Последни новини
Home / Законът / Съд осъди условно водач, шофирал след употреба на алкохол и постанови да заплати стойността на автомобила

Съд осъди условно водач, шофирал след употреба на алкохол и постанови да заплати стойността на автомобила

Defakto.bg

Районният съд в Кнежа одобри споразумение и постанови 36-годишен мъж да заплати стойността на автомобила, който е шофирал след употреба на алкохол, съобщиха от Районната прокуратура в Плевен.

След промените в Наказателния кодекс,в сила от 8 август, това е  първата присъда по новата мярка слещу дрогирани и пияни водачи на МПС.

36-годишният Ю.Ю. е признат за виновен от районните съдии  в Кнежа за това, че на 9 август в град Искър е управлявал лек автомобил „Волво“ с концентрация на алкохол в кръвта 1,9 на хиляда, установено по надлежния ред.

Ю.Ю. е осъден и да заплати и сумата от 3871 лв, представляваща стойността на превозното средство, с което е извършил престъплението, но не е негова собственост, посочват от прокуратурата.

Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда.

Междувременно се разбра, че роботизирани системи ще се включат в подготовката на пробите на шофьорите за алкохол и наркотици, за да може резултатите да излизат до една седмица. Три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година, съобщи правителственият пресцентър.   Възложено е на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да проучи европейската практика за разграничаване на употребата на наркотици от приемането на определени лекарства, които могат да дадат положителни проби за забранени субстанции.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.