Последни новини
Home / Законът / Оставиха под стража нападателя на 18-годишното момиче в Стара Загора по обвинение за закана за убийство

Оставиха под стража нападателя на 18-годишното момиче в Стара Загора по обвинение за закана за убийство

Defakto.bg

Районният съд в Стара Загора наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 26-годишния охранител Георги Георгиев, обвинен за нападението с макетен нож на 18-годишно момиче от Стара Загора. Той беше вчера за втори път този път за отправени закани за убийство спрямо ученичката.

Георгиев  е оставен в ареста аради предишни осъждания, заяв ипред журалисти едини от адвокатите му – Петко Кънев. Защитата ще обжалва днешното решение на съда.

Съдията по делото Тодор Нинов отказа коментар по мотивите да остави мъжа в ареста. Той не допусна журналисти по време на заседанието, изслушването и дори при четенето на решението.

26-годишният Георги Георгиев беше първоначално задържан на 28 юни и обвинен, че е нападнал и нанесъл 21 порезни рани с макетен нож на 18-годишната ученичка, слил носа й и и обръснал главата. Тогава ървоначално Районният съд остави мъжа в ареста. На 5 юли обаче Окръжният съд го освободи с мотиви, че експертизата показва нанасяне на „леки телесни повреди“.

Днешната мярка се гледа за друго обвинение за отправени заплахи към жертвата. Защитниците на Георгиев обявиха, че той не се признава за виновен.

По-късно пресцентъра на съда обяви и мотивите, с които мъжът е оставен в съда.

Съдът приема, че е налице  обоснованото предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност.

Съдът прие, че престъпното деяние се характеризира с изключителна висока степен на обществена опасност, предвид спецификата, механизма и начина му на извършване. От друга страна, Районен съд – Стара Загора счита, че съществува и реална опасност Г. Г. да се укрие и да извърши друго престъпление, което се извежда и от съвкупната преценка на събраните към момента доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и цялост. Спрямо обвиняемия са налице два влезли в сила съдебни – и двата за престъпление по чл.131, ал.1, т.12 от НК във връзка с определена лека телесна повреда. Това налага извода, че лицето е изградило престъпни навици, които го характеризират като личност с висока степен на обществена опасност„, се посочва в мотивите.

Нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. На е 26-годишният Геориг Георгиев са  повдигнати две обвинения – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство.  По делото предстоят  още медицински експертизи. Това е третото провинение на Георгиев от подобен характер.

Сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание „пробация“ от януари т.г. за подобно престъпление. Той бе освободен с постановление на Окръжния съд Стара Загора, след като съдебният състав приема,  че спаред експертизата  по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на „лека телесна повреда“

Ощу по темата тук и тук

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.