Последни новини
Home / Законът / Промени в правилника на НС: Ще отстраняват дисциплинарно депутати „за три“, а не „до три“ заседания“

Промени в правилника на НС: Ще отстраняват дисциплинарно депутати „за три“, а не „до три“ заседания“

Defakto.bg

Депутати, на които са наложени дисциплинарни мерки за отстраняване от едно или три заседания, ще бъдат спирани от участие в сесии и заседания на постоянните делегации, международни конференции или друг вид форуми с международен характер за срок до три месеца. Това решиха народните представители с приети промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

По-строгите наказания в парламентарния правилник бяха предложени от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). По тяхно искане предвидената дисциплинарна мярка за отстраняване „до три заседания“ беше променена на „за три заседания“.

В пленарната зала обаче не получи подкрепа текстът при налагане на дисциплинарна мярка за отстраняване от едно или три заседания депутатът да бъде лишен и от право на изплащане на допълнителни разходи по чл. 11 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание за период от три до седем дни. Не беше одобрено и предложението на ПП-ДБ народен представител, който възпрепятства свой колега да изрази позицията си от парламентарната трибуна, да се отстранява за три заседания.

Комисията по правни въпроси не подкрепи предложените от ПП-ДБ по-строги мерки, но в пленарната зала Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) направи редакционни поправки, които бяха одобрени от мнозинството в парламента.

Променено беше и наименованието на Комисията по въпросите на Европейския съюз, която вече ще се нарича Комисията по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната. 

Парламентът измени и изискванията за заемане на длъжността главен секретар на Народното събрание. За главен секретар вече ще се назначава лице, което притежава висше образование специалност „Право”, придобита юридическа правоспособност и наличие на девет години професионален опит.

Правоотношението на главния секретар на Народното събрание се прекратява в случай, че не отговаря на посочените изисквания, записаха още в правилника депутатите. Отпадна и текстът, според който главният секретар се назначава със срок до избирането на председател на следващото Народно събрание.

За позицията на главен секретар на парламента изискванията са вече почти като за главен прокурор, коментира Петър Петров от „Възраждане“. Аз се притеснявам дали тези изисквания не са специално, за да бъде назначен на позицията бившият вече главен прокурор, добави той. Това, което се опитват да направят вносителите, е да ограничат една единствена парламентарна група да изпълнява пълномощията си в НС, коментира той  предложените от ПП-ДБ наказания в правилника.

Искрен Митев (ПП-ДБ) попита Петров дали е част от правата на народен представител опитът на Цончо Ганев („Възраждане“) да се изплюе към парламентарната трибуна. Определена част от ръководството на „Възраждане“ толерира подобно поведение и трябва да има санкции за такива постъпки, допълни той.

Златан Златанов („Възраждане“) смята, че в бъдеще е добре в правилника на Народното събрание да се запише, че на определен период от време всеки народен представител трябва да бъде тестван с полеви наркотест.

Не сме се събрали тук нито най-умните хора, нито най-културните, коментира Тома Биков (ГЕРБ-СДС). Каквито и правила да приемем, ако решим да ги счупим, ще ги счупим, както го правим много често, отбеляза той.

Снимка БТА

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.