относно предложените за второ четене в парламента изменения в Закона за достъп до обществена информация, предизвикали обществен отпор. Нито една от 47-те държави в Европа не търси „правен интерес“, за разрешаване на достъп до информация, даде пример адвокат Александър Кашъмов.

В тази връзка министър Славов увери, че Министерството на правосъдието ще изрази негативно становище към тези изменения.

Той акцентира върху намерението да бъдат изпълнени всички препоръки за ЕК, въпреки някои затруднения. Бе посочено изискването на Еврокомисията за независима антикорупционна комисия и търсенето на най-добро решение за второто четене на единствения одобрен законопроект по темата.

Атанас Славов изрази надежда в предстоящия Доклад на ЕК за върховенството на правото за България, който ще бъде обявен в началото на юли, да бъде отчетено стореното през последните месеци в страната. За пример даде приетите промени в НПК и ЗСВ за механизма за независимо разследване на главния прокурор като гаранция, че страната ни изпълнява многократно даваните препоръки от институциите на ЕС и на Съвета на Европа.

Министърът  обяви, че има амбицията през есента да бъде представен за обсъждане и внесен проект на закон за лобизма.  “В докладите за върховенството на правото в България липсата на законодателство, което да регламентира лобизма, е системна препоръка. В МП има създадена работна група, а нашата воля и намерение е в следващите месеци активизираме работата по занопроекта и през есента да го представим за обществени консултации и оценка на въздействието”, заяви министър Славов.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.