Последни новини
Home / Актуално / Адв. Николай Хаджигенов: Онези, които наричаха полицейското насилие над протестиращите „филм на ужасите“, сега мълчат

Адв. Николай Хаджигенов: Онези, които наричаха полицейското насилие над протестиращите „филм на ужасите“, сега мълчат

Defakto.bg

Когато делото на Цветелина Цветкова приключи, ще се занимавам с авторката на жалбата срещу нея

  Евроатлантиците реставрират успешно режима  „Борисов“

Протести 2020 г. След като полицията пропусна на протестите агитки, които ги компорметираха, Николай Хаджигенов опита да предотврати последвалото насилие над мирно протестиращите граждани.

Тежки аргументи изписа главният юрисконсулт на СДВРДеляна Иванова  в жалбата си срещу решението на АССГ да присъди 40 хил. лева за  вредите от полицейско налие на Цветелина Цветоква, момичето малтретирано под колоните на МС по време на протестие през 2020 година.  Иванова нарече  Цветкова  „срам за поколението си“, „позорна“, „недостойна“, „нагла“.  Според нея и  облеклото на момичето е недостойно и тя самата „отишла на нерегламентиран протест разсъблечена“.  Освен, че съдебният акт бил абсурден, прочетохме и съжаленията й, че държавата плаща обезщетение на  един млад човек, с когото полицаи са се гаврили, докато е  бил вързан с белезници. Научихме  още, че  по света не стават такива работи.

    Не ви ли е неудобно, г-н Хаджигенов,  че упяхте да убедите съда да  присъди  на пострадалото момиче компенсация за понесените вреди и то на фона на липсваща практите по света приктики  за това, според мнението на главния юрисконсулт на СДВР?  

Г-жа Иванова няма реална предства какво се случа по света.  Вярно е, че това е най-високото обезщетение за полицейско  насилие от протестите  през 2020 г.,  което успяхме да постигнем, но уверявам ви,  че вредите които са нанасени на Цветелина са жестоки.

Що се отнася за обезщетенията, които се присъждат за побойщата и издевателствата над млади хора  от  по две, три, десет хиляди лева, ще кажа,  че те не  репарират нищо, без значение дали са за задържане  от  24 часа или 72 часа, или си бил 3-4 години незаконно обвинен в престъпление,  което не си извършил.

Нека да си представим, че това се случва на запад  – тези обезщетения са с по няколко нули отзад  – за 50 000 , 100 -200 000 лева, а за тежките случаи по света –  са милиони.

  Всъщност за едни пари ли става дума или за справедливост все пак? 

В  случая с Цветелина тези пари се заплащат от бюджета на СДВР.  Въпросът е, че каквото и да се вземе от бюджета на МВР, държавата им го връща на мига  от държавния  бюджет.  Тази   порочна практика съществува и преди управлениено на Борисов,  но той я докара до абсурд още от времето,  когато Цветан Цветанов беше  вътрешен министър.

Ето едно нещо, което не  се прави по света –  когато бъде осъдено едно учреждение, примерно  полицейско  управление,  никой не му възстановя парите,а то  оправя се в рамките средствата, които е загубило поради осъждането.

Това е един изключително ефективен инструмент за промяна и зорлем да се научават да  работят законосъобразно. Това у нас не се случва. Обяснението е, че МВР в сегашния си вид е създаден като репресивен апарат. Така  беше и преди, така е и сега.  Този апарат никога не е бил създаван, за да върши ефективна работа срещу престъпността.  Да биеш и малтретираш едни  хора, излезли да протестриат  за бъдещето си, е най-вярното доказателство за това, а именно това се случи на протестите през 2020 г.

В жалбата на главния юрисконсулт на СДВР, освен обидите и квалификациите,  има откровени лъжи. Те са изречени  три години по-късно, след като комисията в 45-ото НС излезе с конкретни факти за полицейско насилие,  след като минаха куп дела за незаконсъобразни на полицията. Павета, бутилки с урина и прочие – това е откровена лъжа.  Но по-важна е тенденцията.

Три години по-късно от МВР започват да ни убеждават, че това не се е случвало и то при наличието на толкова  много клипове, правени и от МВР и заснето насилие от стотиците  камери на площада.   Питам защо „глупоститте“ тиражирани в социалните  мрежи нито веднъж не бяха показани  на запис от МВР.  Внушението е, ами не са случили.

Любим лаф от протестите е как полицаите били замеряни  с горяща  слама, за да бъдат запалени. Не е нужно да си селянин , за да знаеш, че сламата не гори.  Това са примери за  паралелна реалност – посред  бял ден ни убеждават,  че е тъмна  нощ.

   Това ли е обяснение за липсата на реакция от полицията за жалбата на главния юрисконсулт до ВАС ?

