Последни новини
Home / Законът / Главният секретар на МВР подаде оставка, обвиненията на министъра са грозни, заяви Петър Тодоров

Главният секретар на МВР подаде оставка, обвиненията на министъра са грозни, заяви Петър Тодоров

Defakto.bg
Петър Тодоров

След отказа на държавния глава да освободи от поста главния секретар на МВР,  Петър Тодоров съобщи пред БНР, че подава  оставка.  „Днес подавам оставка като главен секретар на МВР. Извървях целия си професионален път като полицай. Преминах през всички нива, за да стигна до най-високото. Благодаря на хилядите достойни колеги, с които работихме през цялото това време. Вярвам, че ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да го правя. Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност„, заяви още Тодоров.

Според него мотивите да му иска отстраняването нямат никакво отношение към работата му:  „Мотивите да се иска моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в пряка връзка със записа, който изтече преди три месеца от една партийна централа, в който се казваше, че „нашето МВР ще прави нашите избори„, посочи Тодоров.

„За мен постът не е самоцел. Аз имам чест и достойнство – без тях няма как да бъдеш истински служител на реда“.  Главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че не приема да бъде хулен от конюнктурни политици.

Главният секретар на МВР допълни, че  обвиненията в мотивите, изложени от Калин Стоянов обяви, са грозни:  Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина“.

Според Тодоров професионалната оценка за свършеното от него и колегите му, е  Докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г.
Той благодари за доверието на президента Румен Радев и каза, че остава приятел на всички служители на вътрешното министерство.

По процедура Петър Тодоров трябва да депозира оставката си в Министерски съвет, а оттам да предложат на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването му.

Оставката на главния секретар на МВР беше поискана от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов след убийството на Алексей Петров заради липса на доверие, пропуски в организацията и контрола, които са довели и до смъртта на шестима полицаи, и различия за това как трябва да бъде координирана и осигурена работата в МВР.

По-рано стана ясно, че президентът Румен Радев е отказал официално да подпише указ, с който да освободи от поста главния секретар на вътрешното ведомство, като мотивите му са, че искането е  „изцяло политическо“ и свързано с „пълномащабната чистка“ в МВР.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Един коментар

  1. Мила Г.

    А да видим сега ще разкрият ли убиеца на Алексей Петров?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.