Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев със самочувствие: Ако не съм си вършил работата, още щях да съм главен прокурор

Иван Гешев със самочувствие: Ако не съм си вършил работата, още щях да съм главен прокурор

Defakto.bg
Иван Гешев

Никоя прокуратура и никой главен прокурор в света не могат да се преборят с корупцията и с кражбите, когато корупцията и кражбите са държавна политика. Няма как да постигнеш резултати за справедливост, когато политиците, които реално управляват страната, и икономическите кръгове зад тях воюват и не искат да има справедливост. Когато МВР не разкрива престъпления, а воюва с прокуратурата. Когато парламентът променя закони в интерес на олигарсите“.  Допълни, че държавата се управлява от задната седалка на джипове. 

Това бяха старите тези на бившия главен прокурор Иван Гешев, но изказани  пред БНР  в качеството му на  политик и основател на Сдружение „Справедливост за България“.

За мен прокуратурата е минало„, каза Гешев в опит да заобиколи въпросите, свързани със завещаните дела на трупчета  и нетърсената отговорност  по високите етажи на властта.  Но повтори, че никой не се е справил с „ало измамниците“, така  както прокуратурата е направила това по негово време.

Отрече да е  пращал „към дело“ заключението на  Инспектора на ВКП за сериозни нарушения на наблюдаващите прокурори по случая с   „Осемтте джуджета“.  Отрече думите на Сарафов, че  в прокуратурата са писани анонимни статии, отправяни към определени издания, които след публикуването им са служели за образуване на проверки и дела.

За всички несполуки Гешев  прехвърли отговорността на други:  „Няма справедливост, защото политиците, освен че са некомпетентни, корумпирани, зависими, създават съзнателно некачествени закони и се опитват да контролират съдебната власт по начин, че да могат да продължат да крадат„.

По думите му причината за неговото отстраняване е изтекла информация, включително и по „Барселонагейт“, какво ще се предприеме:  И бях отстранен в нарушение на закона и Конституцията, докато летя със самолет, за да дам информация на Европейския парламент. Това го направиха партиите „политически боклук“, които контролират ВСС. В юридически смисъл случилото се е прецедент и безобразие. Ако е вярно, че не съм си свършил работата, че съм зависил от някоя партия, още щях да съм главен прокурор. След като съм отстранен, значи съм си вършил работата“.

Забрави да каже, че сам напусна последното заседанието  на ВСС, на което се обсъждаше отстраняването му заради изразите, че  депутатите, че са „политически боклук, който трябва да бъде изметен“ . ВСС предложи предсрочното му освобождаване за нарушение на етичните правила и уронване на престижа  на съдебната власт, а президентът издаде указ.

За  липсващите присъди по високите етажи на власта намери лесно обяснение –  отговорността е на съда. Нямаше настроение да се задълбочава в качеството на обвинителните актове. Но бе категоричен, че  целта на останалите власти е чрез съдебните реформи и Конституцията да овладеят  прокуратурата и съда.

За да може, като се краде, да се краде безнаказано„, каза бившият прокурор със самочувствие, че е постигнал всичко, което е можел да даде от себе си.

За „Справедливост за България“ той посочи, че е родолюбиво, патриотично, консервативно движение с цел – България да бъде отново силна.

Няма да разчитаме на олигарси. Нямаме финансиране. Ще направим сметка, за да могат нашите съмишленици да ни помогнат. Съмишленици са тези, които вярват в България. Ще се доверя на хора, които в името на България, са готови да поемат риск„.  Гешев заяви, че се обмисля под каква форма „Справедливост за България“ може да се яви на местните избори.

„Нямам амбиции към кметски пост. Имам амбиция да помогна на държавата да се възстанови, да се върне надеждата на хората„.

Като новопоявил се  политик, Гешев е в правото си да лансира новото сдружение. Но всичко останало бе прахосано ефирно време.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.