Последни новини
Home / Актуално / Андрей Янкулов: Промените в НК за шофьорите на пътя санкционират по-тежко непредпазливите деяния от умишлените

Андрей Янкулов: Промените в НК за шофьорите на пътя санкционират по-тежко непредпазливите деяния от умишлените

Defakto.bg

В брой 67 на Държавен вестник са  публикувани промените в Наказателния кодекс за  по-тежки наказания за шофьорите, които предизвикат  катастрофи.  В движение на второ четене бяха одобрени и предложения на ГЕРБ за по тежки наказания за извършителите на транспортни нарушения по непредпазливост.

Записано  бе, че и  при катастрофи, причинени по непредпазливост,  съдът ще може  да отнема превозното средство, с което е извършено престъплението, ако то е собственост на извършителя, а ако не е,  ще присъжда равностойността му.  На пръв поглед новите текстовете  изглеждат  синхронизирани, но излизат сериозни несъгласувания,  а  в някои случаи се  оказва, че за извършителя е по-добре да е  нарушил умишлено правилата,  отколкото по непредпазливост, която по принцип се наказва по – леко.

Андрей Янкулов

С последните публикувани изменения на Наказателния кодекс (чл. 343 ал. 5) се предвижда възможност за отнемане на моторното превозно средство или присъждане на равностойността му при някои квалифицирани състави на непредпазливи престъпления против транспорта.

Първо, това противоречи на нормата от Общата част на кодекса, която регулира въпросния наказателноправен институт на отнемане на вещи независимо от наказателната отговорност (т.е. не представлява наказание) – чл. 53 от НК. Според него на отнемане могат да подлежат вещи – средство или предмет, но само на умишлени престъпления, а тук се касае за непредпазливи.

  Второ, такава разпоредба не се предвижда за извършилите резултатни умишлени престъпления против транспорта (чл. 342 ал. 3 от НК), което би означавало, че, макар и много по-малко на брой, авторите на такива престъпления ще бъдат третирани по-благоприятно от авторите на непредпазливи деяния, което е, разбира се, абсурдно. Така, модерната напоследък борба да се доказва евентуален умисъл при предизвикано ПТП с тежки последици вече би трябвало да се води от защитата, а не от прокуратурата.

Трето, отнемането на вещи в полза на държавата независимо от наказателната отговорност, точно защото не е наказание, не се индивидуализира от съда, а се прилага винаги когато са налице законовите предпоставки за това. Тук е предвидена само възможност за съда да постанови такова отнемане по свое усмотрение, т.е. на практика ще постановява допълнително наказание по преценка на съда, което по дефициния не е наказание.

Четвърто, МПС-то на виновния за ПТП може да бъде отнето дори при непредпазливо причиняване на средна телесна повреда в резултат на ПТП – да кажем изкълчен за един месец глезен.

Отнемане на моторното превозно средство или присъждане на равностойността му вече се предвижда и за управляването на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила или след употребата на наркотични вещества – чл. 343б от НК.

Тук отново е налице абсурдът, че при безрезултатно престъпление като това (няма предизвикано ПТП) МПС-то ще подлежи на отнемане 

Обективно това е често извършвано престъпление (средният годишен брой на регистрираните престъпления по чл. 343б за последните три години до 2022 г. е 7690), но в сравнение с период преди около 15 години например, и тези (както въобще престъпността в България) престъпления намаляват (за периода между 2008 г. и 2010г. включително средният годишен брой на регистрираните престъпления по чл. 343б от НК е 11151). Т.е. трудно предвиждането на такова отнемане може да бъде обяснено с криминологични причини като необходимост от реакция на престъпността.

Чрез това отнемане, което макар и по дефиниция да не е наказание, нарушителите ще бъдат изправени пред несъответна реакция на държавата срещу тях предвид факта, че с деянието си те все пак не са предизвикали никакви общественоопасни последици, а ще им се налагат и наказания лишаване от свобода и от право да управляват МПС, и отнемане на вещ на потенциално висока материална стойност.

Неравно ще бъдат третирани извършилите престъплението с автомобили на висока стойност и тези с автомобили на ниска. Особено при първите това драстично ще увеличи корупционния натиск върху констатиращите деянието служители на МВР.

Някак скоро може да се окаже, че пияните шофьори карат само трошки.

Иначе, отнемането на автомобилите на пияни шофьори не е българска законодателна иновация. Със сигурност преди приемането му бихме могли да изследваме опита в други държави, където вече е прилагано, което, съмнявам се да е било сторено от законодателя. (Фейсбук)

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.