Последни новини
Home / Гостува ни / ВС на САЩ нанесе удар по ЛГБТ правата като прие, че бизнесът има право да отказва еднополови сватби

ВС на САЩ нанесе удар по ЛГБТ правата като прие, че бизнесът има право да отказва еднополови сватби

Defakto.bg

Върховният съд на САЩ нанесе удар по ЛГБТ правата, като отсъди, че конституционното право за свобода на словото позволява на хора от определени бизнес среди да отказват услуги за еднополови сватби, предаде Ройтерс. Агенцията пояснява, че така магистратите са присъдили в полза на уебдизайнерка, която е изтъкнала вярата си в християнските ценности при оспорване на антидискриминационен закон на щата Колорадо.

Взетото с 6:3 гласа решение, чието писмено резюме е изготвено от консервативно ориентирания съдия Нийл Горсъч, отмени предишно решение, взето на по-долна инстанция. Тя бе отказала на бизнесдамата от района на Денвър Лори Смит молба да бъде направено изключение по закона на Колорадо, който забранява дискриминацията на основата на сексуалната ориентация.

Фирмата на Смит, която се казва „303 Криейтив“, изготвя уебдизайни по поръчка. Темата на диспута бе защитата на свободата на словото, залегнала в Първата поправка на конституцията на САЩ.

„Първата поправка създава на Съединените щати визия на богато и многообразно място, където всеки е свободен да мисли и да говори каквото поиска, а не каквото правителството изисква от него“, написа в решението съдия Горсъч.

Тримата либерално ориентирани съдии бяха на обратното становище. В декларираното си несъгласие съдия Соня Сотомайор написа:

„Днес съдът, за първи път в историята си, даде на обществен бизнес конституционното право да отказва да служи на членове на защитена общност“.

Върховният съд заседаваше в последния ден на мандата си за взимане на решения,  чието начало бе през октомври.

Делото противопостави правото на хората от ЛГБТ общността да търсят стоки и бизнес услуги, без да бъдат дискриминирани, на правото на свобода на словото, що се отнася до Смит, която нарича себе си „артист“ и чийто бизнес предоставя услуги на обществото, отбелязва Ройтерс.

Лори Смит, която живее в предградието на Денвър – Литълтън, е християнка евангелистка. Според становището ѝ тя вярва, че бракът може да бъде само между мъж и жена. През 2016 г. тя заведе дело срещу щатската комисия на Колорадо по защита на гражданските права и други официални представители на щата. По думите ѝ причината е била, че се е страхувала да не бъде наказана за отказа да домакинства на гей сватби по силата на закона на Колорадо за общественото настаняване.

Още по време на словесните дебати по делото през декември либерално настроените съдии от Върховния съд обявиха, че евентуално решение в полза на Смит ще проправи пътя за хора от определени бизнеси да прилагат дискриминация.

Източник БТА

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.