Последни новини
Home / Законът / Премиерът възложи на четирима министри да предложат мерки срещу агресията

Премиерът възложи на четирима министри да предложат мерки срещу агресията

Defakto.bg
Акад. Николай Денков

Премиерът акад. Николай Денков възложи на четирима министри – на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на правосъдието и на образованието и науката, да предложат мерки срещу агресията.

В срок от една седмица те трябва да идентифицират неработещите механизми за справяне с насилието в управляваните от тях сфери и да посочат какво трябва се предприеме, включително в системи извън изпълнителната власт, за да се обърне негативната тенденция.

Причина за спешните мерки е поредният случай на агресия срещу млада жена и липсата на адекватни действия от страна на правосъдната система. „Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашия живот“, заяви акад. Денков в началото на редовното правителствено заседание днес.

Премиерът подчерта, че органите на реда трябва да използват сила само когато е необходимо, а в останалото време да бъдат „сила на доброто“. „Който не разбира разликата, няма място в МВР“, заяви министър-председателят.

Акад. Денков призовава народните представители да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците. Политиците трябва да дават положителен пример, а не публично да се държат агресивно, подчерта още премиерът.

Той се обърна и към прокурорите и съдиите, от които се очаква да използват правомощията си, за да защитят жертвите, а не насилниците. „Хората искат правосъдие, а не апатия и бзразличие към човешката болка“, категоричен беше министър-председателят.

Той прикани родителите и учителите да дават личен пример: „Една ваша добра постъпка, която да се запомни за цял живот, е по-важна от десет урока по морал.“ Според акад. Денков медиите и популярните личности в социалните мрежи също могат да помогнат в борбата с агресията, като показват доброто и красивото, вместо да рекламират насилието.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.