Имам информация, че в конкретния случай проверка е започнала веднага след като качих на  стената в профила си   жалбата.  Още преди медиите да  я захапят.  Опитът ми подсказва,  че това ще прикюлчи както  обикновено. Ако аз съм директор на  СДВР, тази жена, вече щеше да е забравила за полиция.  Но аз и за това  не с ъм директор на нищо. Трудно ми е да си намирам оправдания и причини как да не се свърши една работа.

Нали помните полицая Андон Андонов*, който биеше с палка  децата, той бе така го уволнен,  че  съдът да го върне обратно. Това е друга   причина поради която тази жена, няма да я уволнят. Те имат нужда от такива кадри и така затваряме кръга защо е репресивен апарата. Тази паралелна реалност е част от интрументариума на този апарат.

  Новият вътрешен министър Калин Стоянов получи обществена подкрепа като шеф на ГДБОП, когато се опълчи на прокурори от СГП, които не пожелаха да търсят форма на споразумение, за да получат получат информация от обвиняемия  за изчезналите  55 милиона от АМ  „Хемус“..

..след което  рязко му мина..

.. той наскоро   назначи за директор на Граничната полиция бившият зам. шеф на СДВР – Антон Златанов, който ръководеше силите на реда при протестите през 2020 г., пребили множество невинни хора. Как стават подобни метаморфози?  

Има обяснение и то е, че по света за силови министри – на отбраната и на МВР, никога не се назначават  хора от системата, винаги се търси политик, по възможност цивилен и по възможност жена. Когато назначиш „вътрешен човек“,  той никога няма да направи нищо срещу системата. Главата му е отвсякъде „фуражка“.  Те са униформена мафия, това не е само при нас, по цял свят е така. Викат му братство, но  у нас е мафия. Къде тук се вижда борба с престъпността?

С риск да бъда груб, ще кажа, че т.нар. „евроатлантици“, намериха добър термин, наричайки тази гнусна  колаборация ротация,  а всъщност реставрираха режима „Борисов“.  Това не е ротация , а реставрация, която включва и  репресивния  апарат.

Я вижте сега Бойко Рашков седи и мълчи, глас не му се чува. Що?!

45 – ото Народно събрание

Да, забелязва се. Навремето той именно освободи сегашния шеф на Гранична полиция от поста зам. директор на  СДВР след полицейското насилие. Нещо повече, в  45-ия парламент подкрепи комисията, която оглавихте  за установяваве на фактите за насилие над гражданите и не само.  Именно като вътрешен министър  Рашков определи  кадрите,  на които се виждаше брутално насилие над протестиращи, като филм на ужасите.

–  Така беше. Но само в първия един месец.  В интерес на истината тогава той ми осигури сериозно съдействие в работате на комисията.  Но в момента, когато показах  публично записите от  полицейското  насилие, всичко свърши.  На никого не бях казал, че съм ги намерил преди да ги оповестя, беше опасно,  за да не ги унищожат.  След това Рашков се дистанцира.  Никога повече не се чух с него, не получих съдействие  за нищо друго.  Започнах да си задавам въпроса „защо“ си и си отговорх –те имат нужда от репресивния апарат, а Рашков откато се помня, все е бил началник на нещо. Не мога да очаквам дълго да му стиска.

      Какво ще се случи  с прословутата касационната жалба ?

– Чакам ВАС да насрочи делото. Вероятно това ще стане още през септември и до края на годината ще има решение. Едва тогава ще се занимавам с авторката й. Искам да видя и какво ще МВР ще направи по случая.

    Част от партиите участвали в протестите се сдружиха с онези  срещу,  които протестираха, защото било полезно и друг изход нямало. Какъв изход намериха  пострадалите граждани по времето на протестите?  Като адвокат на много от тях, кажете, докъде стигнаха делата им?  

– Още по време на протестит е   броих производствата до 35, после престанах.  Почти всички дела са приключени с осъдителни решения за незаконосъобразни действия  на полицията. И всички пострадали  осъдиха държавата – всички до един. Има едно две висящи за обезщетения по ЗОДОВ.  Висящо е следственото дело на биячите под колоните.

     Казвате, че Цветелина е пострадала тежко. Какво имате предвид?

За съжаление не мога да покажа последната комплексна  експертиза, която й направихме по делото.  Тя има изключително тежък постревматиен стрес, който вече и с  тригодишна давност. И не е мръднал наникъде. Вещото лице успя да направи експертизата на третия път, смятайте какво е състоянието й.

За първи път се изкушвам да покажа нещо такова, но няма как – защото  това са лични и  медицински данни. Абсурдно е.  Макар, че наистина  се изкушавам  да се види какви ужасяващи щети на психическо ниво са й нанесени.

*Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов през май т.г.  спечели делото за уволнението си . Решението  не е публично и мотивите на върховните магистрати остават тайна. Във ВАС  засекретиха производството, въпрeки, че на по -ниската инстанция то  беше публично.

About Лилия Христовска

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.