Последни новини
Home / Законът / Радев: Отстраняването на гл. секретар на МВР се припокрива с целта на записа: „местните избори ще са с наше МВР”

Радев: Отстраняването на гл. секретар на МВР се припокрива с целта на записа: „местните избори ще са с наше МВР”

Defakto.bg

Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция – това заявява в позиция Президентът Румен Радев по повод поисканото освобождаване на Тодоров. От нея се разбира, че Радев отказва да издаде указ, с който да освободи Петър Тодоров, както поиска правителството.

Отстраняването на Петър Тодоров беше поискано миналия петък от премиера Николай Денков, а вчера министърът на вътрешните работи Калин Стоянов внесе предложение за издаването на указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на МВР. Пред журналисти той заяви, че Тодоров е отговорен за смъртта на 6-ма полицаи.

Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления, казва президентът Радев.

„Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме Промяната“ от месец май, в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР”, допълва той.

Радев посочва още, че българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели.

Българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР. Държавният глава счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените”, препоръчва президентът.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.