Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът Румен Радев насрочи за 29 октомври изборите за общински съветници и за кметове

Президентът Румен Радев насрочи за 29 октомври изборите за общински съветници и за кметове

Defakto.bg

Президентът Румен Радев насрочи за 29 октомври изборите за общински съветници и за кметове.

От прессекретариата на държавния глава уточняват, че Радев е определил датата след работна среща с представители на ръководството на Централната избирателна комисия.

В разговора са обсъдени спецификите на местния вот и предстоящата работа по организацията на изборния процес. От ЦИК са запознали президента с техническите и логистичните особености, с които комисията трябва да се съобрази за местните избори, и готовността ѝ за тяхното провеждане.

По рано държавният  даде брифиниг, на който заяви, че:

Тревожните прояви на фашистки тези и деяния в последните месеци са настъпление срещу свободата и демокрацията

Българи доносничат срещу българи в сайта „Миротворец“, а правителството не реагира

Проектът за промени в Конституцията е част от това настъпление срещу демокрацията, заяви държавният глава

Обществото ни трябва да бди за настъплението срещу демокрацията и свободата. Буди тревога банализацията на фашистки тези и деяния в последните месеци. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси за зачестилите случаи на домашно насилие, като допълни, че това е свързано и с тревожни прояви, които се случват напоследък у нас.

Държавният глава посочи, че в последните месеци се наблюдава реч на агресия във форумите, тиражират се ревизионистки и антисемитски текстове, изготвят се списъци на „неблагонадеждни“ журналисти, докато интелектуалци призовават за контрол и цензура над медиите.

В същото време се заличава паметта за антифашизма. Българи доносничат срещу българи в сайта „Миротворец“, а правителството не реагира“, заяви Румен Радев. Проектът за промени в Конституцията е част от това настъпление срещу демокрацията, каза държавният глава, помолен да коментира внесените в парламента изменения на основния закон.

Президентът посочи, че в резултат на силния обществен натиск се е стигнало до адекватна реакция на правораздавателните органи по случая на „недопустимото варварско деяние“ срещу 18-годишното момиче от Стара Загора. „Обществото ни трябва да продължава да оказва своя натиск“, заяви Румен Радев, като допълни, че са необходими и промени в различни закони, свързани с ясни критерии за престъпленията и за тежестта на наказанията при насилие. „Не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в Конституцията със зловредното деяние, което се случи в Стара Загора“, заяви още държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

Попитан за атаката на председателя на ПП ГЕРБ срещу служебните правителства и държавния глава, Румен Радев заяви, че Борисов е получил възможност отново да говори по този начин, защото Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов са му подарили индулгенция и легитимация. „Може би в своята изнервеност Борисов наруши един стар принцип – че в дома на обесения не се говори за въже“, допълни Румен Радев и изрази учудване, че бившият министър-председател е повдигал пак темата за магистралите, преди да е дал ясен отговор на въпросите къде са чувалите с парите от неговите магистрали, защо пътищата му се разпадат, а хвърлянето на асфалт е било „за камуфлаж“, което е доказано и от извършени проби.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.