Последни новини
Home / Законът / МС допълни тарифата за таксите събирани от съдебната власт и Министерството на правосъдието

МС допълни тарифата за таксите събирани от съдебната власт и Министерството на правосъдието

Defakto.bg

Министерският съвет гласува  допълнение на тарифата за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието, съобщи прреслужбата на МС.  Допълненията са свързани с въвеждането на информационната система за единна входна точка за запорите на движими вещи, подлежащи на регистрация по закон (пътни превозни средства, селскостопанска техника, въздухоплавателни средства и др.). В нея не влизат наложени запори върху същите вещи по реда ДОПК, Закона за митниците и др.
Министерството на правосъдието ще предоставя електронни административни услуги за уведомяване за наложен запор и за извършване на справки за наложени запори на всяко лице при спазване на изискванията по Закона за електронното управление.  Таксата за предоставяне на електронна справка за наличие на запор върху имущество от
информационната система ще е 5 лв. Тя ще е в същия размер (5 лв.) и за предоставяне на електронна справка за наличие на запорирано имущество на лице.
Достъпът по служебен път на държавните органи, на органите на местното самоуправление и местната администрация и на лицата, осъществяващи публични функции, е безплатен.
Услугите ще се заявяват през Единния портал на органите на изпълнителната власт в сектор „Правосъдие”, като системното администриране на информационната система ще се извършва от служители на МП.
Предвижда се информационната система да бъде внедрена от 20 юли 2023 г. Изграждането й бе предвидено с изменения в Гражданския процесуален кодекс и издадената от министъра на правосъдието Наредба №Н-3 от 2023 г. за воденето, съхраняването и достъпа до информационната система за единна входна точка за запорите на движими вещи, подлежащи на регистрация по силата на закон, и за организацията, правилата и дейността на онлайн платформата за електронни публични търгове.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.