Последни новини
Home / Законът / На скорост депутатите удължиха с 6 месеца вота за нов ВСС и въведоха нова система за избор на ад хок прокурор

На скорост депутатите удължиха с 6 месеца вота за нов ВСС и въведоха нова система за избор на ад хок прокурор

Defakto.bg

В срок от 6 месеца от влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт  започва процедурата  за избор на изцяло нов ВСС, а по специална система ще бъде определян  съдия, който ще разследва като ад хок прокурор главния и неговите заместници. Това  приеха  депутатите на второ четене в петък с експресни  поправки в току-що приетия Закон  за съдебната власт по  механизма за разследаване  на главния прокурор.

Промените бяха подкрепени от ГЕРБ – СДС, ПП-ДБ и ДПС.  БСП и „Възраждане“ гласуваха против,  а от  ИТН подкрепиха част от тях.

С промените се  въвежда  нова система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор – тя ще  бъде отделна от Единната информационна система на съдилищата,  ще публикува данни за всеки случаен избор, както и ще  позволява всеки случаен избор да бъде проверен от трети страни. Системата ще бъде одитирана веднъж годишно от ВСС , а докладите от проверката ще се представят на министрите на правосъдието и на електронното управление.

В почти отсъстващия дебат на бързо приетия закон, Петър  Петров от Възраждане заяви, че прекалено много хора ще имат достъп до новата система.  „Не би трябвало със законодателни промени да правим така, че да се позволи на други лица да се месят. Предвиденият одит създава възможност за намеса в начина, по който ще работи тази система. Това е вредно“, каза той.

В закона се предвиди, че списъкът със съдии, които ще разследват главния прокурор, ще се актуализира  при желание за  включването в него или при оттегляне на изразено писмено съгласие на съдия.

Вместо в досегашния 3-месечен срок, депутатите записаха, че органите на парламента  и  на съдебната власт в  срок от шест от влизането в сила на промените,   започват процедури за избор на нов състав на ВСС.  Прието бе също, че  всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на нов състав на ВСС се прекратяват. Т.е. проведените миналата година избори от професионалната квота за ВСС, законът обявява за правно нищо.

Проектът бе внесен на 7 юли т.г. от петима  депутати –   Десислава Атанасова (ГЕРБ -СДС), Кирил Петков, Надежда Йорданова, Атанас Атанасов (ПП-ДБ) и Хамид Хамид (ДПС) и бе пуснат автоматично по „бързата писта“ – той бе одобрен  веднага на извънредно заседание на правна комисия, с максимално кратки срокове за предложения между двете четения, а днес внесен извънредно в петъчния дневен ред.  Като илюстрация за бързина е и фактът, че  докладът за второто четене в зала бе качен на сайта на парламента в последния възможен момент, което предизвика оплаквания, че депутатите  не могат да го открият, за да знаят какво  гласуват.

 Още в правна комисия при обсъждане на проекта, внесен в деня, в който бе избран първият съдия по разследването, зам. председателят на ВКС и ръководител на Наказателната  колегия Лада Паунова посочи, че  пpeдлoжeниeтo зa чиcтo нoвa cиcтeмa зa избop  изпpaщa лoш cигнaл, чe тaзи, ĸoятo ce пoлзвa в мoмeнтa и пo ĸoятo ce paзпpeдeлят вcичĸи ocтaнaли дeлa на гражданите в cъдeбнaтa cиcтeмa нe e дoбpa.  Tя  пpипoмни, чe вeчe e cвъpшeнa oгpoмна пo oбeм paбoтa, зa дa бъдaт нaмepeни жeлaeщи cъдии, ĸoитo дa paзcлeдвaт глaвния пpoĸypop, ĸaтo и чe cпиcъĸът e бил изгoтвeн в cpoĸa нa зaĸoнa. Πayнoвa зaяви, чe имa paзpaбoтeн нoв cпeциaлeн мoдyл зa cлyчaйния избop. Дo нeгo дocтъп имaт caмo двaмa cиcтeмни aдминиcтpaтopи, a и ocвeн тoвa зa нeгo ca плaтeни пapи. Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев заяви, че напълно споделя казаното от Паунова.

Вносителите обаче не се отказаха от  новата система. Дадоха уверения, че промяната няма да доведе до нов избор на ад хок прокурора по разследването на Сарафов,  тоест съдия Даниела  Талева запазва избора си.  Друг е въпросът, че Прокурорската колегия отказва да я назначи заради провидян „пропуск“ в закона, който днес не беше „запълен“ и вероятно задействането на механизма ще  се  окаже  блокирано.

 Внесеният законопроект предивика брожение  в юридическите среди и се наложи вносителите  да арантират, че вече изготвения от ВКС списък на съдии по разследването няма да  бъде пипан.  Законът се размина и с една специално поправка –  между двете четения  от ДПС опитаха да елиминират Върховния касационен съд  от контролната му роля при избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС),  като Хамид Хамид и Ертен Анисова предложиха  обжалването да е само пред  Върховния административен съд (ВАС).

Според ЗСВ решенията по допустимостта на предложенията за членове на ВСС от професионалната квота може  се обжалват в тридневен срок от обявяването им чрез съответната колегия на ВСС пред смесен състав от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС, определени на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение.  Качената поправка веднага оформи подозрение, че ДПС опитва да прати предстоящия избор на членове на ВСС в  „удобния“ съд, председателстван от Георги Чолаков. И  заради назряващия скандал  предложението бързо бе  оттеглено.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.