Последни новини
Home / Законът / Адвокат Георги Гатев: Делото за изнудване на Божков не е „дума срещу дума“, има преки и косвени доказателства

Адвокат Георги Гатев: Делото за изнудване на Божков не е „дума срещу дума“, има преки и косвени доказателства

Defakto.bg

От сряда  Божков и семейство му с държавна охрана

 Прокуратурата назначи   държавна охрана на Васил Божков и на близките му, съобщи адвокатът му Георги Гатев пред медиите, след като приключи разпитът на клиента му.

„Има разпореждане да му се осигури защита от ГД „Охрана“, защото има опасност, както виждате, и вие, медиите, за неговото здраве или неговите близки. Има такива данни и са взети такива мерки“, каза адвокатът му Георги  Гатев.

Охраната  е осигурена по  молба на Божков, подадена още навремето, когато е поискал да даде показания, че е   бил изнудван да даде  60 млн. лв., за да оцелява бизнеса му.  Очевидно тя е  не е била удовлетворена, а  понеже се отнася за същото дело, сега те ( прокурорите )  я уважиха, уточни Гатев.

Георги Гатев

Защитникът отказа да отговори дали е имало  конкретна заплаха. „Той не се страхува, но като всеки нормален човек има някакви опасения. Като виждате в какъв свят живеем, кой е сигурен?  Без изненади Гатен не уточни дали Божков, който е в следствения арест на бул. „Г.М. Димитров“ ще бъде в отделна килия, дали ще има специален режим на достъп до него и как точно ще бъде охраняван.

По думите на адвоката,  решението за охраната на Божков е от днес, а с охрана от държавата ще се ползват и неговите близки, „защото така казва законът“.

Адвокатът смята, че разследването се води обективно

„Към този момент нямам никакви основания да поставя под съменение обективността на разследването“, отбеляза адвокатът.    Нито към начина  по който то се води й,  нито към разбирането, което се проявява“ , добави той.  Ако разследващите преценят, че е нужно, могат да бъдат преразпитани и други свидетели или хората, за които той говори.

„Не мога да говоря дали има нови доказателства“, посочи Гатев като припомни, че е подписал декларация пред разследващите, която му забранява да изнася данни от разследването.

Какво сме готови, ще преценим в определен момент„, отговори адвокатът на въпрос дали Божков и защитниците му са готови да дадат записи, доказателства и документи. По думите му, делото няма как да се води „дума срещу дума“ и ще трябват и доказателства, а такива има и преки, и косвени.

Друго с него няма какво повече да се прави. Оттук нататък очакваме разследващите да си свършат работата„,  коментира Гатев.  Той не скри, че се надява мярката „Задържането под стража“, наложена от  СГС  да бъде изменена  от АС – София съда  на 5 септември.

Нали аз съм искал промяната й, да не кажа, че се надавям да бъде отмемена въобще, защото законът позволява„, добави той.

Общо осем 8 часа Божков дава показания как е плащал на властта

Васил Божков беше докаран под конвой в Софийска градска прокуратура, за да продължи неговият разпит, започнал вчера и продължил 4 часа, колкто и днес.  По делото  той твъpди, чe e бил peĸeтиpaн oт бившия финaнcoв миниcтъp Bлaдиcлaв Гopaнoв дa плaщa тaĸca „cпoĸoйcтвиe“ , зa дa нe бъдe зaĸaчaн бизнeca мy, a пapитe – чpeз пиapa нa ГEPБ Ceвдeлинa Apнayдoвa, oтивaли пpи eĸcпpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв.

Другият адвокат на Божков Стоян  Бayмaйep заяви пред БТВ, че от cъбpaнитe дoĸaзaтeлcтвa ce paзбиpa, чe Бoжĸoв „ниĸoгa и пo ниĸaĸъв нaчин нe e имaл aĸтивнa poля в измeнeниятa нa зaĸoнa зa xaзapтa“ и тoвa нe e нeгoвa инициaтивa.

Още за делото тук и тук 

Нове Холдинг“ за фалшивата „екстрадиция“: Внушения, манипулации, откровени лъжи и лош превод

Междувремнно „Нове АД Холдинг“, компанията на  Васил Божков излезе с открито писмо до медиите, в което се казва, че новината за екстрадирането му е фалшива. Поводът е разпространеното във вторник  съобщение от Софийска градска прокуратуата, че Божков не се е завърнал сам, а е бил екстрадиран.

В откритото писмо се напомня, че  още на 27 апприл върховният съд на  ОАЕ е отхвърли искането за екстрадиция, а решението му е окончателно и не подлежи на преразгеждане.

Припомняме, че съдът в ОАЕ се произнесе и отхвърли искането за екстрадиция. Решението от 27.04.2021г. е окончателно и не подлежи на преразглеждане. Намеренията на Прокуратурата са повече от ясни – да заблудят българското общество и съд, че  Божков не се е прибрал по собствено желание и да окажат натиск върху върху съда да задържи  Божков под постоянен арест, пише компанията.

Подробности от писмото:

Припомняме, че съдът в ОАЕ се произнесе и отхвърли искането за екстрадиция. Решението от 27.04.2021г. е окончателно и не подлежи на преразглеждане.

Българските власти в лицето на Специализираната прокуроратура изпратиха общо 18 (осемнадесет) искания за екстрадирането на г-н Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, задължителни за екстрадиция.

Поради това най-висшият съд в ОАЕ окончателно се произнесе с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване. Съдебният акт почива на две основания:

– българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство;

– обвиненията в престъпленията не са доказани.

Съдът в ОАЕ своевременно уведоми за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред.

Накрая, но не на последно място, г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства в страната.

Намеренията на Прокуратурата са повече от ясни – да заблудят българското общество и съд, че г-н Божков не се е прибрал по собствено желание в родината си.

Тези лъжи и манипулции са явен натиск върху съда с цел задържането на г-н Божков под постоянен арест“.

„Нове АД Холдинг“ заявява, че представените от прокуратурата факсимилета, които тя е получила 3 дни след пристигането на Васил Божков в София, не са доказателство за екстрадиция.

„Самият факт, че прокуратурата не знае, че е екстрадиран към момента на прибирането му, е безумен. Тези факсимилета представляват официалната и задължителна кореспонденция на заинтересованите институции по отношение на сваляне на червената бюлетина от Интерпол и нищо повече. Още при отпътуването си на летището в Дубай г-н Божков разговаря с представители на Интерпол там, които му обясниха, че ще очакват потвърждение от българските власти за неговото пристигане в България и съответно сваляне на Червената бюлетина.

Властите в ОАЕ са осигурили „право на убежище“ на Васил Божков. В този случай те от своя страна се нуждаят от нужните писмени уверения, че г-н Божков се прибира обратно в страната, заради която той е поискал от тях защита, по своя воля и на своя отговорност. Това е нормална процедура и доказателство, че той не е екстрадиран, а се е прибрал доброволно.

Това са фактите. Всичко останало са внушения, манипулации, откровени лъжи и лош превод“, обобщават от компанията.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.