Последни новини
Home / Законът / Окръжният съд в Ст.Загора „обосновано предположи“, че Георги Георгиев е заплашвал Дебора с убийство и го остави в ареста

Окръжният съд в Ст.Загора „обосновано предположи“, че Георги Георгиев е заплашвал Дебора с убийство и го остави в ареста

Defakto.bg
Обвиняемит Георги Георгиев

Окръжният съд  в Стара Загора потвърди най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 26-годишния охранител Георги Георгиев за закана за убийство на Дебора Михайлова.

Според преценката на съда има обосновано предположение, че именно Георгиев е отправил закани за убийство към 18-годишната Дебора. Има и  достатъчно доказателства, че той може да се укрие или да изпълни заканите си, приема съдът.

Прокурорът поиска от съдиите да потвърдят  задържането му  под стража. Според него може да се направи повече от обосновано предположение, че обвиняемият е отправил заплахите.  Георги Георгиев е обвинен за шест случая на закана за убийство, които според адвоката му Петко Кънев са  несъстоятелни.

Районният прокурор обясни, че на пострадалата Дебора Михайлова  е направен допълнителен разпит и той е послужил като едно от основанията за допълване на обвинението с разширяване на времевия му период и с отправените заплахи.  Разпитът е направен при формата на щадящо изслушване в кризисен център в Стара Загора, с участието на психолог.

От април до 25 юни шест пъти е имало „заканителни думи със заплашително, агресивно съдържание за саморазправа“ от страна на обвиняемия към пострадалото лице. Районният прокурор каза, че се изследват всички версии и се събират доказателства по всички въпроси, но на този етап „няма събрани доказателства, които да сочат, че е налице втори извършител“. 

На брифинг на прокуратурата на 30 юли бяха представени две от заплахите, изпратени чрез интернет приложение и че за тях първо е съобщил бившият приятел на момичето, а след това е разпитано и то, и майка му.  За другите четири закани, прокуратурата съобщи на 4 август, като обяви че са постъпили нови доказателства.

От думите на адвоката се разбра, че те са отправяни на живо и ги разказа.  Според  показанията на  Михайлова, в един случай  Георгиев я стиснал  силно за гърлото, да остане без въздух, след което казал „Спокойно, няма да умреш, знам какво правя“.

По време на заседанието Петко Кънев, адвокат на обвиняемия, заяви, че „липсват данни за извършено престъпление“.   Той допълни, че се упражнява безпрецедентен обществен и медиен натиск за задържане на клиента му. Според защитника  има недопустимо смесване на доказателства по водените едновременно две досъдебни производства – за закана за убийство и нанасяне на средна телесна повреда.

Кънев поиска да бъде отменено решението на първа инстанция за мярката на клиента му,  твърди, че то е взето от незаконен състав. Обясни  също, че  на клиента му е била отказана лична защита и възможност да се запознае с материалите на делото и трябва да се защитава „на тъмно“.

Според адвоката делото е  пример как не трябва да функционира съдебната система и че Георгиев е „задържан на всяка цена“, заради обществения натиск.

Не съм запознат с делото. Такива работи не съм писал„,  заяви  обвиняемият Георги Георгиев пред съда.  Той отрича  да е заплашвал Дебора, увери, че няма да пречи на разследването и мотивира искането за освобождаването си с грижи за малката си дъщеря.

„Това беше едно очаквано решение на Окръжния съд“, каза пред медиите адвокат Петко Кънев, след като съдът обяви решението си.   „Искрено се надявам това да не се повтаря повече и да се налага да се съди някой на база на нечии свидетелски показания“, каза още защитникът.

Максималният срок за задържането под стража на Георгиев по обвиненията за закана за убийство е до осем месеца, каза още адвокатът му.

По обвинението за нанасяне на 21 порезни рани с макетен нож, Окръжният съд го освободи на 5 юли с мотив, че описаните в експертизата наранявания са лека телесна повреда. Именно това решение предизвика поредица от протести в цялата страна и доведе до оставки и уволнения.

Във вторник стана ясно, че вещи лица от друг съдебен район ще изготвят комплексната съдебномедицинска експертиза на пострадалата. За изготвянето ѝ са включени вещи лица – съдебни медици, неврохирург, както и лекари по лицево-челюстна хирургия и хирург от друг съдебен район поради отказ на съдебните лекари от Стара Загора да направят заключението.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.