Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ прекрати споразумението с „ПП-ДБ“ заради отстъпление от общите ангажименти за Конституцията

„Правосъдие за всеки“ прекрати споразумението с „ПП-ДБ“ заради отстъпление от общите ангажименти за Конституцията

Defakto.bg

Ако текстовете за главния прокурор останат такива каквито са в общия законопроект,  по-добре да не се прави нищо

„Правосъдие за всеки“ обяви,че прекратява споразумението си с ПП-ДБ заради отстъпление от ангажиментите за промяна в Конституцията.  Председателят на гражданската инициатива Владислав Величков остро критикува внесеният общ проект на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Според него на практика правомощията на главния прокурор се увеличават, а вместо да се намали мандатът му от  7 г. на  5 г., както е  записано, в общия законопроекта се  дава възможност за два поредни от  общо 10 години.  Според юристите от „ПВ“  в първоначалния проект на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в било съгласувано да отпадне изцяло ал. 2 от чл. 126, в който са заложени функциите на главния прокурор, според която: „Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.“

Не само, че не  отнемат правомощия, а напротив – увеличават се,  защото в момента, в който главният прокурор се превърне в ръководител на двете върховни прокуратури – касационна и административна, той трябва да работи по правило за методическо ръководство и да осъществява  инстанционен контрол и върху  всички апелативни прокуратури.  Последно  само е променен текстът, който гласи: „Главният прокурор е административен ръководител на върховната прокуратура.“ 

От „Правосъдие за всеки“ смятат, че    удвояването на мандатите в новия законпорект и за председателите на върховните съдилища е полза на конкретни личности заради предстоящото избиране на нов председател на Върховния административен съд и на нов главен прокурор.

Ако останат тези текстове, по-добре да не се прави нищо, защото отваряйки конституцията сега, ще я затворят за следващите 10 години. И ще стане така, че нещо се е променило, за да си остане пак същото“, заяви Величков.

Адвокат Емил Георгиев описа и  други разлики с първоначалния вариант на проект на „ПП- ДБ“, който е бил съвместно обсъждан.  Това са: отпадането на чл. 120, който дава възможност за обжалване на административните актове и изключването на министъра на правосъдието от съвета на прокурорите. Според внесения в парламента проект, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, главният прокурор ще ръководи Прокурорския съвет, а уговорката с десницата е била начело на този съвет да е министърът на правосъдието.

B  общия законопроект не е възстановен текста, предложен от „Правосъдие за всеки“,  за който от движението настояха  ощи при представянето на законопроекта от  ПП-ДБ да бъде възстановен, а именно:    „Не подлежи на ограничаване със закон обжалването на административни актове, с които се засягат права и свободи на гражданите, уредени в Конституцията, в правото на Европейския съюз, както и в международни договори, по които Република България е страна“.

Ще се противопоставим на всички, които, ако се опитат да подменят съдебната реформа с имитация за запазване на статуквото. Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков. Ние категорично ще се противопоставим, защото 8 г. водим борба, не за да получим втори исторически компромис или поредна имитация“, отбеляза Велислав Величков. Ние вече не сме партньори на нито една политическа партия. От тук нататък представляваме себе си и гражданите и ще играем ролята на коректив и ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят съдебната реформа с имитация на запазване на статуквото„, добави той.

От гражданската инициатива ще продължават да участват в обществения  дебат за промени в Конституцията, но  обявиха  готовност за протести преди второто четене на текстовете, ако те  останат такива, каквито са в момента.

По късно пред „Факти“ Велислав  Величков обобщи :

Подменят се текстове за промени в Конституцията в последния момент.

Още от 2015 година говорим за съдебен контрол върху всички административни актове, като това е европейска практика и е приета препоръка на Венецианската комисия. Следва този съдебен контрол да обхване всички права и свободи, свързани с Конституцията, от международните договори и от европейските правни конвенции.

Изработихме го заедно. Даже точната формулировка, която записахме, бе дадена от сегашния правосъден министър Атанас Славов. И аз сега открих, че този текст, свързан с този проект, го няма записан. 

Веднага попитах защо е отпаднал този текст и ми бе казано, че от ГЕРБ не били съгласни. Вижте, не правим Конституция на ГЕРБ. През 2020 година ГЕРБ извадиха проект на Конституция и им се смя цяла България. Не правим Конституция на Пеевски, на ГЕРБ или на когото и да било. Правим промени в Конституцията на България, а това е общественият договор.

ПП-ДБ следва да изпълнят ангажименти си към българските избиратели, а не към ГЕРБ. „Този пропуск ми направи изключително силно впечатление. Ще упражним натиск по европейска линия, ако трябва ще предизвикваме протести, за да променим това“, добави Величков.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.