Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Борислав Сарафов може да остане и.ф. главен прокурор до началото на 2024 година

Доц. Наталия Киселова: Борислав Сарафов може да остане и.ф. главен прокурор до началото на 2024 година

Defakto.bg

Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито сега положението се е кой знае колко подобрило

„Членовете на ВСС, колкото и с не голяма популярност да се ползват сред юристите и да са с изтекъл мандат, са длъжни все пак да спазят закона, а той изисква, след като е овакантена длъжността главен прокурор, да открият процедура по избор на такъв“ – това заяви  пред БНР доц. Наталия Киселова, конституционалист и университетски преподавател. Според нея независимостта на съдебната власт не бива да бъде извеждана в абсолют:

Дейността на съдебната власт трябва да бъде в рамките на разбирането за правосъдие“.  Според нея декларацията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, ако бъде приета, може да е и формален повод, но „много по-голямо основание в дебата, когато се обсъжда това, ще бъде това, че има допуснато вече искане пред КС и предстои произнасяне.

Според Киселова са възможни доста изходи:

Единият е този който е предвидил законът, е към Димитров ден да има избран нов главен прокурор, ако се запази съставът на сегашния ВСС. Процедурата може да бъде спряна и да се изчака произнасянето на КС (по НПК и ЗСВ) , а междувременно да бъде променена Конституцията.  Възможно е и нещо друго да измислят във ВСС. Според мен все пак си дават сметка в какво време живеем и ще забавят темпото, няма да изберат и Борислав Сарафов ще продължи да изпълнява длъжността главен прокурор„.

По думите на Наталия Киселова, ако има промени в Конституцията, а след това и в Закона за съдебната власт и избор на нови членове на ВСС, може да се стигне и до началото на 2024 г. с временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито сега положението се е кой знае колко подобрило. Причината не е само в личността, въпреки че тя засилва ефекта от нормите, а редът, по който се избира. За разлика от председателите на върховните съдилища главният прокурор не е пръв сред равни, а неговият глас може да доминира – както в прокурорската колегия, така и в организационната дейност на прокуратурата. Проблемът е как да се запази единната прокуратура, който осъществява единната държавна политика, и трябва да се гарантира еднакво спазване на закона във всички краища на страната. И в същото време да няма възможност с тази власт да се злоупотребява„, коментира доц. Киселова.

Мнението на Киселова е, че  не трябва да бъде премахната длъжността главен прокурор, тази длъжност би трябвало да гарантира еднаквото и точно прилагане на законите от прокурорите: Премахването ѝ може да стане с Велико народно събрание, защото ще промени съществено структурата на съдебната власт“. 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.