Последни новини
Home / Законът / Божков остава в ареста, прокуратурата включи Пригожин в доказателства си по делото за хазарта

Божков остава в ареста, прокуратурата включи Пригожин в доказателства си по делото за хазарта

Defakto.bg

 

Снимка БТА

Съдът обяви, че не намира  опасност Божков да извърши друго престъпление, но има опасност той да се укрие и  най-адекватната мярка е задържане под стража. Това реши състав на СГС , който прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Васил Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен по т. нар. „хазартно дело“за   организираните от него хазартни игри и укриването на дължими към бюджета такси за тях.  Прокурорът поиска мярката „задържане под стража“

Според съдия Христинка Колева има доказателства  за обоснованео предположение, че той  предлагал подкупи на висши длъжностни лица,  както и че е давал подкупи, за да плаща по-ниски от дължимите такси, да се пречи за издаването на лицензи на негови конкуренти или пък за се отнемат вече издадени лицензи на оператори, които Божков не контролира.

На заседането бяха цитирани  показания на бивша председателка на Държавната комисия по хазарта – Мария Филипова, която твърди, че след като отказала на Божков да изпълнява негови поръчки, той направил опит да я изнасили. Съдийката заяви още, че по делото е разпитана и бившата външна министърка Екатерина Захариева. Тя е посочила, че срещу Божков имало забрана да му се издава международен паспорт.

   Прокуратурата поиска  арест само по делото  свързано с хазартния му бизнес.   Твърденията по делото са, че са укривани такси от лотарийните игри на компанията на Божков, като така бюджетът е ощетен с над 700 млн. лева.

Прокурорът  Ангел Кънев: Поздравил Русия за  присъединяването на Крим

Прокурорът реши да подсили тезата си с  данни за връзки на Божков с Русия и загиналия лидер на „Вагнер“ Евгений Пригожин. „От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим“, каза бившият спецпрокурор Ангел Кънев.

Като важно доказателство  по обвинението за хазарата,  той посочи, че  хазартният бос поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Отново според обвинението Васил Божков притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Пригожин.

Кънев твърди, че Божков има пряка връзка с изброените в санкционните списъци на ЕС, както и хора от разузнавателни служби на страни извън ЕС и НАТО.

Има опасност от укриването му. Очевидно е, че Божков е имал преки отношения с руски граждани, като болшинството от тях са свързани с офшорна компания, която пък има общо с обвиняемия по делото Георги Попов”, подчерта  прокуратурата. “Обвиняемият Божков е структурирал действащи дружества, опериращи в сферата на хазарта, със значителен финансов капитал, регистрирал е хазартна дейност в Грузия”, каза още прокурорът. Заяви още, че   политици от България са предупредил Васил Божков за готвената акция срещу него, затова той е напуснал страната дни преди операцията през 2020 г.

Адвокатът Георги Гатев: Има хора с интерес Божков да стои в ареста

Адвокатът на Божков Георги Гатев  заяви, че се е объркал и не разбира дали е на заседание за мярка по дело за хазарт или пък е на някакъв голям политически процес.  Каза още, че е огромна част от нещата, които прокуратурата е говорила в залата, чува за първи път.

 “90% от изложеното няма общо по линия на делото. Това е обвинителна реч по някакъв международен скандал, свързан с шпионаж, тук нищо не се говореше конкретно по Комисията за хазарта. Тук се изнесоха неща, свързани с Путин, Молдова, Виетнам, Кения, Русия, Украйна, извън релси съм от чутото. Сигурен съм, че според тези материали, които са пред вас, едва ли има човек, който няма да каже, че има основание обвиняемият да се укрие, но не и по тези неща, които се казаха от прокурора и за мярката задържане под стража”, коментира още Гатев.

Той обяви, че това е незаконосъобразно,  защото няма нищо общо с делото.

„Божков не е имал  бизнес отношения с Пригожин.   Това е обвинителна реч по някакъв международен скандал, свързан с шпионаж, тук нищо не се говореше конкретно по комисията за хазарта“, коментира адвокат Гатев след края заседанието.  Той заяви, че има хора, които имат интерес Божков да стои в ареста. В последните дни се появи информация, че Божков е поръчал убийството на Алексей Петров, даде пример Георги Гатев.  Начинът, по който се отразяват събитията в последните дни, показва, че явно някой има интерес, смята той

.Васил Божков е сигурен и спокоен, но от това, което става да не стане така, че да съжали, че се е върнал. Дойде, разчитайки че нещо се е променило, че може да разчита на обективност и безпристрастност, но май се оказа, че е сбъркал“, коментира  още адвокатът.

Божков  определи като “глупости” твърденията на прокуратурата, че е водил кореспонденция с Евгений Пригожин и нарече  „тъпи“  зададените му въпроси за връзки с покойния Пригожин.

Абе, глупости, тъпи въпроси ми задавате, вижте правосъдието в България какво е”, каза Божков пред журналисти, след като излезе от съдебната зала. “Аз нямам какво да кажа. Няма да се укрия и положих много усилия, за да мога да се върна. Заради всичко направено от българската прокуратура не можех да се върна. Едва на 23 август получих решение, че мога да се върна и се прибрах с първия полет на 25 август”, каза Божков.

При произнасяне на решението за задържане  съдия Христинка Колева  заяви, че няма да коментира изявленията на прокурор Кънев за връзки със санкционирани от ЕС руснаци, включително Евгений Пригожин, но прие, че завърналият се доброволно предишния ден, в петък,   обвиняем, има опасност да се укрие, ако не бъде задържан.

„Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани„, заяви Божков в профила си във Фейсбук,  след решението на Софийския градски съд да го остави в ареста.

По-рано информирахме, че прокуратурата е прекратила делото срещу бизнесмена Васил Божков за  опит за държавен преврат по време на гражднаските протести  през  2020 година.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.